Šport > Zimski športi
1473 ogledov

Žan Kranjec brez medalje na svetovnem prvenstvu, zlato Odermattu

Žan Kranjec, veleslalom na SP Profimedia
Žan Kranjec je imel odlično izhodišče (3. mesto po prvi vožnji) na svetovnem prvenstvu v Courchevelu, a s slabo drugo vožnjo ostal brez medalje na veleslalomu (6. mesto). Zlato za Švicarja Marca Odermatta, srebro Loicu Meillardu, bron Marcu Schwarzu.

V drugem teku je prvi popoln napad uspel domačemu asu Alexisu Pinturaultu, ki mu je časom 1:13,81 uspela odlična finalna vožnja. Pred zadnjim premorom, natančneje pred zadnjo osmerico je tako čakal na mestu vodilnega tekmovalca. Prvi je odpadel hrvaški up Filip Zubčić, ki je v cilju na drugem mestu zaostal za Francozom za debele pol sekunde.

Nato pa se je na progo podal izkušeni Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je kljub manjšim težavam uspel obdržati prednost pred Francozom in se v cilju veselil prednosti 72 stotink sekunde. A že naslednji tekmovalec, Avstrijec Stefan Brennsteiner, ga je uspel izriniti z mesta vodilnega tekmovalca. Sledil je odstop Brennsteinerjevega rojaka Manuela Fellerja, naslednji pa je napadel Švicar Loic Meillard. Ta je izkoristil dejstvo, da je progo zakoličil švicarski trener, in v cilj prišel s prednostjo 44 stotink sekunde.

Jasno je bilo, da Žana Kranjca, potem ko je Meillard postavil najboljši čas druge vožnje, čaka izjemno težka naloga, če želi dobiti medaljo na svetovnem prvenstvu. Kranjcu se vožnja ni posrečila. Najprej je storil napako v zgornjem delu, ko je zataknil količek z roko, nato je dobro odpeljal srednji del, tako kot v prvo pa je slabše odsmučal spodnji del in v cilj prišel z debelo sekundo zaostanka. Kranjec je med finalisti imel šele 20. čas druge vožnje, kar kaže na to, da se mu ta res ni posrečila. 

"Zagotovo bi bil cilj medalja, glede tega ne morem biti zadovoljen. Prva vožnja je bila tri četrt dobra, druga vožnja ni bila dobra. Poskusil sem se je lotiti maksimalno, a že takoj nisem dobil pravega ritma, pa še tista mala napaka, ni bilo lahko smučati. V drugi vožnji sem poskusil napadati, ampak nisem bil v ritmu, da bi pridobival hitrost," je v pogovoru za RTV dejal Kranjec in poudaril, da tista napaka z zgornjega dela ni bila usodna za medaljo, prepričan je, da bi tudi brez te napake njegova druga vožnja bila premalo za medaljo.

Kar ni uspelo Kranjcu, pa je Meillardovemu rojaku Marcu Odermattu. Ta je uspel zadržati prednost in s hitrimi ter kratkimi nastavki v zavoj v cilju prevzel vodstvo z 32 stotinkami sekunde prednosti. Po prihodu Odermatta v cilj je ostalo odprto le še eno vprašanje: kdo bo zlat? Schwarz ni zdržal pritiska, naredil je napako v srednjem delu, ki ga je stala zlate medalje, zadovoljiti se je moral s tretjim mestom. 

Zmago in naslov prvaka je tako vzel Odermatt, drugo mesto njegov rojak Meillard, tretje pa Schwarz. Žan Kranjec se je moral zadovoljiti s šestim mestom. 

Po prvi vožnji Kranjec tretji

Slovenski alpski smučar je zelo dobro opravil s prvo vožnjo (dolgega) veleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Po prvi vožnji, v kateri je bilo na startu kar 100 tekmovalcev, je držal tretje mesto. Pred njim sta bila le vodilni Avstrijec Marco Schwarz in izjemni Švicar Marco Odermatt

Kranjec je odlično opravil predvsem s srednjim delom proge, kjer je vpisal najboljši čas, nekoliko slabše mu je šlo po napaki v spodnjem delu, kjer je izgubil dobre pol seknde in na koncu v cilju vpisal zaostanek + 0,76 sekunde. Na drugem mestu je Odermatt za Avstrijcem, ki je postavil čas 1:19,47, zaostajl za dobre pol sekunde (+ 0,58 s).  Meillard je na četrtem mestu zaostajal že debelo sekundo (+ 1,13 s).

Veleslalom za SP, končni vrsti red: 

1. Marco Odermatt (Švi) 2:34,08
2. Loic Meillard (Švi) + 0,32 
3. Marco Schwarz (Avt) + 0,40
4. Stefan Brennsteiner (Avt) + 0,76
5. Henrik Kristoffersen (Nor) + 0,96
6. Žan Kranjec (Slo) + 1,34
7. Alexis Pinturault (Fra) + 1,68
8. Filip Zubčić (Hrv) + 2,20

Komentarjev 1
  • radovednica 15:59 17.februar 2023.

    En čuden (bi rekli: "Ima golubove") Hadalin je šel domov (zakaj je sploh kam šel?), drugi, samo nekoliko manj čuden se je pa spet "usral". Točno tako, kot smo med kibici, ki tega trapastega smučanja ne prebavljamo, napovedali, kdo bo ...prikaži več prvi in kje bo ta "jokl", se je zgodilo.