Šport > Zimski športi
79 ogledov

Na zimskih OI bo cepljenje obvezno

Enzo Smrekar Profimedia
Pandemija še vedno kroji športni koledar.

Na največji športni dogodek prihodnje zime, zimske olimpijske igre v Pekingu, se pripravljajo tudi slovenski tekmovalci v zimskih športih, ki potekajo na prostem. Predsednik Slovenske smučarske zveze Enzo Smrekar je v izjavi za STA razkril, da bo za udeležence iger v Pekingu obvezno, da bodo cepljeni.

"Zaenkrat so informacije za udeležbo na olimpijskih igrah precej podobne temu, kar se je dogajalo na poletnih olimpijskih igrah letos v Tokiu. Zelo verjetno bo omejeno število obiska. Zadnja informacija je celo, da bo obvezno, da bodo udeleženci cepljeni," je dejal Smrekar, predsednik krovne nacionalne organizacije za smučarski šport.

Upoštevajoč epidemiološke razmere in omejitve, povezane z epidemijo novega koronavirusa, smučarska zveza tudi letos ne bo pripravila tradicionalnega oktobrskega srečanja tekmovalcev z mediji in sponzorji pred začetkom zimske sezone. 

"Seveda bi bilo v tej predolimpijski sezoni popolnoma neodgovorno organizirati karkoli, kar bi ogrozilo zdravje športnikov. Zato se bomo držali več ali manj rutine lanskega leta. Oktobra bo prva tekma v alpskem smučanju v Söldnu in že tam bomo videli, kakšen bo tempo. Če bi sodili po poletnih tekmovanjih v smučarski skokih, so bili pogoji udeležbe in funkcioniranja na prizoriščih enaki kot v pretekli sezoni, torej mehurčki, testiranja, izolirano, brez gledalcev," je povedal prvi mož SZS.

Peking olimpijske igre OI 2022 | Avtor: Epa Epa

"Olimpijske igre bodo pregled forme v tistem trenutku, ne bodo pa edini vrhunec sezone, vsekakor pa bodo pomembne. Sodeč po rezultatih v pretekli sezoni, v kateri so naši športniki imeli 42 uvrstitev na stopničke, šest medalj z nordijskega svetovnega prvenstva, nekaj zelo dobrih uvrstitev je bilo tudi na SP v alpskem smučanju, smo optimistični. Moje pravilo je, da nikoli ne napovedujem medalj. Vseeno pa pravim, da v kolikor imamo tekmovalce med prvih pet ali med prvih deset, so priložnosti za medaljo zelo blizu," je razkril rezultatska pričakovanja.

"Finančno so razmere odlične, v tem smislu, da si lahko vsi privoščimo polne priprave, ki pa jih seveda krojijo ukrepi proti covidu-19. Alpski smučarji niso odpotovali na priprave v Argentino, Čile, več se trenira na evropskih ledenikih, ampak je za vse enako. V tem smo vsi izenačeni. Verjamem, da bodo športniki izkoristili priprave maksimalno in prišli z dobro formo v sezono," je še dejal.

Franci Petek Ljubo Jasnič Smučarski skoki Šport Poslovil se je vplivni dolgoletni funkcionar

Smučarska zveza Slovenije bo prihodnje leto na volilni skupščini izbirala novo vodstvo zveze. Smrekar, ki je na čelu ene največjih slovenskih športnih zvez od oktobra 2013, najprej kot vršilec dolžnosti predsednika po razhodu s predhodnikom Primožem Ulago, nato s polnim mandatom od januarja 2014, je po četrtkovi seji izvršilnega odbora v izjavi za STA potrdil, da se bo potegoval za še tretji mandat na položaju predsednika SZS.

Kot je pojasnil, ravnokar na zvezi potekajo srečanja z vsemi panogami, na katerih se pogovarjajo o prednostnih nalogah v naslednjem štiriletnem obdobju 2022-2026. "Za nami je sanacijsko obdobje. Z letošnjo sezono smo praktično prišli na ničlo z dolgovi, poslujemo pozitivno in vse to skupaj je dobra osnova za naslednje obdobje pred nami, ki ga bomo raje kot sanacijsko poimenovali razvojno," je še dejal.

 
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:28 17.september 2021.

    Lažete in zavajate!!!

Sorodne novice