Šport > Zimski športi
10411 ogledov

Nove težave v skakalni velesili: "Povedal sem mu, da ..."

Adam Malysz Profimedia
Na Poljskem imajo še vedno težave pri sestavi ekipe za prihodnjo sezono. Veliko preglavic je namreč povzročil nekdanji zmagovalec svetovnega pokala Kamil Stoch, ki se po katastrofalni sezoni želi podati na samostojno pot.

Poljska, skakalna velesila, ki je že dve desetletji v samem vrhu, smučarskih skokov, ima za seboj klavrno sezono 2023/24. Glavno krivdo nosi glavni trener Thomas Thurnbichler, ki je priznal, da je v pripravi na sezono delal napake, ki jih med sezono ni bilo več moč popraviti. 

Čeprav so skakalci in javnost pričakovali, da bo med sezono prišlo do spremembe na mestu glavnega trenerja, pa ta ostaja prvo ime poljskega strokovnega štaba. Pred novo sezono se mu bo priključil Maciej Maciusiak, dosedanji glavni trener poljske B-ekipe. To, da Thurnbichler ostaja glavni trener, pa je očitno močno zmotilo Kamila Stocha, nekdanjega zmagovalca svetovnega pokala (2x) in novoletne turneje (3x). 36-letni poljski skakalec se namreč v jeseni svoje kariere želi podati na samostojno pot s češkim trenerjem Michalom Doležalom. Gre za češkega strokovnjaka, ki se je pred kratkim razšel z nemško zvezo, s Stochom pa se dobro poznata še iz časov, ko je Doležal vodil poljsko reprezentanco.

A vprašanje je, ali se bo Stochov načrt, izšel, danes poroča poljski portal sport.pl. Težava je namreč, da si je dvakratni zmagovalec svetovnega pokala idejo o samostojni poti zamislil zelo pozno, kar prvemu možu poljske skakalne reprezentance Adamu Malyszu (predsednik poljske smučarske zveze) povzroča precej preglavic.

Adam Malysz in Kamil Stoch | Avtor: Profimedia Profimedia

Informacijo, da si želi Stoch na samostojno pot, so v sredo potrdili tudi na poljski smučarski zvezi (PZN), iz katere so sporočili, da bodo "ustvarili okvirne pogoje za individualne priprave", odločitev pa bo padla prihodnji mesec. Malysza je zmotilo predvsem to, da je za veliko večino Stochove ideje izvedel iz medijev. Glavna skrb Malysza pa je, kako zagotoviti dovoljšna finančna sredstva za Stochovo samostojno ekipo. 

"S Kamilom sem se pogovarjal predvsem o proračunu in o tem, koliko bi vse skupaj stalo. Zdaj je le še vprašanje, kako najti denar za to, saj tudi to ni enostavno. Pozneje, kot je bila sprejeta Kamilova odločitev, težje bo najti proračun za to, in to sem mu razložil. Ne bi rad vzel denarja iz začrtanega proračuna za reprezentanco. Želimo, da ima ekipa dovolj sredstev in če v njej ne bo Kamila, bi lahko priložnost dobil drugi skakalec," Malysz dejal v intervjuju za Przeglad Sportowy.

Glavna težava: zagotoviti finančna sredstva

Nekdanji izvrstni skakalec, zdaj pa prvi mož zveze je dodal, da iskanje sponzorjev za Stochovo ekipo ne bo lahka naloga, saj za to preprosto ni časa. "Naša naloga je, da skušamo zagotoviti finančna sredstva za Kamilovo ekipo, seveda s Kamilovim sodelovanjem in pomočjo, saj drugače ne gre. Pogovarjali se bomo s sponzorji, ministrstvom in tako naprej, a to bo trajalo. Tega se ne da narediti čez noč. Kamilu sem povedal, da se vse skupaj dogaja pozno," je Przeglad Sportowy zaključil Malysz.

Stoch ima za seboj sicer bolj kot ne klavrno sezono, saj je njegov najboljši rezultat 11. mesto (Planica, Oberstdorf, Innsbruck), sezono pa je sklenil na skupnem 26. mestu, kar vsekakor ne zadovolji apetitov skakalca, ki je nekoč serijsko premagoval konkurenco. 26. mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je za Stocha najslabši rezultat v zadnjih 15 letih oz. po sezoni 2008/09, ko je sezono zaključil na 30. mestu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.