Šport > Zimski športi
32 ogledov

Massi: "Težko bo izboljšati rekorde Tine"

tina maze Reuters
Ob zaključku zgodovinske sezone Tine Maze je njen trener in partner Andrea Massi zatrdil, da skupaj z ekipo ne namerava spreminjati načina dela pred olimpijskimi igrami v Sočiju naslednje leto.

Andrea Massi, vodja ekipe in življenjski sopotnik Tine Maze, najboljše v pravkar končani sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju, je dejal, da programa vadbe in nastopov, ki je doslej prinašal rezultate, v sezoni 2013/14, ko bodo februarja prihodnje leto olimpijske igre v ruskem Sočiju, ne bodo spreminjali.

"Mazejeva lahko v naslednjem zimskem obdobju funkcionira podobno, kot je v letošnjem, ko je bilo na programu svetovno prvenstvo. Prepričan sem, da lahko tudi olimpijsko sezono izpeljemo podobno. Nimam nobenih informacij, da bi bilo lahko kaj narobe, zato bomo v naslednji zimi nadgradili naše petletno delo," je zatrdil Massi, ki meni, da je mogoče vse izboljšati.

"Toda nekateri rekordi, mnoge mejnike je Mazejeva izboljšala v zimi 2012/13, ostanejo zapisani v svetovni zgodovini najmanj za dve desetletji ali več. V življenju in športu je vedno mogoče vse narediti boljše, drugače, pa tudi slabše. Če pogledamo tehnično smučanje Mazejeve, bi bilo lahko boljše v slalomu in smuku. V veleslalomu težko še kaj naredimo, kar se skupnega seštevka svetovnega pokala tiče, pa je potrebno biti realen. Ne le do Tine, ampak tudi do drugih; težko bo ta dosežek izboljšati. To so rekordi, ki trajajo 20 let ali več. Rimljani so dejali, da obstaja napaka narave, ter s tem ponazorili, da se izjemni ljudje rodijo in nato naredijo izjemne dosežke. Točkovne in druge rekorde Mazejeve, ki so jih v medijih opisovali v tej zimi, bo težko izboljšati ali pa bodo trajali kakšnih 20 let."

Njegova kondicijska vadba "zastonj in zelo primitivna"

Massi je ocenil, da Mazejevi veliko prednost ni prinesel poletni snežni trening v Argentini in Čilu, ampak dober fizični trening v zadnjih letih. "Na južni polobli so trenirali tudi drugi. Tudi slovenske moške in ženske ekipe, tako v Argentini kot v Čilu. Tudi druge reprezentance so tam vadile, tako da je težko trditi, da je Mazejeva prednost dosegla prav tam. Tudi moja kondicijska vadba je zastonj in zelo primitivna. Uporabljam kos papirja, štoparico in meter. Vsi se mi smejejo, ko to vidijo. Večina je zaradi dobe, v kateri smo, prisiljena uporabljati računalniške programe. Sam tega ne počnem, je pa kondicija ključnega pomena, kar dokazuje tudi današnji veleslalom. Dva tisoč točk v sezoni brez vrhunske kondicije tudi ni mogoče doseči."

tina maze | Avtor: EPA EPA
Hrvat Ivica Kostelić ima ob sebi deseterico, ki dela le zanj, v ekipi Mazejeve pa so Massi, Livio Magoni, serviser Andrea Vianello in fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

"Lani je bila Mazejeva skupno druga v pokalu, vendar nismo ničesar spremenili, tudi z izjemo serviserja ekipe ne. Ekipa ostaja in je bila potrjena že oktobra. Mogoče bo nekaj dodatkov pri servisiranju, kar je potrebno zaradi testiranj, ker Mazejeva v Stökliju nima pravih primerjav. Poljanškova je bila kot fizioterapevtka šele v drugi sezoni fizioterapevtka Mazejeve. Zato menim, da izidi Mazejeve veljajo dvakrat več, kot bi drugače, saj ima veliko manjšo ekipo kot Avstrijke, Mikaela Shiffrin in drugi. Naša ekipa je najmanjša na svetu. Na zagrebškem slalomu sem videl Slovenko, ki je imela več trenerjev, kot jih ima Mazejeva. Toda v naši ekipi so izjemni ljudje in jih lahko kot vedno le pohvalim," je menil Massi.

Začeli bodo posnemati njihov trening

Maria Höfl Riesch, skupna zmagovalka predlanske zime, je menila, da bo potrebno poleti še več trenirati, da bodo lahko druge ujele Mazejevo.

"Zdaj bo največji problem, ker bodo nekateri začeli posnemati naš trening, toda kondicija Mazejeve ni plod enoletnega dela. Začelo se je leta 2002, ko sem prišel v slovensko reprezentanco, po premoru, ko nisem bil več v ekipi, pa se je nadaljevalo pred petimi sezonami, ko smo začeli s samostojno ekipo Mazejeve. Stalnost in metoda vadbe sta pomembni, vendar pa je najpomembnejši talent na fizičnem in mentalnem področju. Serviser Stöcklija je pripomogel, da se je naredila razlika, vendar pa bi bilo brez talenta vse skupaj ničvredno," je še dejal Massi.

Mazejeva je po tem, ko je kot prva Slovenka doslej osvojila veliki kristalni globus, dejala, da si je s tem izpolnila mladostne sanje. Vesela je, da je zaključila zimo z zmago, na ta način pa jo je tudi začela. Zatrdila je, da bo tudi v prihodnji olimpijski sezoni nadaljevala z nastopanjem na vsaki tekmi, kot je to počela v pravkar končani.

Od zmag postaneš odvisen

"Prvo in zadnjo tekmo sezone sem dobila, to je najboljši občutek, ki ga imaš lahko ob koncu sezone. Ne bi bila stoodstotno vesela, ne glede na globuse, če se ne bi danes tako razpletlo. Kar malo si odvisen od zmag in šport postane življenjski stil. Če ne zmaguješ, nisi stoodstotno vesel. Po sobotnem razočaranju, naj bo to v narekovajih, in tretjem mestu v slalomu sem jezo usmerila na današnjo tekmo," je povedala Mazejeva.

Na njeno čast so zadnji dan finala sezone v Lenzerheideju trikrat zaigrali slovensko himno, nazadnje, ko je v zrak dvignila veliki kristalni globus. Teža tega jo je kar malo presenetila:

"Izjemen občutek je, da sem po tej sezoni tudi po moji celotni karieri vendarle dvignila v zrak alpski sveti gral. Vemo, koliko to pomeni v smučanju. To je bil moj sanjski cilj od mladosti. V zadnjih letih sem se mu vse bolj približevala in ga tudi po zaslugi svoje izjemne ekipe končno dosegla."

Jezna na vprašanja o utrujenosti

Enajst zmag, 24 zmagovalnih stopničk, zlato in dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu ... Tina pravi, da imajo med vsemi zmagami v letošnji sezoni prednost domača v Mariboru in težko pričakovana na smuku v Garmischu. Pa Sölden, Aspen ...

"Vsaka tekma je bila po svoje posebna. Izpostavila bi uvodno zmago v Söldnu, tudi v Aspnu je bila posebna tekma, na finalu prav tako. V superveleslalomu sem tudi končno zmagala. Prvo mesto sem dosegla pred domačim občinstvom v Mariboru, tu je bil občutek zaradi številnih navijačev res izjemen. Zmagala sem v smuku v Garmischu, ki je bil tudi moja velika želja. Dotlej sem bila blizu slavju, vendar nisem bila nikoli dovolj dobra za zmago," je dejala Črnjanka, ki se je v Lenzerheideju v velikem loku izogibala odgovorom na vprašanje, ali je utrujena po dolgi sezoni.

"Tako jezna sem bila, ko me je skoraj vsak spraševal, ali sem že utrujena po dolgi in uspešni sezoni. To ti lahko zleze v glavo, vendar tem črnim mislim nisem pustila vanjo. V sezoni sem imela nekaj težav z mišicami, vendar ne velikih. Glede na moja leta je nenavadno, da sem jo odnesla brez poškodb. Bila sem dobro fizično pripravljena in sem sezono končala brez večjih težav, male pa so del športa," je pojasnila 29-letna Črnjanka.

Lara Gut Tina Maze globus | Avtor: Reuters Reuters

Lahko se še izboljša

Mazejeva je dejala, da je bil ne glede na vse najtežji del sezone zaključek. "Najtežji del športnega dela sezone je bil prihod na finale, posebej slalomska tekma. Na njej nisem uresničila enega pomembnih ciljev. Nisem osvojila globusa, in to je bilo najtežje sprejeti. Delala sem malo napak, ki so sicer del športa, a ti omogočajo, da napreduješ. V športu so različne prvine, ki ti pomagajo v boju za vrh, tudi čustva in stres. Življenje ni perfekcija, sama pa k njej težim. Z leti sem se že nekoliko navadila, da ne gre vedno vse stoodstotno. Včasih sem zato jezna, žalostna ... Ne skrivam čustev, želim biti to, kar sem."

Je sploh mogoče izboljšati letošnjo rekordno sezono? "Mislim, da se tehnično lahko izboljšam v slalomu, kjer pa sem bila kljub temu že zdaj odlična. Drugje sem na zelo visoki ravni in mislim, da jo bo kar težko obdržati. Pozna se pet let sistematičnega dela naše ekipe. Leta 2009 smo začeli z dvema članoma, zdaj smo v ekipi štirje. Vsako leto smo naredili korak naprej. Predlani sem bila tretja v skupnem seštevku, lani pa druga, vendar nisem niti enkrat zmagala. Bila sem odločna, da to spremenim. Letos sem zmagala na številnih tekmah. Imela sem tudi srečo, ki se je včasih iztekla v moj prid, včasih pa kljub uspehom tudi ne."

Letos je bilo na programu svetovno prvenstvo, prihodnje leto bodo v Sočiju olimpijske igre, v njeni ekipi pa ne razmišljajo o spremembah.

"Delali bomo na enak način, kot smo letos. Ta ritem tekem stalnih nastopanj v vseh disciplinah mi leži in ga bomo tudi nadaljevali. To ni lahko, potrebna je dobra fizična priprava in zato poleti ne bo 'zabušavanja'. Mislim, da bomo naslednje leto lahko dobro opravili in dokler je zdravje, je vse dobro. V tej sezoni sem imela sicer nekaj težav, tako sem danes čutila malo bolečine v kolenu, ker sem včeraj delala poskoke na 'hladno'. Imam dobro podporo kliničnega centra, Nežka Poljanšek je ves čas z mano. Toda ne glede na vse imam srečo, ker v vsej svoji karieri nisem imela resnih poškodb. Imam zdravo telo kot kakšna 16-letnica," je končala Mazejeva.

Komentarjev 2
  • PIKO5 21:06 19.marec 2013.

    Tina ti si renično "KRISTALNA".!!!!!!!Sedaj pa na zslužen počitek..V olimpijski sezoni pa novim zmagam naproti..........Z vsem spoštovanjem.!!!!!!!

  • westal 20:16 17.marec 2013.

    Bravo Tin zdaj si pa privošči nekaj počitka potem pa novim zmagam naproti. Bravo!