Šport > Zimski športi
1 ogledov

Northug: Na Češko z ljubeznijo

Norveška je tudi po zaslugi Pettra Northuga na prvem mestu razvrstitve najuspešn Žurnal24 main
S kraljevsko preizkušnjo tekačev na 50 km se je končalo SP v nordijskem smučanju. Najbolj vesel je bil Norvežan Petter Northug, ki je osvojil še tretjo zlato kolajno.
 

SP, 50 km (M)

1. P. Northug (NOR) 1:59:38,1 ure
2. M. Vilegžanin (RUS) +0,7
3. T. Angerer (NEM) +2,0

Norveški smučarski tekač Petter Northug je zmagal na zadnji preizkušnji letošnjega 47. nordijskega svetovnega prvenstva, kraljevski 50-kilometrski tekmi. Northug je tako osvojil še tretjo zlato kolajno prvenstva v Libercu. Drugi je bil Rus Maksim Vilegžanin , tretji pa Nemec Tobias Angerer . Olimpijski prvak Italijan Giorgio di Centa je ostal brez kolajne na četrtem mestu, medtem ko domači zvezdnik Lukaš Bauer sploh ni startal, saj je dejal, da mu je nedavna bolezen pobrala preveč moči, da bi lahko zdržal kraljevsko tekaško preizkušnjo.

Lukaš Bauer je razočaral domače navijače, saj mu ni uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka. © EPA

 
Northug je do svoje tretje zlate kolajne prvenstva prišel po ciljnem sprintu, v katerem je ugnal najbližja tekmeca, Vilegžanina in Angererja. "To je bila zame odlična dirka. V zadnjem vzponu sem imel odličen položaj in nekaj sto metrov pred ciljem sem se še dobro počutil, odločen, da zmagam. Še zdaj ne morem prav dobro doumeti, da sem na tem prvenstvu osvojil kar tri zlate kolajne," je bil presrečen 23-letni norveški tekač, ki je zmagal še v zasledovanju ter prestižni štafetni tekmi - vsakič pa je tekme odločil v ciljnem sprintu.

Potem ko je Northug pred dvema letoma na prvenstvu v Saporu ostal brez posamičnega naslova, se je letos izkazal za enega največjih zvezdnikov tega športa. "Zelo sem zadovoljen s tem prvenstvom in po mojem bo Češka poslej ena meni najljubših držav," se je smejalo Norvežanu, ki je za svojo domovino osvojil še peto zlato kolajno, s katero je Norveška na prvem mestu razvrstitve najuspešnejših držav na letošnjem prvenstvu, saj je končala pri petih zlatih, štirih srebrnih in treh bronastih kolajnah. Northug se je po številu zlatih odličij izenačil s finsko tekačico Aino-Kaiso Saarinen , s tem da je Finka ob treh zlatih odličjih osvojila še bron. Njena rojakinja Virpi Kuitunen, Norvežan Ola Vigen Hattestad, Poljakinja Justyna Kowalczyk, Američan Todd Lodwick in Avstrijec Wolfgang Loitzl pa so osvojili vsak po dva naslova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.