Šport > Zimski športi
39722 ogledov

Novi trener slovenskih skakalk že naletel na prvo težavo

Nika Križnar Epa
Jurij Tepeš, ki je na položaju glavnega trenerja ženske skakalne ekipe nasledil Zorana Zupančiča, je že dodobra zavihal rokave, nekaj preglavic mu povzroča samo poškodba Nike Vodan (prej Križnar).

Nekdanji smučarski skakalec Jurij Tepeš se je že temeljito lotil dela na čelu ekipe slovenskih skakalk. Nasledil je Zorana Zupančiča, ki se je sredi aprila po šestih sezonah poslovil od ekipe. Na treningih je tudi poškodovana Nika Vodan, pred poroko Križnar.

"Eden najlepši trenutkov v mojem življenju je bila poroka po sezoni, od poroke naprej pa imam poškodovano koleno. Težave so se sicer začele že prej. Novembra lani sem imela prvi pregled zaradi lažjih bolečin. Stanje naj bi se popravilo z vajami in počitkom. Aprila se je majhna težava zelo povečala, imam omejeno gibljivost kolena, a se počasi izboljšuje," je po treningu slovenske ženske reprezentance na igrišču gimnazije Franceta Prešerna v Kranju povedala Vodan.

Nika Vodan je bila šesta v skupnem seštevku pokala v minuli sezoni, v sezoni 2020/21 pa je kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus. Nika Prevc je marca v Planici ponovila njen uspeh. Vse se je zgodilo pod vodstvom Zorana Zupančiča. Ta bo poslej opravljal podobno, a precej razširjeno vlogo, kot jo je Jurij Tepeš doslej kot trener ženskega sistema skokov, saj bo koordinator vseh programov od klubskih ravni do reprezentančnih selekcij.

Tepeš v novo sezono stopa z skoraj povsem novim štabom. "V ekipi je ostal le Gaber Arh, fizioterapevt bo pomagal tudi pri pripravi smuči. Preostala dva sodelavca sem zbral po priporočilih in po lastnih izkušnjah. Anže Pograjc je v prejšnjih dveh sezonah delal v finski reprezentanci, Jan Jamnik pa je za kondicijo skrbel v slovenski moški ekipi B," je svojo ožjo ekipo predstavil Tepeš.

Takoj je naletel na težavo, na poškodbo Nike Vodan. "Dogovorila sva se, da bo celotna sezona prilagojena zimski. Tudi če bo poleti manj skakala ali jo celo izpustila, to ne bo tako pomembno. Poškodbo je treba pozdraviti. Niko Prevc poznam že tri leta iz mladinske ekipe, kjer sem bil pomočnik trenerja Staneta Baloha. Njeni uspehi niso prišli čez noč, bili so načrtni in planirani. Naredili bomo vse, da v svetovnem vrhu tudi ostane, prav tako pa tudi ostale članice ekipe, ki je zelo dobre," je pojasnil Tepeš.

Velik kristalni globus pospravljen na varnem

Nika Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nika Prevc je dejala, da se je svojih uspehov v resnici zavedla šele po sezoni. "To je za menoj, sedaj potekajo že priprave na novo sezono in na maturo. Zakopala sem se v knjige," je dejala še do lani članica slovenske mladinske reprezentance.

"Tepeš me od tam pozna, ve, kako delujem. Poletna in zimska sezona nimata veliko skupnih točk, pomembna je zimska, toda sedaj za to obdobje nimam še nobenih ciljev. Moj glavni ta čas je, da sem čim boljša na treningih. Uspehi iz prejšnje sezone se mi bodo poznali pri motivaciji, sem tudi leto starejša in bolj izkušena," je misli strnila Prevc.

Priznala je, da je imela po finalu pokala v Planici kar precej načete živce ob branjenju rumene majice in je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla na prejšnjo raven. Osvojeni veliki kristalni globus pa je še vedno "na varnem v škatli, ker nisem našla mesta, kjer se na tem priznanju ne bi nabiral prah".

Tepeš: "Težko bi stopil v večje čevlje"

Zupančič je poleg obeh omenjenih globusov dveh Nik z ekipo osvojil pokal narodov v sezoni 2021/22, Uršo Bogataj je popeljal do olimpijskega zlata v Pekingu leta 2022, Emo Klinec do svetovnega naslova v Oberstdorfu 2021, Vodan (Križnar) pa do bronastih kolajn na OI 2022 in nordijskem SP 2021.

"Težko bi stopil v večje čevlje. Imenovanje je bila velika motivacija in neke vrste breme. Sedaj so vrhunski uspehi v zadnjih letih le motivacija. Rezerv prav veliko ni, upam da je mogoče še kaj izboljšati. Na dekleta ne želim pritiskati z raznimi lovorikami. Ostati morajo sproščene, kar je za skoke zelo pomembno," je ocenil Tepeš.

Nekdanji izvrstni letalec na smučeh, sedaj 35-letni trener, je prepričan, da bosta z Zupančičem dobro sodelovala tudi v novih vlogah.

Jurij Tepeš | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • se_eden 10:18 10.maj 2024.

    človek si je želel prodajati avtomobile, pa na žalost samo ljubezen do avtomobilov ni bla zadost. zdej ga je nekdo predlagal za trenerja naših najboljših skakalk, pa verjetno sploh nima kvalifikacij za to. vprašajte Vodeba, kakšni so najpogostejši problemi pri ...prikaži več treniranju mladih deklet. in on to vse obvlada...