Šport > Zimski športi
481 ogledov

Najmočnejša nacija se umika iz svetovnega pokala

smučarski tek, ekipni sprint Epa
Svetovni pokal v smučarskem teku do nadaljnjega brez Norvežanov.

Smučarska zveza Norveške je danes sporočila, da svojih ekip v smučarskem teku zaradi pandemije novega koronavirusa do nadaljnjega ne bo več pošiljala na tekme svetovnega pokala. Norvežanov zanesljivo ne bo na tekmah v Davosu in Dresdnu, vprašljiv pa je tudi januarski Tour de Ski.

"Naš glavni cilj v novi sezoni bo februarsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu," nemška tiskovna agencija dpa povzema menedžerja za smučarski tek Espna Bjerviga.

Že v ponedeljek sta trikratni olimpijski prvak Johannes Kläbo in njegov moštveni kolega Emil Iversen napovedala, da do konca leta ne nameravata več tekmovati. Kot razlog sta navedla izkušnje s svetovnega pokala ta konec tedna v Ruki na Finskem.

Bjervig je prepričan, da udeležba v svetovnem pokalu res pomeni tveganje za tekmovalce, da se okužijo z novim koronavirusom. "Ne gre le za tveganje med potovanji na prizorišča. Ugotovili smo, da se je na tekmovališču težje izogniti bližnjim stikom, kot smo to domnevali. Pljuča so edino orodje v vzdržljivostnem športu in ne poznamo dolgoročnih učinkov covida-19. Morali smo sprejeti zaščitne ukrepe."

Na zvezi poudarjajo, da situacijo podrobno spremljajo in če se bo stanje z okužbami spremenilo, je tudi udeležba na tradicionalni novoletni turneji možna.

Norvežani so z naskokom najmočnejša reprezentanca v smučarskem teku. V uvodu v letošnji svetovni pokal so dobili kar pet od šestih tekem. Za šport sam je njihova neudeležba velik udarec.

Zanimivo bo spremljati, kako se bodo odločile druge norveške reprezentance. Norvežani so prava velesila tudi v smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, pa tudi ostalih zimskih športih, denimo biatlonu, saj po tradiciji na zimskih olimpijskih igrah sodijo med najuspešnejše države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.