Šport > Zimski športi
31 ogledov

Nove stopničke za Ilko Štuhec

ilka štuhec
1/7
EPA
Ilka Štuhec se je znova uvrstila na zmagovalni oder, od malega kristalnega globusa jo ločijo le še tri točke. S tretjim mestom je sicer poskrbela za 260. stopničke slovenskih smučarjv v svetovnem pokalu.

Najboljše tekmovalke v smuku so se pomerile na progi, ki bo naslednje leto gostila olimpijske igre. Že na treningih sta bila pred tekmicami Lindsey Vonn in Ilka Štuhec, svojo premoč pa sta potrdili tudi na tekmi, pridružila se jima je še Italijanka Sofia Goggia.

Američanka se je na progo tokrat podala s številko 1, kaj hitro pa ji je s številko 3 sledila najuspešnejša smukačica sezone.  Štuhčeva je bila pri prvem merjenju časa 33 stotink pred Vonnovo, pri naslednjih pa se je znašla na 'narobni' strani ure. Pri peti meritvi je bil njen zaostanek največji, znašal je 45 stotink, v cilju pa le še 16. Mariborčanka je bila s svojo vožnjo zadovoljna, dober nastop ji je prinašal namreč lepo priložnost za osvojitev malega kristalnega globusa.

Tega ji je lahko odvzela le še Goggia, ki je pred predzadnjim smukom sezone za Slovenko zaostajala za 137 točk. Italijanka je nastopila odlično, bila večino časa na progi počasnejša od Vonnove, a tako kot Štuhčeva je proti Američanki pridobila potrebne stotinke v zadnjem delu proge, ciljno črto je prečkala s sedmimi stotinkami naskoka. Naslednje smučarke so precej zaostajale, še najbližje je trojici prišla s številko 10 Američanka Stacey Cook, ki je za Goggio zaostala za 62 stotink.

Polurni prisilni premor

S številko 17 se je kasneje na četrto mesto prebila Laurenne Ross (+0,58), ob odličnih nastopih Jasmine Flury in Tamare Tippler, slednja je imela ob zadnjem merjenju časa četrti čas, pa se ob prihodu v cilj ura ni ustavila. Sledila je dolga prekinitev, ko so poskušali odpraviti težave z merjenjem časa. Tipplerjevi so naposled le pripisali peti čas (+0,61), Fluryjevi pa sedmega (+0,78).

Po polurnem premoru in ob vse bolj toplem vremenu v Južni Koreji so ostale smučarke ostale brez pravih možnosti za dober rezultat. S številko 41 se je na progo podala Maruša Ferk, ki je nastopila boljše kot tekmice pred njo, z 2,60 zaostanka pa je zasedla 26. mesto. To uvrstitev je zadržala do konca tekme.

Goggia je sicer prišla do prve zmage v karieri, s štiridesetimi osvojenimi točkami več od Štuhčeve pa je odločitev o skupni zmagovalki smuka prestavila na zadnjo tekmo sezone. Štuhčeva ima tako pred finalom 97 točk naskoka pred Italijanko, za mali kristalni globus bo Mariborčanki tako zadoščala uvrstitev med prvih 15 na tekmi v Aspnu. Na finalu točke dobi le prva petnajsterica. Štuhčeva lahko sicer postane prva Slovenka s skupnim naslovom v kraljevski disciplini alpskega smučanja.

Svetovni pokal, smuk (Ž), Pjeongčang:

Komentarjev 3