Šport > Zimski športi
14 ogledov

Mišica lahko tudi proti žiriji: Prevc drugi, brez finala

peter prevc zakopane ekipna tekma
1/12
EPA
Peter Prevc je na kaotični tekmi v Zakopanah po prvi seriji zaostal le za Norvežanom Andersom Bardalom, žirija pa je tekmo, ki je bila ves čas na robu regularnosti, nato še pred finalom odpovedala. Tomaž Naglič na osmem mestu do uspeha kariere.

Za Norvežana Andersa Bardala je bila daljava dneva 131,5 metra in 127 točk dovolj, da je na mučni tekmi v Zakopanah ob težavah z zaletno smučino in dežjem preskočil vse nasprotnike. Še najbolj se mu je v zelo slabih razmerah približal Peter Prevc (124,7), ki je v brezvetrju skočil izvrstno in na koncu zaradi odpovedi finalne serije ostal brez drugega poskusa, tako kot tretji Nemec Richard Freitag, ki je dolgo časa vodil.

Sedmim stopničkam s posamičnih tekem v karieri za Prevca je v slovenskem taboru z uspehom kariere sledil Tomaž Naglič (8. mesto/116,3 točke), ki na tekmah za svetovni pokal ni bil še nikoli boljši kot v nedeljo. Do točk sta prišla še Jurij Tepeš (103,3) s 25. in Jaka Hvala (95,9) s 30. mestom. Jernej Damjan (95,5) je končal na 31., Rok Justin (90,7) pa na 36. mestu. Robert Kranjec (69,8) je bil med največjimi osmoljenci "loterije" in tekmo končal šele na 47. mestu.

Janus: "Vedeli smo, da bo na meji regularnosti"

"Tekma je bila zelo težka, za nas izjemno utrujajoča, a smo to pričakovali in že vnaprej vedeli, da bo nekako na meji regularnosti. Na koncu koncev se je za nas še lepo iztekla z novimi stopničkami Petra Prevca in uspehom kariere Tomaža Nagliča, ki je končal na osmem mestu," je v pogovoru za STA povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in dodal, da je bila danes športna sreča tista, ki je krojila usodo številnim skakalcem.

"Drugi naši fantje v teh razmerah bistveno več niso mogli storiti, treba je bilo imeti kanček športne sreče. O tehniki danes ne bi govoril. Gre za to, da je bilo takrat precej več dežja in so hitrosti drastično padle prav pri teh dveh tekmovalcih. Vendar so bile ob ponovitvi še slabše," je o spornih ponovitvah skokov še dejal Janus: "Celotna mini poljska turneja je bila uspešna. Pomembno je, da Peter drži stik z vrhom, v soboto smo dosegli nov lep ekipni uspeh. Mislim, da moramo na tem graditi naprej."

Prevc zdaj tretji, še bližje Stochu

Prevc je na skakalnici Wielka Krokiew pokazal še en dober dober nastop in prišel do novih stopničk svetovnega pokala. Poleg tega se je v skupnem seštevku pokala povzpel na tretje mesto s 632 točkami. Vodstvo je zadržal Kamil Stoch (721 točk), drugi je Avstrijec Gregor Schlierenzauer (670), ki je bil danes 12. 

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala prihodnji konec tedna s tekmami v japonskem Saporu. Janus bo v deželo vzhajajočega sonca odpeljal vse štiri junake sobotne ekipne tekme v Zakopanah, ko so se Tepeš, Damjan, Kranjec in Prevc povzpeli na najvišjo stopničko, ter Nagliča. V Saporu bosta priložnost dočakala Robert Hrgota in Nejc Dežman, ki sta ta konec tedna tam dobro nastopala na tekmah celinskega pokala.

Freitag dolgo v vodstvu

Prvi se je od slovenskih orlov v smučino podal Justin, ki je skočil 108,5 metra, nato je sledil nastop Norvežana Roberta Johanssona, takoj za njim pa je bil na vrsti Naglič. Slednji je dosegel daljavo 128 metrov in pristal na odličnem drugem mestu.

S številko 18 je nastopil eden izmed junakov sobotne ekipne tekme Damjan, ki pa ni ponovil včerajšnjih skokov in pristal pri skromnih 108,5 metra. Sledil je nastop Hvale, ki na ekipni tekmi ni nastopil, mladinski svetovni prvak pa je skočil 113 metrov in se s prednostjo 0,4 točke zavihtel tik pred Damjana. Nagliča je nato za manj kot pol točke prehitel Avstrijec Michael Hayböck, medtem ko je Rus Mihail Maksimočkin ostal na prvem mestu do nastopa Richarda Freitaga.

Diethart in Wellinger dobila "popravca"

Peti po vrsti med slovenskimi skakalci je nastopil Tepeš, ki prav tako ni pokazal svojega najboljšega skoka in s 117 metri zgrešil prvo petnajsterico. Še bolj razočaran je bil Kranjec, ki je storil veliko napako in skočil skromnih 101,5 metra ter neposredno ostal brez nastopa v finalni seriji.

Rekordno dolga serija se je še podaljšala pred nastopom najboljše peterice, ko sta Avstrijec Thomas Diethart in Nemec Andreas Wellinger z že dodobra namočene zaletne mize pristala pri mizernih daljavah, po protestih obeh ekip na čelu z avstrijskim "capom" Alexandrom Pointnerjem pa je žirija tekmovanje prekinila in začela s čiščenjem zaletišča. Diethartu in Wellingerju so prav tako, za razliko od Kranjca, odobrili ponovitev skoka.

Norišnica ob nastopu Stocha hitro utišana

Norvežan Bardal je po dolgem čakanju nato skočil odlično in pristal pri 131,5 metra, kar je bilo dovolj za prevzem vodstva pred nastopom Prevca. Eden izmed junakov sobotne ekipne tekme je moral na vrhu zaletišča najprej počakati, v brezvetrju pa nato pristal pri 124,5 metra in skočil na drugo mesto.

Med poljskimi navijači je završalo, ko se je na vrhu pojavil domači junak Stoch, ki pa tako kot Prevc ni imel sreče s pogoji in več minut "taboril" na hladu. S 126,5 metra in slabim doskokom je na koncu zasedel šele 17. mesto. Diethart in Wellinger sta ob prenekaterih žvižgih poljskih navijačev mučno čakala na ponovitveni skok več kot 15 minut, ko se je žirija odločila še znižati nalet, ki ga je nato vrnila na prvotno mesto.

Diethart je v n-tem poskusu le poletel in ob navdušenju Poljakov pristal pri skromnih 107 metrih, kar je bilo celo manj od njegovega prvotnega poskusa. Še slabše se je odrezal Wellinger in prva serija se je tako veliko kasneje od pričakovanj le zaključila.

Svetovni pokal, Zakopane, posamična tekma (M):

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.