Šport > Zimski športi
75 ogledov

Moje ime je Štuhec! Ilka Štuhec!

Ilka Štuhec EPA
Po novem uspehu slovenskega športa je bilo seveda zanimivo tudi na socialnih omrežjih.

Ilka Štuhec je kot šesta slovenska smučarka ali smučar osvojila mali kristalni globus za zmago v eni od disciplin svetovnega pokala. V ženski konkurenci je to uspelo še Tini Maze, Špeli Pretnar,in Mateji Svet, v moški pa sta slalomska prvaka postala Rok Petrovič in Bojan Križaj. Mazejeva je rekorderka s tremi zmagami v seštevku disciplin in eno zmago v skupnem seštevku. Štuhčeva je v kombinaciji osvojila 240 točk za prvo, drugo in tretje mesto, 20 manj jih je imela na koncu Federica Brignone, na tretje mesto pa se je prebila Wendy Holdener s 140 točkami.

Petrovič, Križaj in Pretnarjeva so osvojili slalomski seštevek v sezonah svetovnega pokala 1985/86, 1986/87 in 1999/00, Svetova pa je dobila veleslalomski seštevek v sezoni 1987/88. Mazejeva je vse svoje seštevke dobila v rekordni sezoni 2012/13, ko je dobila dva mala kristalna globusa (veleslalomskega in superveleslalomskega) ter veliki kristalni globus za skupno zmago, sezono pa je končala na vrhu tudi v seštevku kombinacije, a ni dobila globusa, ker ga v tej disciplini takrat niso podeljevali, saj sta bili na sporedu le dve tekmi.

Štuhčeva ima sicer še dve možnosti za osvojitev malega kristalnega globusa. V smuku prepričljivo vodi, doslej je zbrala 437 točk in ima 137 točk prednosti pred sicer tretjo Sofio Goggio, saj je druga Lara Gut že morala skleniti sezono zaradi poškodbe. Na sporedu bosta še dva smuka.

Prav tako bosta odpeljana še dva superveleslaloma, kjer Mariborčanki prav tako kaže zelo dobro. Tina Weirather ima 306 točk, 16 več od tretje Štuhčeve. Tudi tu je druga Gutova (300), Slovenka (290) pa mora zbrati le še deset točk, da ulovi nesrečno Švicarko. Na zadnjih tekmah je bila Ilka sicer precej boljša od Weiratherjeve. Četrta Stephanie Venier je doslej zbrala 225 točk, peta Elena Curtoni pa 219, ostale smučarke zaostajajo že preveč.

V skupnem seštevku je verjetno neulovljiva Mikaela Shiffrin (1323), Štuhčeva pa ima kot druga (1025) že dve točki več od Gutove. Četrta Goggia (821) za najuspešnejšo Slovenko v tej sezoni zaostaja že za 204 točke.

Ob uspehu je seveda reagiral tudi twitter:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.