Šport > Zimski športi
36459 ogledov

Odločitev Slovenke še danes buri duhove: "Po tistem se nisva več videli"

Mateja Svet Profimedia
Nenadno slovo slovenske smučarske šampionke je še danes eden večjih misterijev v zgodovini belega cirkusa.

Legendarna švicarska smučarka Vreni Schneider je v pogovoru za Blick obujala spomine na rivalstvo s slovensko šampionko Matejo Svet, ki je v nikoli povsem razjasnjenih okoliščinah pri rosnih 21 letih končala profesionalno športno pot.

Nekdanji tekmici sta konec osemdesetih let prejšnjega stoletja krojili vrh svetovnega pokala. Zmagovalni oder sta si delili 15-krat, hude bitke pa sta uprizarjali tudi na svetovnih prvenstvih v Crans Montani (1987) oziroma Vailu (1989) ter na olimpijskih igrah v Calgaryju (1988).

Vreni Schneider | Avtor: Profimedia Profimedia
Schneider je na OI v Kanadi osvojila slalomsko zlato, Svet pa je bila na tisti tekmi druga. Leto prej sta skupaj stali na stopničkah veleslalomske tekme SP v Crans Montani, kjer je bila Švicarka spet boljša od Slovenke. Svet se ji je oddolžila dve leti kasneje z zmago na slalomski tekmi na SP v Vailu, kjer se je morala Schneider zadovoljiti z drugim mestom.

"Spoštovali sva druga drugo in cenili najine uspehe iz dna srca," je o rivalki za Blick povedala Schneider. "Še danes imam pred očmi, kako elegantno je vijugala v svojem rumenem kombinezonu. Pogrešala sem jo, a na žalost se po njenem slovesu nisva nikoli več videli. Upam, da ji gre dobro in želim ji le najboljše," je dodala Švicarka.

Schneider, 55-kratna zmagovalka tekem na elitni ravni in prejemnica treh velikih globusov, ni bila seznanjena z okoliščinami, ki so vodile do Matejinega predčasnega slovesa. "To ni bila moja stvar. Lepo sva se razumeli in vedno so mi bile zelo všeč postavitve slovenskih trenerjev," je povedala legendarna smučarka in dodala: "Bili so zelo presenečeni, a so sprejeli njeno odločitev."

Vreni Schneider | Avtor: Profimedia Profimedia

Mateja Svet je s 15 leti vstopila v svetovni pokal in kmalu zatem prestala svoj olimpijski krst na OI leta 1984 v Sarajevu. Pri 16 letih je prvič stala na stopničkah, leto kasneje pa je dosegla prvo od skupno sedmih zmag v svetovnem pokalu. V samo 64 nastopih je zabeležila kar 22 uvrstitev na stopničke.

Leta 1988 je osvojila srebrno olimpijsko medaljo v Calgaryju, na svetovnih prvenstvih pa je zbrala pet odličij. Največji uspeh je dosegla s slalomskim zlatom leta 1989 v Vailu, na istem tekmovanju je bila še bronasta v veleslalomu. Pred tem je bila leta 1987 v Crans Montani bronasta v slalomu in superveleslalomu ter srebrna v slalomu. Leta 1990 je pri 21 letih končala kariero.

Mateja Svet | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Idioti 01:38 31.marec 2024.

    Ko pogledam nazaj , mi je to največja muka , ki mi leži na duši , od vsega , kar se je njej , ki bi bila šampijonka šampijonov zgodilo v nadaljevanju kariere . Mogoče jo bi danes prehitela Šifrinova ...prikaži več ,ampak nisem siguren !

  • Idioti 01:29 31.marec 2024.

    Morate vedeti , Tonač to ve , da je na Zlati lisici v KR.gori kot predvoznica in mladinka premagala vso svetovno elito vključno z Vreni . Gledal njeno vožnjo , pod katero sliko na ekranu ni bilo ure in začel ...prikaži večl noreti , kaj dela na stezi . Ko je prišla v cilj , sem ugasnil TV pred začudenimi prijatelji. Kaj si ugasnu. Jaz sem videl vse , kar je bilo potrebno . Ne spomnim se pa več discipline.

  • munja 23:01 30.marec 2024.

    Očitno sta bila zraven, da vse to vesta - ico8 in seveda lucky, kdo pa drug!!