Šport > Zimski športi
24 ogledov

Norveška 1. in 2.: Johaugova pred Björgnovo

Therese Johaug EPA
orvežanka Therese Johaug je zmagovalka 10-kilometrskega smučarskega teka v prosti tehniki na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme. Drugo mesto je z nekaj več kot 10 sekundami zaostanka osvojila njena rojakinja in branilka naslova Marit Bjoergen, tretja je bila Rusinja Julija Čekaleva, ki je zaostala že pol minute.

Torkova tekma je postregla z zanimivim razpletom. Poljakinja Justyna Kowalczyk se je odločila, da bo preizkušnjo izpustila in se raje osredotočila na sobotno zaključno dirko na 30 kilometrov s skupinskim startom in je danes tako le varčevala energijo. Zato je vloga glavne favoritinje pripadla branilki naslova Marit Björgen, ki je lovila že tretje zlato odličje na tem prvenstvu, najboljša je namreč že bila v sprintu in na skiatlonu.

A je načrte Björgnovi prekrižala mlada in nekaj lažja sotekmovalka iz reprezentance Therese Johaug, ki je ciljno črno prečkala z glasnim krikom od velikega veselja, saj je premagala dolgoletno vzornico in tekmico, ki je pravzaprav v teku osvojila že vse.

Johaugova je s tem posegla po drugem naslovu svetovne prvakinje, potem ko je bila najboljša že na 30 kilometrov leta 2011 v Oslu. Na progi je imela nekaj olajševalnih okoliščin, saj je startala med zadnjimi in imela tako vseskozi na voljo vse vmesne čase tekmic, s čimer je lahko nadzorovala svoj tek in tek vseh ostalih.

Biatlonka Gössnerjeva presenetila

Presenetljivo dobro je v konkurenci 78 tekmovalk nastopila Nemka Miriam Gössner, ki je sicer biatlonka. Postavljala je odlične vmesne čase in na koncu prevzela vodstvo, prehitele pa so jo zgolj omenjene tri tekmovalke s stopničk, medtem ko se je Gössnerjeva morala zadovoljiti z leseno kolajno, vsega pol sekunde za bronom.

Slovenke so bile daleč od najboljših, presenetila je mlada Alenka Čebašek, ki je bila na koncu najboljša posameznica v ekipi. Njen zaostanek za najboljšo je bil dve minuti in 15 sekund, osvojila pa je 42. mesto. Nastopile so še tri varovanke trenerja Marka Gracerja. Barbara Jezeršek je bila 44., Vesna Fabjan 52., Lea Einfalt pa 62.

Naslednja tekma slovenskih deklet bo v četrtek, ko bo na sporedu štafeta 4 x 5 kilometrovV sredo bodo tekli moški na 15 kilometrov, prav tako v prosti tehniki.

SP v nordijskih disciplinah, smučarski teki (10 km prosto/Ž), rezultati:

1. Therese Johaug (Nor) 25:23,4 sekunde
2. Marit Björgen (Nor) + 10,2
3. Julija Čekaleva (Rus) 32,7
4. Miriam Gössner (Nem) 33,2
5. Elizabeth Stephen (ZDA) 41,2
6. Heidi Weng (Nor) 43,2
7. Charlotte Kalla (Šve) 45,6
8. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 49,3
9. Kristin Störmer Steira (Nor) 1:01,6
10. Coraline Hugue (Fra) 1:02,8
...
42. Alenka Čebašek (Slo) 2:15,6
44. Barbara Jezeršek (Slo) 2:16,1
52. Vesna Fabjan (Slo) 2:49,8
62. Lea Einfalt (Slo) 3:31,9
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.