Šport > Zimski športi
9 ogledov

Maze: Spodaj preveč tvegala

Lindsey Vonn je po smukaškem lahko poljubila tudi superveleslalomski mali krista Žurnal24 main
Zmagovalka zadnjega ženskega superveleslaloma je Američanka Lindsey Vonn, ki je tudi dobitnica kristalnega globusa v tej disciplini. Edina Slovenka Tina Maze je bila enajsta.
 

Åre, superveleslalom (Ž)

1. L. Vonn (ZDA) 1:20,63
2. N. Fanchini (ITA) +0,08
3. M. Riesch (NEM) +0,24
11. T. Maze (SLO) +1,55

Za moškimi so se na superveleslalomsko progo v švedskem Åreju podala še dekleta. Pred zadnjo preizkušnjo so bile v boju za mali kristalni globus še tri tekmovalke. Švicarska Fabienne Suter je imela pred Američanko Lindsey Vonn 15 točk prednosti, pred Italijanko Nadio Fanchini pa že 50 točk naskoka.

Tina Maze se je morala zadovoljiti z 11. mestom. © Reuters

 
Mlada Suterjeva se je od vseh treh na progo podala prva, vendar pa je ni odpeljala tako, kot se za tekmovalko v rdeči majici spodobi, in končala šele na osmem mestu, zaradi česar je zdrsnila šele na tretje mesto v superveleslalomskem seštevku. Velika junakinja pa je kraljica alpskega smučanja Američanka Vonnova, ki se je v dveh dneh dokopala do drugega kristalnega globusa. V sredo se je pred fotografi nastavljala že z globusom v smukaškem seštevku. 24-letna Američanka, sicer dvakratna svetovna prvakinja, je bila še enkrat več fantastična in z 22. zmago v svetovnem pokalu (12 jih ima v smukih, šest v superveleslalomih ter po dve v slalomih in kombinaciji) in že deveto v aktualni sezoni postala šele prva Američanka s kristalnim globusom v superveleslalomu. Za njo je na drugem mestu za 20 stotink zaostala Italijanka Nadia Fanchini, ki se je z odlično vožnjo prebila tudi na drugo mesto v skupnem seštevku. Na najnižjo stopničko na današnji tekmi je stopila Nemka Maria Riesch .

Maria Riesch si je priborila tretje mesto. © EPA

 
Edina Slovenka Tina Maze se tako kot na smuku, ko je bila 15., ni znašla na progi. Po najhitrejšem zgornjem delu je v nadaljevanju na zaviti progi prevečkrat zgrešila idealno linijo, v cilju za debelo sekundo in pol zaostala za Američanko in končala na 11. mestu. "V finalu je Tina prišla naredit rezultat v treh disciplinah. Čeprav je bila v tej sezoni uvrščena v top ten, danes ni odpeljala v skladu z zmožnostmi. Mogoče je nekaj pri tem kljub motivaciji odigrala tudi utrujenost ob koncu naporne sezone," je po finalni tekmi dejal kondicijski trener in partner slovenske prvakinje Andrea Massi . 25-letna Črnjanka ima v petek pred odločilnim sobotnim veleslalomom prost dan. Upa, da ga bo dobro izkoristila, da si nabere moči. "Tekmo bo treba odpeljati tako, kot znam," je optimistična šampionka, ki malce stavi tudi na utrujenost tekmic, saj jih bo večina v petek nastopila v slalomu. O svojem četrtkovem superveleslalomu, čeprav je bila enajsta, Mazejeva nima najboljšega mnenja. "V zgornjem delu sem smučala dobro, v srednjem delu pa sem mogoče nekoliko preveč tvegala, ko sem ubrala direktno linijo, s katero sem želela pridobiti na času. A ta odločitev ni bila najboljša, saj me je odneslo preveč dol. Sledilo je solidno nadaljevanje, a se je na koncu izteklo tako, kot se je," je dejala. Svoj davek je dodala še utrujenost, motila pa jo je tudi nekoliko slabša vidljivost.

 

Superveleslalom, skupni seštevek

1. L. Vonn (ZDA) 461
2. N. Fanchini (ITA) 416
3. F. Suter (ŠVI) 408
7. T. Maze (SLO) 202

"Malo se pozna tudi to, da je ta sezona moja prva, ko sem na vrhu v skoraj vseh disciplinah in da sem na vseh zadnjih tekmah poskušala doseči maksimum." Slovenska finalistka je bila v sredinem smuku 15., smukaško sezono pa je končala na skupno šestem mestu. Sezono pa je v skupnem seštevku sklenila kot sedma superveleslalomistka. Presrečna zmagovalka Lindsey Vonn je bila povsem drugačne volje kot Tina: "Res sem se nadejala, da bom osvojila superveleslalomski kristalni globus, kar ni uspelo še nobeni Američanki. Zelo sem srečna, da mi je uspelo. Kakšen teden je za mano! Neverjetno, kaj mi je uspelo. Na začetku sezone si nisem mislila, da bom zmagala kar petkrat na superveleslalomskih tekmah v pokalu in na prvenstvu. Na začetku nisem začela tako močno. Ko pa sem enkrat ujela ritem, sem se ga držala. Za mano je nora sezona. Res sem zelo srečna!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.