Šport > Zimski športi
76473 ogledov

Nesrečna smučarka se je oglasila: "Z žalostjo vam sporočam ..."

Lisa Hörnblad Epa
Švedska alpska smučarka je po hudih zdravstvenih težavah naposled obupala.

Švedska specialistka za hitre discipline Lisa Hörnblad je pri 28 letih sklenila svojo profesionlano šport. V to so jo posredno prisilile kronične težave z obema kolenoma, ki so posledica dveh hujših poškodb v letih 2019 oziroma 2022.

Hörnblad je zaradi kompliciranih poškodb tako levega kot desnega kolenskega sklepa prestala najmanj sedem operacij, zaradi sepse pa ji je grozila celo amputacija noge.

Kljub številnim negotovostim je bila odločena nadaljevati kariero alpske smučarke, a je kmalu naletela na nove ovire.

Dokončno je sodu dno izbil mačehovski odnos domače smučarske zveze, ki ji v najtežjih trenutkih ni nudila prave opore.

Lisa Hörnblad | Avtor: Profimedia Profimedia
"To je to! Z žalostjo vas obveščam, da končujem kariero. Ne morem nadaljevati na takšen način kot v lanski sezoni, saj je brez prave podpore, trenerja in ekipe nemogoče ostati konkurenčen najboljšim na svetu. Lanska sezona je bila zelo slaba, zato je to prava odločitev za moje dobro počutje. Seveda je tudi koleno odigralo svojo vlogo pri tej odločitvi," je sporočila 28-letnica.

Hörnblad je nastopila na 45 tekmah svetovnega pokala, najboljšo uvrstitvev pa je dosegla leta pred petimi leti z 11. mestom na smuku v Garmisch-Partenkirchnu. Čeprav ni izpolnila vseh svojih sanj, je vseeno ponosna na svoje dosežke v svetu belega cirkusa. 

"Ponosna sem, ker se nisem nikoli prenehala boriti. Zadnja štiri leta so zaznamovale poškodbe, a sem se vedno vrnila. Smučanje me je stalo zdravja, po drugi strani pa mi je dalo nepozabne spomine in doživljenjska prijateljstva. Smučarka sem že celo življenje, zato je tole kar malce strašljivo in razburljivo obenem. Hvala in adijo smučanje," je zaključila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sam1 10:55 12.april 2024.

    Dokler si v vrhu,se vsi "nastavljajo" in se slinijo okrog tebe-seveda zaradi lastnih interesov,ko se ti kaj zgodi in ne moreš več posegati po vrhunskih rezultatih,pa te zavržejo kot umazane gate......