Šport > Zimski športi
63 ogledov

Opustila načrt in improvizirala do zmage

ilka štuhec EPA
Slovenska kraljica hitrih disciplin Ilka Štuhec je strnila vtise po šesti zmagi v letošnji sezoni, drugi na superveleslalomih, do katere je prišla s pomočjo improvizacije.

Ilka Štuhec je drugemu mestu na petkovi kombinaciji dodala še prvo na sobotnem superveleslalomu in zaokrožila nadvse uspešen konec tedna v Crans Montani.

Mariborčanka je visoko uvrstitev napovedala že ob prihodu v cilj, ko je za več kot sekundo prehitela do takrat vodilno Avstrijko Stephanie Venier. Na manj kot sekundo se ji je približala le Italijanka Elena Curtoni, ki je zaostala natanko 50 stotink.

''Malo sem že čutila noge, ker smo bili včeraj cel dan na terenu in sem si rekla 'samo smučaj' in očitno je bilo hitro. Moram tudi sama pogledati, kaj sem storila,'' je povedala Štuhčeva in razkrila, da je med vožnjo zatekla k improvizaciji. ''Zamislila sem si drugače, kot sem potem dejansko peljala. Ker se je vse tako hitro dogajalo, sem enostavno improvizirala in to dokaj uspešno,'' je dodala.

ilka štuhec | Avtor: EPA EPA

Čeprav je z velikim naskokom zasedla prvo mesto, ni bila prepričana, ali bo to zadostovalo za zmago. ''Nisem vedela, ker sem štartala dosti hitro. Veliko punc smuča zelo, zelo dobro in je vedno treba počakati do konca. Ko se je proga od sonca in vročine otoplila, je počasi postalo jasno, da ni več nikogar, ki bi me lahko izrinil,'' je pojasnila Štuhčeva.

Trene slovenske šampionke Grega Koštomaj je po ogledu proge uvidel, da bo za najvišja mesta potreben popoln napad. ''Že zjutraj na žiriji sem videl, da so razdalje malo krajše kot včeraj, da je malenkost bolj zavit, da je treba biti zgoden pri prijemanju zavojev. Druga taktika kot napad pa tako ne more prinesti rezultata,'' je povedal Koštomaj.
''Bil sem zelo zadovoljen s prednostjo, ki jo je imela v cilju, ker je Stephanie Venier zadnje čase kar dobro smučala. Tudi del, ki sem ga pokrival in videl, je Stephanie dobro odpeljala. S tako prednostjo sem bil kar prepričan, da bo zopet na stopničkah. Za zmago pa je vedno potrebno tudi malo sreče,'' je nadaljeval Koštomaj in se dotaknil izjemnega spodnjega dela, v katerem si je Štuhčeva prismučala zmago. ''Morda zato predzadnji odsek ni bil najhitrejši, ker smo želeli imeti visoko linijo za zadnji del, ki je bil malo bolj na gosto postavljen, potem pa 'šuš' v cilj preko zadnjega skoka.'' 

Štuhčeva ima zdaj realne možnosti, da sezono konča s tremi malimi kristalnimi globusi. Trenutno je prva v razvrstitvi smuka in kombinacije, v superveleslalomskem seštevku pa ima 16 točk zaostanka za Tino Weirather.

''Ne spreminjamo mentalitete, gremo tekmo po tekmo. Globusi so sigurno dosegljivi, je pa potrebno za to tako smučanje kot danes. Na tem bomo delali še naslednje tri vikende, pa tudi jutri. Upam, da bomo pri tem tako uspešni, kot do sedaj,'' je sklenil Koštomaj.

Komentarjev 6
  • Zmago 07:15 26.februar 2017.

    Ja kaj le ???? Če ne drugega ............ način dela !!! Svoja ekipa in gremo ................ na zmago.Jezero, kdo pa v čigavo posteljo pa vprašaj ti ........................... Vogrinca !!Ilki in njeni ekipi pa vse čestitke in vso ...prikaži več srečo pri zastavljenih ciljih !!!

  • blueone 21:55 25.februar 2017.

    Leon a si mal pomešal?

  • Zverca 18:18 25.februar 2017.

    Aja? Kaj pa ima Massi z Ilko? LOL