Šport > Zimski športi
14 ogledov

Mešana štafeta Nemcem

mešana štafeta SP v biatlonu Hochfilzen EPA
Mešana štafeta Nemčije je osvojila prvo zlato medaljo na biatlonskem SP, ki se je danes začelo v avstrijskem Hochfilznu. Nemci so na koncu za 2,2 sekunde ugnali branilce naslova Francoze, pri katerih je Martin Fourcade osvojil že svojo 21. medaljo na SP, in za sekundo več bronaste Ruse.

Reprezentanti Slovenije so bili daleč od pričakovanj. Teja Gregorin, ki je nase opozorila s strelsko ničlo, Anja Eržen, Miha Dovžan in Klemen Bauer so za najboljšimi tudi zaradi dveh kazenskih krogov zaostali skoraj štiri minute in pol ter osvojili 18. mesto.

Na koncu so Slovenci, v Hochfilznu ne nastopa oboleli Jakov Fak, zabeležili eno najslabših štafetnih uvrstitev v zgodovini. Solidno je začela Gregorinova, ki je bila po dveh streljanjih z zadetimi 10 streli na 10. mestu, predala pa je kot 11.

"Zelo me veseli popoln strelski nastop. V teku pa nekako ni šlo, kot je treba, a tudi smučke niso stekle tako, kot sem si želela. Upam, da bo v sprintu tek boljši, saj je tekma pomembna tudi za zasledovanje in morebitno uvrstitev na tekmo s skupinskim startom," je po nastopu ocenila Gregorinova.

Po nastopu Anje Eržen, ki je morala enkrat celo v kazenski krog, je Slovenija zdrsnila na 18. mesto. "Na treningih je bilo streljanje dobro, danes pa je bil pritisk prevelik," je zgrešene strele razložila Erženova.

Miha Dovžan je s tremi strelskimi popravami povečal zaostanek, a obdržal 18. mesto, Klemen Bauer pa je prav tako enkrat zavil v kazenski krog, na koncu pa si je v smučini vendarle spet priboril vsaj izhodiščno 18. mesto. "Želel sem si pridobiti čim več in opraviti generalko pred sprintom, a mi je to spodletelo. Mislim, da sem izgubil koncentracijo, ker sem tekel v slabem položaju v ozadju," je za TV Slovenija razložil Bauer.

Italijani popustili ob koncu

Zanesljivo so slavili Nemci, ki so imeli ob zadnji predaji 20 sekund naskoka pred Italijani ter 47 pred Rusi, Francozi in Čehi. Najprej so odpadli Čehi. Na zadnjem streljanju si je Simon Schempp privoščil strelski popravek, a vseeno zanesljivo vodil pred konkurenco.

Veliki poraženec tekme pa je bil Italijan Domninik Windisch, ki je na zadnjem streljanju popravljal dva zgrešena strela, kar sta izkoristila najboljša biatlonca sezone Francoz Martin Fourcade in Rus Anton Šipulin, ki sta se na zadnjih 2,5 kilometra spopadla za srebro, močnejši pa je bil favorizirani Francoz.

Preiskava pri Kazahstancih

Vnovič pa je bilo v Hochfilznu skorajda več govora o dopingu kot o tekmovanju. Po sredinem izrednem kongresu IBU so Rusi potrdili nastop Aleksandra Šipulina, ki je prestal kazen zaradi jemanja eritropoietina, kar je povzročilo močno razburjenje med tekmovalci.

Ponoči pa so bili na delu avstrijski policisti, ki so preiskali bivališča Kazahstancev, ki jih sumijo zlorabe prepovedanih poživil, policija pa zasežene predmete še obravnava. Kazahstanci so bili danes 11.

SP v biatlonu, mešane štafete:

1. Nemčija 1:09:06,4/0
2. Francija +2,2/1
3. Rusija 3,2/0
4. Italija 28,7/0
5. Ukrajina 25,6/0
6. Švedska 41,6/0
7. Češka 41,9/2
8. Norveška 46,2/2
9. Avstrija 1:20,2/1
10. Finska 1:38,9/0
...
18. Slovenija 4:27,3/2
(Teja Gregorin, Anja Eržen, Miha Dovžan, Klemen Bauer)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.