Šport > Zimski športi
11775 ogledov

Massi razkril hude zdravstvene težave: "Odkrili so mi ..."

Andrea Massi Profimedia
Osrednji tvorec smučarske pravljice Tine Maze je v intervjuju za Sportklub odkrito spregovoril o svojih zdravstvenih težavah.

Priznani smučarski strokovnjak Andrea Massi, nekdanji trener in življenjski sopotnik najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze, je v intervjuju za Sportklub med drugim spregovoril o svojem zdravstvenem stanju.

Razkril je, da je moral nedavno celo na operacijo, potem ko so mu dolgotrajnih težavah diagnosticirali motnje srčnega ritma. 

"Odkrili so mi atrijsko fibrilacijo. Vem za razloge. Imam dovolj biološke inteligence, da vem, kaj se dogaja v mojem telesu. Po dolgotrajnih težavah s kašljem sem se oglasil pri dr. Turelu v Ljubljani. Postavil je prvo diagnozo. Ker pa spadam pod italijanski zdravstveni sistem, me je pot vodila v Trst. Tam me je pod svoje okrilje vzel dr. Sinagra. Sprva so mi skušali pomagati s kardioverzijo. Ker ni delovalo, je bil potreben ablacijski poseg z ledom. Poseg je bil uspešen. Ni bilo prijetno. Bilo pa je nujno. Vsaj za neko normalno življenje," je razkril Massi in podrobneje opisal trenutek, ko se je zbal za svoje življenje.

"Sledil je 8. junij. Zame najtežji dan po smrti staršev. Zajela me je panika. Prvič v življenju nisem nadzoroval svojega telesa. Noge so šle v eno stran, možgani pa v drugo. Hudo mi je bilo. Sem vraževeren in čakam na zadnjo zdravniško potrditev. Ko jo bom prejel, bom res lahko rekel, da sem dočakal drugi rojstni dan," je dodal 56-letni strateg, pod taktirko katerega se je slovenska smučarska kraljica Tina Maze prelevila iz relativno povprečne tekmovalke v eno največjih šampionk belega športa v zgodovini.

Andrea Massi | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravstvene težave so po Massijevi oceni vsaj delno posledica nenehnih prerekanj in razprtij, za kar pa velik del odgovornosti pripisuje samemu sebi. "Sam sem izbral to pot. Priznam, nisem flegmatik. Sem impulziven človek, ki gre včasih tudi z glavo skozi zid. Večkrat sem bil sam proti vsem. Tega je bilo, kot kaže, preveč," je pojasnil.

Kar zadeva trenersko prihodnost, Massi še ni "dokončno zaprl te knjige", vendar pa se v tako vseobsegajoči vlogi, kot jo je imel v ekipi Team to aMaze, ne vidi več. 

"Kar sem tvegal za Tino, ne bi tvegal za nikogar. Nikoli in za noben denar. Imam zaposlitev pri italijanskem šolskem ministrstvu. Smučanje? Težko izvedljivo. Lahko bi bil svetovalec, kot sem bil v krajšem obdobju pri SZS. Za kaj več pa … Imam petletno hčerko in sem brez staršev, Tinini pa so oddaljeni več kot 200 kilometrov. Za 300 dni v letu nisem pripravljen pustiti otroka samega," je za Sportklub še povedal Massi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 15:12 18.december 2023.

    Atrijska fibrilacija ni huda bolezen in je redko kdaj usodna! Pacient ima neprijetne občutke in to je to. Povsem nekaj drugega pa je VF! Tip je paničar!

  • stane301 13:29 18.december 2023.

    V sloveniji je ablacija razervirana le za zelo ozek krog previlegerancev.Dokazano edini način ,ki ozdravi aritmijo.Bolnikom rajši predpisujejo kemijske medikamente,ker le tako pridejo do velikih provizij farmacevtskega lobija.Če bi vse bolnike ozdravili z krioablacijo bi za zdravstveno blagajno bilo na ...prikaži več koncu ceneje.Zaradi korupcije bonike raje pustijo v agoniji z zdravili ki imajo več stranskih učinkov kot koristi do njihovega britkega konca.

  • onxxx 12:16 18.december 2023.

    Pri nas in sploh na zzzs za bolniški stalež se to ne smatra kot neka "huda zdravstvena težava", ponavadi raje dobiš tablete, ker je za ablacijo čakalna doba 5 let in več.