Šport > Zimski športi
7672 ogledov

Našemu olimpijcu diagnosticirali hudo neozdravljivo bolezen

Aleš Kranjc Profimedia
Slovensko športno javnost je danes šokiral dopis Hokejske zveze Slovenije, v kateri razkrivajo, da je nekdanji reprezentant Aleš Kranjc zbolel za hudo, za zdaj še neozdravljivo boleznijo. A vendarle ob novem, eksperimentalnem zdravljenju ostaja nekaj upanja, zato bodo Risi zdaj igrali zanj.

Slovenska moška hokejska reprezentanca bo danes in jutri pod okriljem blagovne znamke "I feel Slovenia" na Bledu nadaljevala niz pripravljalnih tekem pred nastopom na svetovnem prvenstvu maja v Rigi. Današnja tekma v Ledni dvorani na Bledu, s pričetkom ob 18.00, pa bo imela še dodatno težo, dobrodelno noto, saj bodo Risi igrali tudi za nekdanjega odličnega in nepogrešljivega stebra obrambe Aleša Kranjca. "Dvakratni olimpijec v zadnjih letih bije boj z neusmiljeno boleznijo, okvaro živčnega sistema, z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS)," so sporočili s Hokejske zveze Slovenije. 

V želji, da bi pomagali Alešu, ki je pustil velik pečat v slovenski reprezentanco, bo Hokejska zveza Slovenije celoten prihodek od prodanih vstopnic, ki bodo pred tekmo na voljo na blagajni Ledne dvorane na Bledu po ceni zgolj 6 evrov, namenila družini našega nekdanjega risa za pomoč pri zdravljenju.

Aleš Kranjc je dolgoletni član slovenske hokejske reprezentance, za katero je odigral 198 tekem, prispeval 25 golov in 46 podaj. V bogati karieri je med drugim igral tako za Jesenice kot za Olimpijo, neizbrisen pečat je pustil v klubih v Avstriji, Nemčiji, na Češkem, v Rusiji, na Madžarskem.

"Aleš Kranjc, nekdanji odličen hokejski igralec, danes pa velik borec proti neusmiljeni bolezni – ALS. Bolezen, ki je kruta, bolezen, ki ljubečemu očetu dveh otrok in predanemu možu ženi Andreji, šteje dni življenja, ki je bilo tako polno in prevzeto z optimizmom še nekaj časa nazaj," so zapisali pri Hokejski zvezi Slovenije.  

"V svojih najlepših letih, po rojstvu sina in hčerke in proti koncu svoje dolge in uspešne kariere, je pri 39 letih težko zbolel in je bil primoran svojo kariero predčasno prekiniti oz. končati. Življenje se je začelo obračati na glavo, Alešu in njegovim najbližjim je pot prekrižala zelo težka bolezen, ki je ni pričakoval nihče. Prišla je tiho, a udarila premočno. Tam, kjer je za Aleša najhuje – uničila mu je gibanje. Uničila mu je možnost nadaljevanja športne kariere, a še huje – uničila mu je možnost preživljanja časa zunaj, v naravi, v hribih, na ledu, na kolesu s svojima otrokoma. Dve leti je z ženo Andrejo in s pomočjo zdravnikov odkrival, kaj se sploh dogaja z njegovim telesom. Čas pa je neusmiljeno tekel, moči v Aleševem telesu je bilo vse manj, gibanje vse bolj omejeno. Po dveh letih pregledov, testiranj in domnev pa je le prišlo do potrjene diagnoze – ALS," so še dodali pri HZS. 

"Po dolgih mesecih in neprespanih nočeh in branjem na tisoče člankov, kako le pomagati Alešu, je pred kratkim izza temnih oblakov po besedah njegove žene Andreje le posijal žarek upanja, da bi mu lahko pomagala klinika v ZDA, specializirana za zdravljenje točno te bolezni in daje veliko upanja vsem pacientom. Zdravljenje je poizkusno in ne zagotavlja, da pomaga vsem, a zagotavlja upanje – upanje, da pomaga ravno Alešu, da se bolezen ustavi! Stroški zdravljenja so pričakovano zelo visoki in jih skupaj z družino ne more pokriti sam. Po nagovarjanju žene in bližnjih prijateljev se je, skromen kot je, s težkim srcem le odločil, da se obrne na pomoč," so zaključili.

Komentarjev 3
  • Kmodri 15:57 20.april 2023.

    Sure, samo s FB, moraš bit ful bukev.

  • vanc7 09:23 20.april 2023.

    Dragi moji, vse se da pozdravit. A ne z uradno medicino, oni ne želijo, da ste zdravi... Fb je zakon! https://www.facebook.com/groups/4912637958859127/?ref=share

  • martin282 08:37 20.april 2023.

    Cepivo je zelo učinkovito kot vidimo vsak dan kak nov.....