Šport > Zimski športi
77055 ogledov

Planiška junakinja za las ušla smrti: "Odpovedovali so mi organi"

Eva Pinkelnig Profimedia
Vodilna smučarska skakalka v svetovnem pokalu je z drugim mestom v Planici dosegla svoj največji uspeh na velikih tekmovanjih.

Novopečena svetovna podprvakinja Eva Pinkelnig ima za seboj precej dramatično pot do svojega prvega posamičnega odličja na velikih tekmovanjih. 

Vodilna skakalka te zime, ki se ji ob 280 točkah prednosti pred najbližjo zasledovalko nasmiha veliki kristalni globus, je na posamični tekmi nordijskega SP zaostala samo za zmagovalko, Nemko Katharino Althaus.

Ta je Avstrijko ugnala le za 2,2 točke, bron pa je pripadel Norvežanki Anni Odine Ström, sicer vodilni po polovici tekme in zmagovalki kvalifikacij, ki je po napaki v finalni seriji nazadovala na tretje mesto.

Na tekmi je nastopilo tudi pet slovenskih predstavnic, ki pa niso upravičile rezultatskih pričakovanj. Več o tem TUKAJ.

Eva Pinkelnig | Avtor: Profimedia Profimedia
Pinkelning je z drugim mestom osvojila še tretje srebrno odličje na velikih tekmovanjih, toda prvo posamično, potem ko je bila leta 2019 srebrna na ekipni in mešani tekmi v Seefeldu. Planiški uspeh ima v njenih očeh še toliko večji pomen po zdravstvenih težavah, zaradi katerih je bilo pred dvema letoma ogroženo celo njeno življenje.

Avstrijka je 3. decembra 2020 grdo padla na treningu v Seefeldu, zaradi česar je morala na urgentno operacijo v Innsbruck.

"To je naravnost noro," je bila po drugem mestu vzhičena 34-letna veteranka. "V izteku skakalnice sem objela svojo mamo. Pred dvema letoma sem lahko samo poslušala njen glas, ko sem ležala na urgenci," se najtežjega trenutka kariere spominja Avstrijka.

Pri padcu ji je počila vranica, njeno trebušno votlino pa je zalila velika količina krvi. "Zdravniki so morali hitro reagirati, saj so mi že začeli odpovedovati organi. Imeli so kakšnih deset do petnajst minut časa, sicer se danes ne bi pogovarjali," je razkrila.

Ko je v izteku planiške srednje naprave poslušala mamin glas, so se ji v misli prikradli spomini na tisti skorajda usoden decembrski dan. "Zaradi koronavirusa ni mogla k meni v sobo. Slišala sem samo njen glas in želela sem si, da bi jo lahko objela. Tokrat sem jo objela kot svetovna podprvakinja," je povedala Pinkelning in ob tem komaj zadrževala solze. 

"Moja pot je bila kot vrtlijak z mnogo vzponi in padci. Poskušala sem ceniti tako lepe kot manj lepe trenutke. Nikoli nisem izgubila smisla za humor ali svoje pozitivne energije. Uspel mi je izjemen dosežek."

Eva Pinkelnig | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • robi2107 12:04 25.februar 2023.

    3 leta stare stvari dajete v naslov!!!! Idioti.