Šport > Zimski športi
52298 ogledov

Velikanska novost, ki bo močno zaznamovala smučarske skoke

skakalec Epa Simbolična fotografija
Po poročanju norveških medijev na področju smučarskih skokov obeta prava tehnološka revolucija.

Na prizorišču tekem svetovnega pokala v Klingenthalu so opravili prva testiranja uporabe videotehnologije (VAR) za sodnike, kar bi močno prevetrilo dogajanje v smučarskih skokih.

S tehnološko novostjo želi Mednarodna smučarska zveza (Fis) po vzoru nekaterih drugih športnih panog, kjer tovrstno tehnologijo s pridom uporabljajo že leta, olajšati delo sodnikom v stolpu in odpraviti napake v oceni posameznega skoka. 

Sodniške ocene so že od nekdaj nepogrešljiv del tekem smučarskih skokov, vendar se okoli njih pogosto krešejo mnenja. Nemalokrat se zgodi, da se sodniške ocene močno razlikujejo med seboj, kar pa je prej posledica neustreznih pogojev za delo kot pa pristranskosti, menijo strokovnjaki.

Iz tega razloga želi Fis odpraviti anomalije in sodnikom omogočiti boljši vpogled v dinamiko skoka, s kakršnim nenazadnje razpolagajo tudi gledalci pred televizijskimi zasloni. Poudarek bo zatorej predvsem na pristanku, ko je sodnikovo vidno polje na največji preizkušnji.

 | Avtor: Epa Epa

"Pred televizijskimi zasloni imamo popoln pregled nad dogajanjem. Točno vidimo, kateri pristanek je bil lep, zato se včasih zgodi, da se od začudenja praskamo po glavi. Čas je že, da tudi sodniki dobijo enake pogoje za delo," pa je za NRK dejal norveški smučarski skakalec Anders Jacobsen.

Medtem ko gledalci pristanke spremljajo tako rekoč iz neposredne bližine, pa morajo sodniki o kvaliteti presojati z velike razdalje.

"Odločamo se lahko samo na podlagi tega, kar vidimo. Na velikih skakalnicah smo zelo daleč," je komentiral eden izmed sodnikov v svetovnem pokalu Tom Normann. "Konec koncev gre za skakalce. Oni so tisti, ki vlagajo veliko truda v te reči. Če sodniki ne bodo imeli ustreznih orodij za delo, bodo samo oni na slabšem," je dodal Normann.

Halvor Egner Granerud meni, da bi takšna sprememba pripomogla k bolj poštenemu tekmovanju. "Želimo si, da bi bile ocene skokov čim bolj točne," je povedal aktualni svetovni podprvak v smučarskih poletih.

Direktor svetovnega pokala Sandro Pertille je potrdil, da so VAR testirali na nedavnih tekmah v Klingenthalu, vendar v tem trenutku še ni jasno, ali ga bodo v prihodnje lahko koristili na vseh prizoriščih.

stolp sodniki | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Avatar Annastilla
    Annastilla 00:56 28.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • miro8 22:10 27.december 2021.

    Pa bo konec kuhinje...