Šport > Zimski športi
30 ogledov

Northug zlat na 15 kilometrov

Northug 15 km smučarski teki SP svetovno prvenstvo zmaga EPA
Norvežan Petter Northug je na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju osvojil zlato kolajno v smučarskem teku na 15 kilometrov v prosti tehniki. Northug je drugouvrščenega Šveda Johana Olssona prehitel za 11,8 sekunde, tretji pa je bil Northugov rojak Tord Asle Gjerdalen, ki je zaostal 22,3 sekunde. Slovencev ni bilo na startu.

Petter Northug je na sredini tekmi popolnoma prevladal. Bil je najhitrejši na vseh vmesnih časih, tako da o zmagovalcu ni bilo dvoma. "To je eden najboljših dni v mojem življenju. Želim si kar zakričati od veselja, tako zelo sem srečen," je za norveško televizijo NRK dejal Northug takoj po tekmi.

Northug, ki v tekaški karavani velja za malce kontroverznega glede obnašanja, je prejšnjih sedem naslovov prvaka osvojil na tekmah s skupinskim startom in v štafetah, ko je večinoma drugim prepustil večino dela, sam pa nato napadel z močnim finišem.

Northug do danes na prvenstvu v Val di Fiemmeju ni še imel zlata, bil je drugi v sprintu, četrti v skiatlonu, v ekipnem sprintu pa ni prišel do finala. "Res sem si želel to zmago," je poudaril Norvežan. Drugouvrščeni Johan Olsson, ki je startal pred Northugom, je za njim zaostal slabih 12 sekund.

Ko je v formi ...

"Pričakoval sem dobro Pettrovo tekmo. Ko je v formi, ga nihče ne more premagati. Mislil pa sem, da sploh nimam možnosti za kolajno, ko sem slišal prve Northugove vmesne čase. A na koncu se je dobro izteklo," je dejal Šved, ki je dobil svoje drugo srebrno odličje na svetovnih prvenstvih, leta 2011 je bil drugi s štafeto.

Northugova kolajna je peta zlata za Norveško na tem SP, tri so pred tem osvojile norveške smučarske tekačice, eno pa skakalec Anders Bardal. Olimpijski prvak na 15 km in aktualni svetovni prvak v skiatlonu, Švicar Dario Cologna, je bil osmi, zmagovalec novoletne turneje, Rus Aleksander Legkov, pa 25.

V četrtek bodo v Val di Fiemmeju kar tri preizkušnje za kolajne. Smučarske tekačice se bodo merile v štafeti, nordijski kombinatorci in skakalci pa na posamični tekmi na veliki skakalnici.

SP v nordijskih disciplinah, smučarski tek (15 km prosto/M), rezultati:

1. Petter Northug (Nor) 34:37,1 sekunde
2. Johan Olsson (Šve) + 0:11,8
3. Tord Asle Gjerdalen (Nor) 0:22,3
4. Ivan Babikov (Kan) 0:53,6
5. Sjur Roethe (Nor) 1:03,0
6. Calle Halfvarsson (Šve) 1:09,5
7. Aivar Rehemaa (Est) 1:12,4
8. Dario Cologna (Švi) 1:21,1
9. Axel Teichmann (Nem) 1:25,7
10. Daniel Richardsson (Šve) 1:26,8
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.