Šport > Zimski športi
13 ogledov

Malijeva želi ujeti pravi strelski ritem

Wangova je vse do ciljne črte tekla na vso moč in zadržala prednost pred hitro B Žurnal24 main
V Östersundu so biatlonci nastopali v sprintu. Pri moških je zmagal Emil Hegle Svendsen, pri ženskah pa nekoliko presenetljivo Chunli Wang. Naša najboljša je bila s 16. mestom Andreja Mali.
 

Östersund, sprint (Ž)

1. C. Wang (KIT) 22:48,1
2. T. Berger (NOR) +1,4
3. M. Neuner (NEM) +4,8
16. A. Mali (SLO) +1:05,0
69. T. Gregorin (SLO) +2:53,3
105. L. Drčar (SLO) +7:19,1

Na 7,5 km dolgem sprintu v Östersundu se je zmage nekoliko presenetljivo, vendar povsem zasluženo veselila Chunli Wang . Kitajka je prikazala izvrstno predstavo. Prvi strelski nastop je začela s 15. mesta, se s petimi zadetki povzpela na peto, zadnje streljanje pa spet opravila z odliko in se tako do takrat vodilni Viti Semerenko približala na zgolj štiri sekunde. V nadaljevanju je še pospešila in pri merjenju časa 1,2 km pred ciljem že prevzela vodstvo. Vendar s tem tekma še ni bila odločena, saj je odličen tek in strelski nastop uspel tudi na koncu drugouvrščeni Tori Berger .


Andreja Mali je pokrila vseh deset tarč. © Boštjan Tacol

 
Norvežanka je dober kilometer pred ciljem za Kitajko zaostajala za več kot 12 sekund in imela šele peti čas, vendar je očitno ohranila dovolj moči za zadnji del proge. Kljub vsemu pa se Wangova ni dala, na vso moč je tekla vse do ciljne črte in se tako veselila prve zmage v svetovnem pokalu. Tretje mesto je ravno tako z brezhibnim nastopom na strelišču zasedla sicer odlična tekačica Magdalena Neuner , ki je za prvim mestom zaostala za samo 4,8 sekunde. Vodilna tekmovalka po obeh strelskih nastopil prej omenjena Semerenkova se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Najboljša slovenka je bila Andreja Mali , ki se je izkazala s popolnim strelskim nastopom, kar ji je prineslo 16. mesto. Za zmagovalko je zaostala za minuto in pet sekund, po tekmi pa je tožila nad tem, da je bila vidljivost tarč slaba, poleg tega je bila kljub vsem pokritim tarčam na strelišču nekoliko počasnejša: "Malo me še motijo zunanji dejavniki, zato mi ne uspe ujeti lep strelski ritem. Zelo dobro mi je uspelo porazdeliti tekaške moči, s čimer sem imela lani precej težav, saj sem zadnji krog precej popuščala. Očitno sem dobro pripravljena, veliko pa so mi pomagale tudi odlične smuči. V zasledovanju bom poskušala obdržati stik z mojimi neposrednimi konkurentkami in predvsem na streljanju leže obdržati dobro izhodišče. Že zdaj se veselim štirih streljanj, saj vem, da sem kljub slabši prvi tekmi, strelsko dobro pripravljena,."

 
 

Zelo dobro mi je uspelo porazdeliti tekaške moči, s čimer sem imela lani precej težav, saj sem zadnji krog precej popuščala.

Andreja Mali

 
Precej slabše je nastopila Teja Gregorin , ki je že na prvem streljanju dvakrat zgrešila cilj, na drugem pa je vse skupaj ponovila. S štirimi zgrešenimi streli in z zaostankom 2:53,3 se je uvrstila na 69. mesto. Lili Drčar je bila 105. Zgrešila je pet strelov in za zmagovalko zaostala več kot sedem minut.

Svendsen "letel", naši brez točk
Pri moških je v sprintu na deset kilometrov Emil Hegle Svendsen dokazal, da je na začetku nove sezone izjemno dobro fizično pripravljen, saj je bil na progi najhitrejši. S prvim streljanjem je opravil natančno in hitro, tako da je s strelišča odšel kot tretji, pred njim sta bila zgolj Tomasz Sikora in izkušeni Frode Andresen . Drugo streljanje pa se mlademu Norvežanu ni izšlo najboljše. Na strelišče je prišel z drugim najboljšim časom, tam pa si je privoščil spodrsljaj. En zgrešen strel in posledično 150 metrov več teka pa ga ni vrglo s tira. Ritem je še stopnjeval in na cilju prevzel vodstvo.


Svendsen je sicer zgrešil en strel, vendar si je zmago zaslužil z izjemnim tekom. © Reuters

 
Izkušenejšega Oleja Einarja Bjorndalena , ki je na strelišu ravno tako zgrešil eno tarčo in na koncu zasedel četrto mesto, je prehitel za skoraj pol minute, kar samo še dokazuje, kako dober je trenutno Svendsen. Še najbolj se mu je približal Poljak Sikora, ki je na drugo streljanje prišel z najhitrejšim časom, vendar ravno tako zgrešil en strel. Poljak je šele po streljanju popustil, tako da se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mesto. Vseeno je uspel ohraniti dovolj prednosti pred na obeh streliščih nezgrešljivim Francozom Simonom Fourcadom .

 

Östersund, sprint (M)

1. E. H. Svendsen (NOR) 25:42,3
2. T. Sikora (POL) +12,7
3. S. Fourcade (FRA) +28,1
44. J. Marič (SLO) +1:45,6
83. L. Mehle (SLO) +2:55,0
84. P. Dokl (SLO) +2:57,0
87. K. Bauer (SLO) +2:59,1

Naši se tudi tokrat niso izkazali. Še najboljši je bil Janez Marič , ki je končal na 44. mestu, vendar je boljšo uvrstitev zapravil že na prvem streljanju, ko je zgrešil dve tarči, na drugem je eno manj, tako da je na koncu za zmagovalcem zasotal minuto in 45 sekund:  "Močno sem se koncentriral na strelišču, vendar so tarče še kar ostajale nepokrite. Tek očitno tudi še ni vrhunski, sicer bi bil s tremi kazenskimi krogi vsaj med trideseterico. Moral bom počakati še kakšno tekmo, da bom ujel formo, ki jo želim." Lojze Mehle je sicer streljal nekoliko boljše, saj sta dva njegova strela zgrešila cilj, vendar slabše tekel. Na koncu je bil 83., dve minuti in 55 sekund za najboljšim in samo mesto pred Petrom Doklom , ki je zgrešil samo en strel. Klemen Bauer , ki je nastopil prvič po poškodbi, je bil s štirimi zgrešenimi streli 87: "To je bilo res pravo trpljenje, vendar sem končno spet lahko videl, kako je tekmovati. Le s tekmami si bom lahko dvignil tekaško raven, po takšni poškodbi pa bo potrebno še nekaj časa, da se spet vrnem na stara pota."

Tekme na Švedskem se bodo končale z nedeljskima zasledovalnima preizkušnjama: moški bodo začeli ob 11. uri, ženske pa ob 13.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.