Šport > Zimski športi
54 ogledov

Mazejeva čuti veliko odgovornost

Tina Maze Anže Petkovšek
Nekdanja alpska smučarka Tina Maze se v vlogi strokovne komentatorke odlično počuti, priznava pa, da prehod ni bil enostaven.

Tina Maze in voditelj Jonathan Edwards, ki je prvi dan svetovnega prvenstva priznal, da o alpskem smučanju ne ve skoraj nič, sta povzela uvodni tekmovalni dan v St. Mortizu, ki ga je nekoliko presenetljivo zaznamovala novopečena svetovna prvakinja v superveleslalomu Nicole Schmidhofer.

Nekdanja slovenska smučarka je s televizijskim nastopom uspešno zaplula v novinarske vode. ''Moram reči, da čutim odgovornost. Izgledati moram dobro in vse ustrezno analizirati. Opaziti moram, kaj športniki počnejo oziroma kaj počnejo narobe in to intepretirati. Ne počutim se kot trenerka, vendar vem, kaj pomeni biti dober športnik. To je velik izziv zame,'' je povedala Mazejeva in izpostavila ključno razliko med športnikom in športnim analitikom. 

''Povsem drugače, saj sem bila kot športnica osredotočena nase in drugih sploh nisem spremljala. To je največja razlika. Tokrat ne analiziram sebe, imam pa toliko izkušenj, da se lahko primerjam z drugimi in to delim z ljudmi.''

Mazejeva je dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja, zato dobro ve, kaj pomeni smučati na velikih tekmovanjih. Na vprašanje, kaj je čutila ob pogledu na tekmovalke, je odvrnila: ''Čutila sem isto kot dekleta. V tem pogledu se ni nič spremenilo. Vem, kaj pomeni smučati dobro na domačih tleh, na svetovnem prvenstvu, pod pritiskom najpomembnejše tekme sezone. Vem, kaj dekleta preživljajo,'' je povedala.

Edwards je njeno kariero primerjal s pravljico, čemu ni nasprotovala, a poudarila, da uspeh ne pride zlahka. ''Lahko rečemo pravljica, zakaj pa ne, a ni lahko. Treba je vložiti ogromno trdega dela. Lenoba ne prinaša uspehov. Potrebuješ nekaj sreče in dobre sodelavce. Stvar je velika in kompleksna. Vsakič, ko si na startu, nimaš nič. Ničesar še nisi osvojil in vse je treba še postoriti. Opažam, da gredo dekleta iz dneva v dan. Seveda obstajajo večji cilji za sezono, a vse gre korak za korakom, tekmo za tekmo.''

Za konec je spregovorila še o ključnem trenutku, ki je v največji meri zaznamoval njeno kariero. ''Leta 2008 sem sprejela veliko odločitev, ali bom nadaljevala kariero ali bom prenehala. To je bila prva velika sprememba. Takrat smo sestavili zasebno ekipo Team to aMaze, kasneje pa sem doživljala velike uspehe. Na vsakem prvenstvu sem osvojila medaljo. Ne morem izpostaviti enega trenutka. Na vrhu so zlate medalja in rekord po številu točk, toda vem, da mi ne bi uspelo brez moje ekipe,'' je zaključila Črnjanka.

Komentarjev 6
  • tomaz 10:41 08.februar 2017.

    Ja res je, kapo dol...samo so ji pa zadnji dogodki okoli nastopa na Lisici zelo zmanjšali ugled....škoda

  • kana 10:29 08.februar 2017.

    Gospa je osvojila vse, kar bodo nekateri sanjali svoje celo življenje.

  • tomaz 10:18 08.februar 2017.

    Sem včeraj mal spremljal...ja, mal ji še angleščina šepa, sam se bo že nauila...za enkrat si mora še vedno kar precej pomagati tudi z rokami...