Šport > Zimski športi
83 ogledov

Maze: "Ne, ne, to je bil plan A"

Tina Maze Anže Petkovšek
Tina Maze je ob bučni podpori mariborskega občinstva sklenila bogato športno pot na veleslalomu za 53. Zlato lisico.

Slovenska šampionka Tina Maze je pred 18 leti prav na mariborski Zlati lisici debitirala na tekmi svetovnega pokala. Slabi dve desetletji kasneje je svojim zvestim navijačem še zadnjič pomahala v slovo. 

"Dobro se spomnim prvega nastopa. Vem, da nisem imela niti FIS točk. Bila sem vsa majhna in željna uspehov. 18 let? Tega si pa nisem mislila," je povedala 33-letnica.

O zadnji tekmi najuspešnejše slovenske smučarke je bilo prelitega ogromno črnila, tako Tina kot tudi člani njene ekipa pa priznavajo, da so vse skupaj doživljali zelo čustveno.

"Bilo je kar zahtevno. Vsi smo bili malce čustveno razpoloženi. Seveda je to velik dan. Zelo lepa zgodba je za nami. Veliko ljudi me je prišlo pozdravit in to mi res ogromno pomeni. Hvaležna sem za vse trenutke, ki sem jih doživela. Tako lepe kot težke. Za mano je res krasna zgodba. Upam, da se bo takšna tradicija nadaljevala."

Massi je imel plan B

Andrea Massi je v pogovoru z novinarji razkril, da so imeli pripravljena dva načrta, Mazejeva pa je dodala, da ji je za pravi tekmovalni nastop zmanjkalo motivacije in energije.

"Ne, ne, to je bil kar plan A," je na vprašanje, če si je na startu izbrala plan B, odgovorila Mazejeva. "Andrea je imel plan B za dirkanje. Ne vem. Nimam energije. Preveč emocij in drugih reči, aktivnosti. Premalo treninga, da bi se podala na progo v upanju za sam vrh, tako da sem odločitev v sebi sprejela že pred časom. Sploh takrat, ko sem podala izjavo, da bom tekmovala v Mariboru," je razkrila.

Ene ne more izpostaviti

V bližnji prihodnost bo ostala povezana s športom, kasneje pa se namerava posvetiti tudi drugim projektom. Priložnosti bo imela na pretek. "Moj jutri bo veliko bolj prazen kot danes. Današnji dan je nabit s čustvi, mikrofoni, kamerami. Tega ne bo več. Seveda cenim takšne trenutke, vendar nočem, da me prevzamejo, ker to ni več moj vsakdan, kot je bil nekoč," je povedala in se zahvalila tako navijačem kot tudi novinarjem: "Hvaležna sem, da smo to naredili, tako da hvala tudi vam. Odprtih imam veliko vrat. Nekaj časa zagotovo ostajam v športu, ker se mi zdi, da mi je to najbolj blizu imam v tem največ izkušenj. Počasi pa morda tudi kam drugam."

Tina Maze | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dolgoletna fizioterapevtka v ekipi Team to aMaze, Nežka Poljanšek, je razkrila, da ji bo v spominu najbolj ostala veleslalomska tekma na SP v Schladmingu leta 2013. Mazejeva individualnih tekem ni želela izpostavljati. "Ne vem, vsak ima svoje oči, svoja čustva. Vedno je zanimivo slišati, zakaj ima nekdo takšno mnenje. Tekem je bil res ogromno in izpostavljat samo eno, je zelo nehvaležno. Jaz sem takšna, da živim v trenutku. Danes je najlepši dan. Uživam v tem trenutku in proslavi moje kariere."

Za slovo si je izbrala kraj, kjer se je vse skupaj začelo. "Zavedam se, da nikjer na svetu nimam takšne podpore kot v Mariboru in zato sem se odločila, da bom nastopila tukaj. To je bil zame izziv. Jaz potrebujem motivacijo, da se spravim k treningu. Skrbim za zdravje, malo pa tudi za vas, da imate kaj pisati," je v smehu zaključila najboljša slovenska športnica vseh časov.

Komentarjev 5
  • Zmago 11:15 08.januar 2017.

    Vsak je sam ........... tudi ti ............... slej ko prej in eni se bodo naslajali tako kot se ti zdaj. Žal si samo en smrdljiv judež, ki bi dal za par fičnikov pribit na križ vse, kar dviguje ponos Slovencem.

  • Prudi 09:06 08.januar 2017.

    Dva plana sta bila:A= Če bi ji dovolili štart v prvi skupini, bi se Tinca borila za visoka mesta.B= Ker je dobila visoko številko, možnosti za zelo visoko uvrstitev je padla v vodo in so rajši naredili šou. ...prikaži več Roko na srce, štartala ni na polno, brez hudih treningov itd...., IN JE VSEENO BILA ZA POL SEKUNDE PRED LAVTARJEVO. Tko ,da ja, Tina bi s serijo hudih treningov in oslabljeno konkurenco, drugo leto stopala po stopničkah z lahkoto. Samo kot, pravi, če ni motivacije je vse skupaj brezveze. Prvo glava in potem so noge na vrsti.

  • Hi5 23:15 07.januar 2017.

    Če je bil plan A, da ne odsmuča do konca, zakaj hudiča sta z Massijem potem komplicirala glede štartne številke??