Šport > Zimski športi
32 ogledov

Najboljši dve obračunali že pred 10 leti

 Schimdhofer weirather lara gut EPA
Na 44. svetovnem prvenstvu v švicarskem Sankt Moritzu so podelili prvi komplet medalj.

Avstrijka Nicole Schmidhofer je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu, Tina Weirather iz Liechtensteina je osvojila srebro, domačinki Lari Gut je pripadel bron. Ilka Štuhec je končala na 11. mestu, Maruša Ferk je bila 30.

Čeprav je prepričljiva zmaga 27-letne Schimdhoferjeve presenečenje, saj gre za njeno prvo veliko člansko odličje, pa je Avstrijka veliko obetala v mladinskih vrstah, dvakrat pa je bila tudi na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu.

 Schimdhofer | Avtor: EPA EPA
Pred desetimi leti je zmagala na mladinskem svetovnem prvenstvu v Altenmarktu-Zauchenseeju v superveleslalomu. Takrat je, tako kot danes, za zmago ugnala Weiratherjevo, ki je tako kot danes tudi pred desetimi leti osvojila srebro. Na mladinskem prvenstvu je tekmovala tudi Gutova, a je takrat odstopila. Tekme sta se udeležili tudi Slovenki Ferkova in Štuhčeva. Ferkova je bila takrat celo četrta, Štuhčeva pa šesta.

"Zjutraj sem pomislila, da bi pa danes lahko bil ta dan, ko lahko osvojim medaljo, seveda, če pokažem svoje najboljše smučanje. Bila je tehnično zelo zahtevna preizkušnja, z veliko zavoji. Ko sem prišla v cilj in sem videla, da sem v zelenem, sem dejala le: To! To je pa lahko dovolj za kolajno, ne zlato, ampak kolajno. Po odstopu Lindsey Vonn in po prvih 20 tekmovalkah, pa sem že začela pomišljati na to, da bi lahko danes osvojila tudi še kaj več, zlato. Sem zelo vesela, ker sem s tem presenetila še samo sebe in začela sem le še uživati v dnevu," je na novinarski konferenci po tekmi žarela 27-letna nova superveleslalomska svetovna šampionka.

Avstrijka je vpisala največji uspeh v karieri, čeprav je še lani bila njena kariera postavljena pod največji vprašaj zaradi hude poškodbe kolena, ki jo je utrpela januarja lani pri hudem padcu na prvem treningu smuka v Cortini: "Poleti sem začela razmišljala tudi o Sankt Moritzu, kjer bi lahko bil pravi hrib zame, proga ni tako hitra, skoki niso tako dolgi, mogoče pa bi lahko prav tukaj smučala hitro in pokazala svoje najboljše smučanje."

tina weirather | Avtor: EPA EPA
Schimdhoferjeva je na prestolu svetovne prvakinje nasledila rojakinjo Anno Veith, ki je slavila pred dvema letoma na superveleslalomu v Vail/Beaver Creeku, ko je prehitela zdaj že upokojeno Tino Maze, svetovno šampionko v disciplini 2013 v Schladmingu. Veithova današnje preizkušnje ni končala v cilju.

Prva medalja za Tino Weirather

Dobre volje je bila tudi sovrstnica Weiratherjeva, ki je, tako kot Avstrijka, kar deset let čakala, da je uspeh iz mladinskih vrst nadgradila z uspehom na članskem prvenstvu. Zadnji smučar iz Liechtensteina, ki je osvojil kolajno na SP, je bil Marco Büchel z veleslalomskim srebrom leta 1999.

Sedemindvajsetletnica pa še ni dosegla dosežkov slovite matere, očeta in strica. Hanni Wenzel je osvojila kar štiri zlate kolajne na SP, njen brat Andreas Wenzel eno, oče Harti pa je bil zlat leta 1982 na smuku, takrat je smučal za Avstrijo. Ena najmanjših držav na svetu ima že 21 kolajn na SP.

lara gut | Avtor: EPA EPA
"Sem zelo vesela. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem končno osvojila medaljo tudi na svetovnem prvenstvu. Doslej sem imela kar precej smole na največjih tekmovanjih. Danes sem čutila nenormalno velik pritisk, kljub temu pa sem še vedno lahko smučala na tekmi in naredila rezultat, na kar sem res ponosna. Stala sem v startni hišici in si mislila: najhuje, kar bi se mi lahko zgodilo, je, da bi se znašla v cilju in bi si očitala, da bi lahko smučala še hitreje in bi potem bila četrta ali peta ali šesta," je razmišljala Weiratherjeva, ki je smučala s poškodbo. Na veleslalomu na Kronplatzu je utrpela zlom ene od kosti v zapestju, a je ta poškodba ni tako motila, da ne bi nastopila.

"Zelo sem vesela tudi za Nici. Zanimivo, da sva natanko pred desetimi leti bili že skupaj na stopničkah na mladinskem svetovnem prvenstvu, ona je zmagala, jaz sem bila druga. Potem ni bilo najlažje za obe. Zato sem vesela tudi zanjo," je še dodala. Na vprašanje, ali je bilo kaj pritiska zaradi slavne matere, pa je odgovorila: "Nič kaj posebnega, pravzaprav kamorkoli pridem, je moja mati tam že zmagala, zato to ni nič novega."

''Ne pritožujem se, da nisem zmagala''

Čeprav se je najprej, ko je prišla v cilj na drugem mestu, prijela za glavo in ni bila najbolj vesela, pa je bila na novinarski konferenci zadovoljna tudi prva švicarska zvezdnica 25-letna Lara Gut, ki je osvojila še peto kolajno na prvenstvih, drugo bronasto, preostale tri so srebrne.

"Zelo 'kul' je, ker sem osvojila medaljo, saj zato pa pridemo na svetovna prvenstva, da osvajamo medalje. Po prvi tekmi se ne želim pritoževati, da še nisem zmagala. V Schladmingu pred štirimi leti sploh nisem stopila na stopničke na uvodni tekmi prvenstva. Zato je zelo dobro, da sem na domačem prvenstvu osvojila kolajno že prvi tekmovalni dan. To je bila moja prva tekma po padcu in odstopu na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo, sem vesela, saj to pomeni, da nisem pozabila smučati," je dejala Gutova, ki je pred štirimi leti v Schladmingu izgubila boj za zlato s Tino Maze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.