Šport > Zimski športi
15 ogledov

Norvežani tretjič zapored, Slovenci za uvod peti

SP svetovno prvenstvo Mali biatlon mešane štafete Nove Mesto Vitkova
1/12
EPA
V Novém Městu na Moravskem se je v četrtek začelo svetovno prvenstvo v biatlonu. V uvodu so se tekmovalci pomerili v mešanih štafetah, disciplini, v kateri je Slovenija na lanskem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila srebrno kolajno in zaostala le za Norveško. Tudi letos so slavili Norvežani, medtem ko so bili Slovenci peti.

Norveški biatlonci so na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Novém Městu na Moravskem ubranili lansko zlato v mešani štafeti. Srebro so osvojili Francozi, bron pa gostitelji Čehi. Lani srebrna Slovenija je bila peta.

Andreja Mali, Teja Gregorin in Klemen Bauer so solidno opravili svojo nalogo. V zadnji menjavi je najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak pripeljal Slovenijo v ospredje, celo v boj za stopničke, a je na zadnjem streljanju potreboval tudi napake tekmecev. Toda potem, ko je Čeh Ondřej Moravec zadnje streljanje opravil brezhibno, pa je bilo jasno, da Slovenija na zmagovalni oder ne more.

Slovenska pričakovanja pred tekmo so bila po lanskem srebru v Ruhpoldingu velika, tekma pa je pokazala, da sta dva tekmovalca za vrhunski uspeh premalo in Slovenija bi do kolajne lahko prišla le po napakah tekmecev. Nekateri, kot denimo Rusi in Nemci, so si privoščili kazenski krog, večina favoritov pa je zdržala pritisk in Slovenija se je morala zadovoljiti s petim mestom.,

Malijeva že na začetku zaostala preveč

Uvod v tekmo je pokazal, da bo nova kolajna težko dosegljiva. Malijeva je z eno popravo zelo dobro opravila strelski nastop, a je ob predaji za Norvežanko Toro Berger na 13. mestu zaostajala že 1:10 minute in začel se je slovenski lov. "Z nastopom sem zelo zadovoljna, saj je bil to skoraj maksimum. Seveda sem si želela manjši zaostanke, a toliko 'dobim' od najboljših," je svoj del ocenila Malijeva.

Gregorinova je nato s 100-odstotnim streljanjem in hitrim tekom potrdila vrhunsko formo, uvrstitev štafete popravila za eno mesto, a je prednost za vodilno Norveško zmanjšala za 17 sekund. "Strelsko je bila tekma odlična, tekaško pa mislim, da bo šlo iz tekme v tekmo še navzgor," je povedala najboljša slovenska biatlonka zadnjih let in priznala, da je proga na tem prizorišču res zelo težka, težja kot je mislila.

Bauer, pri katerem se je zaostanek že povečal, je ekipo pripeljal do sedmega mesta in vrhunsko uvrstitev je reševal Fak. Sprva je kazalo, da prav velikih možnosti za stopničke ni, saj so imele Norveška, Rusija in Francija velik naskok. Ko pa si je Rus Dmitrij Mališko privoščil kazenski krog, je bil Fak od Čeha Moravca oddaljen še le dobre pol minute, a sta Čeh, pa tudi Italijan Lukas Bauer, nalogo opravila stoodstotno in Fak je pristal na petem mestu.

Fak: "Veselimo se tekem, ki so pred nami"

"Dokler si med prvimi reprezentancami, je to odlično. Veselimo se novih tekem, rezultati pa povedo, koliko je kdo pripravljen kot posameznik in koliko ekipa. Govoriti kaj je kdo naredil, kje je kdo naredil napako, nima smisla. Veselimo se našega dosežka, da smo zraven. Veselimo se tekem, ki so pred nami in upamo, da bomo na vseh tekmah lahko posegali po najvišjih mestih," je slovenske nastope strnil hrvaški Slovenec.

V ospredju so od starta do cilja vodili Norvežani, za njimi pa so se zvrstile različne reprezentance. Na koncu je zadnje streljanje med Emilom Heglejem Svendsnom in Francozom Martinom Fourcadom odločalo o zmagovalcu, oba sta grešila, nekaj spretnejši pa je bil Norvežan.

Večina gledalcev na razprodanem stadionu pa je spremljala uspeh domače vrste, ki je bil tudi lepa nagrada za prireditelje, ki so po prvih ocenah pripravili brezhibno tekmovanje za 380 tekmovalcev iz 43 držav.

SP v biatlonu, mešane štafete, rezultati:

1. Norveška 1:12:04,9 (0) (Tora Berger, Synnöve Solemdal, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen)
2. Francija + 20,0 (0) (Marie Laure Brunet, Marie Dorin Habert, Alexis Boeuf, Martin Fourcade)
3. Češka 32,3 (0) (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Jaroslav Soukup, Ondrej Moravec)
4. Italija 58,4 (0) 
5. Slovenija 1:07,1 (0) (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak)
6. Rusija 1:26,5 (1) 
7. Slovaška 1:32,7 (0) 
8. ZDA 1:32,8 (0)
9. Ukrajina 1:50,9 (1)
10. Poljska 1:53,8 (0)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.