Šport > Zimski športi
118 ogledov

Morgenstern po padcu v bolnišnici: poškodbe glave

Ahonen smučarski skoki Engelberg
1/15
EPA
Tabor avstrijske reprezentance je znova preživljal pravo dramo, potem ko je Thomas Morgenstern še drugič v nekaj tednih grdo padel in v nezavesti zapustil letalnico na Kulmu. V kasnejših kvalifikacijah z daljavama dneva najboljša Robert Kranjec in Jurij Tepeš.

Avstrijski smučarski skakalec Thomas Morgenstern je na letalnici na Kulmu na drugem treningu grdo padel in z zadnjim delom telesa zadel v doskočišče. Trikratnega olimpijskega zmagovalca so odnesli z letalnice in ga nemudoma prepeljali v bolnišnico. Nekaj časa je bil v nezavesti, kmalu pa je lahko znova govoril, je potrdil fizioterapevt avstrijske reprezentance Jürgen Barthofer.

"Lahko je premikal roke in noge. Vprašal me je, kaj se je zgodilo," je dejal Barthofer. Morgenstern je v manj kot mesecu preživel že dva huda padca. Na tekmi v Titisee-Neustadtu je 15. decembra padel po pristanku in se je na tekme vrnil na novoletni turneji, kjer je osvojil skupno drugo mesto.

Na skakalnico, kjer je še kot golobradi mladenič leta 2006 osvojil bronasto kolajno na SP v poletih, je Morgenstern prišel poln samozavesti, a po novem padcu je iztek zajel turoben molk, poročajo avstrijski mediji. V prvem poskusu je Morgenstern sicer dosegel daljavo dneva.

Skoraj usoden dotik s smučmi

Za kako grd padec je šlo, je razvidno tudi s posnetka avstrijske državne televizije ORF (zgoraj), ko trener Alexander Pointner skupaj s kolegi sploh ne more gledati, medtem ko se njegov varovanec nezavesten kotali v iztek skakalnice.

"Boli kot hudič, ko ne moreš storiti ničesar. Vse skupaj moramo še analizirati, toda očitno sta se smučki na kratko dotaknili. Ker so na delu tako velike sile, jih ni mogel več nadzirati. Pri tem sta tako skakalec kot trener povsem nemočna," je po trenutkih groze dejal Pointner.

Prve informacije z intenzivne nege, ki jih prenaša nemški Bild, govorijo o hujših poškodbah glave in pljučni kontuziji. Prve izjave o njegovem stanju pričakujejo v ponedeljek, potem ko bo preživel 72 ur pod budnim očesom zdravnikov.

Kranjec in Tepeš blestela

Kvalifikacije, ki so minile v senci Morgensternove nesreče, so kasneje pripadle slovenskima reprezentantoma Robertu Kranjcu in Juriju Tepešu, ki sta zasedla prvi dve mesti. Kranjec je poletel najdlje in pristal pri 194,5 metra ter tako dobil nagrado 2.000 evrov. Takoj za njim se je uvrstil Tepeš (192,0 m).

Kranjec Kulm Bad Mitterndorf trening kvalifikacije smučarski skoki | Avtor: EPA EPA
Na sobotni tekmi, ki se bo začela ob 14. uri, bodo nastopili še Jernej Damjan (171,5 m), ki je bil 19., Tomaž Naglič (164,5) na 27., Jaka Hvala (173,0) na 28., Nejc Dežman (167,0) na 34. mestu ter neposredno uvrščeni Peter Prevc (188,0).

Infekcija Ahonenu pokvarila priprave na OI

Janne Ahonen, petkratni svetovni prvak in rekordni petkratni zmagovalec v skupnem seštevku novoletne skakalne turneje ter dvakrat najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala, bo v kratkem naskakoval eno od zadnjih neosvojljivih trdnjav kariere.

36-letni Finec, ki je eden od najboljših skakalcev v zgodovini, namreč še nima posamične olimpijske kolajne; v Salt Lake Cityju (2002) in Torinu (2006) je bil dvakrat srebrn na ekipnih tekmah.

Prav zato se je odločil, da se bo skušal povsem pozdraviti in se bo v svetovni pokal vrnil 31. januarja v Willingenu. Februarja bo skušal v Sočiju po treh četrtih mestih na posamičnih olimpijskih tekmah osvojiti tudi prvo posamično olimpijsko kolajno.

Komentarjev 3
  • enola 22:18 10.januar 2014.

    Ti si ena budala, veš... Kako lahko kaj takega komu privoščiš?? In, čeprav si hlod na kvadrat, tega jaz tebi ne privoščim.Pa še nekaj, če že karma deluje - pazi nase s takimi izjavami.

  • smejka 22:03 10.januar 2014.

    fant,drži se!

  • krtmen1 18:09 10.januar 2014.

    Karma deluje.