Šport > Zimski športi
25 ogledov

Organizatorje mika SP leta 2020

Biatlon, Pokljuka, zasledovalna tekma Saša Despot
Uspešna organizacija olimpijskih iger je tlakovala upe organizatorjev tekem na Pokljuki v pripravo svetovnega prvenstva (SP) leta 2020.

Organizatorji biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki so bili konec tedna deležni številnih pohval za izredno organizacijo. Tudi to je podlaga, da na Pokljuki resno razmišljajo, da bi se septembra potegovali za izvedbo biatlonskega svetovnega prvenstva 2020.

"Kar nekaj je bilo že poigravanj s to mislijo, tudi sondiranje razpoloženja pri predstavnikih IBU in pri predsedniku Andersu Bessebergu, ki je pokazalo, da bi to kandidaturo z veseljem podprli. Na koncu seveda izbirajo članice IBU, končna odločitev o kandidaturi pa bo znana v prvih mesecih nove sezone, maja ali junija, da bomo imeli dovolj manevrskega prostora za pripravo kandidature in lobiranje," je ob koncu letošnje prireditve povedal direktor organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič.

Povedal je, da iz logističnih razlogov ne pride v poštev kandidatura za prvenstvo 2019, saj se v tem letu za SP v nordijskem smučanju poteguje Planica. "Vsi smo v okviru Smučarske zveze Slovenije in ne bi bilo korektno, da imamo dve kandidaturi za isto leto," je dejal in dodal, da so prihodnji prireditelji že znani. Prihodnje leto bo prvenstvo v Kontiolahtiju na Finskem, nato v avstrijskem Hochfilznu, pa v Oslu in leta 2018 olimpijske igre v korejskem Pjeongčangu. Na letošnjem kongresu IBU, ki je tudi volilni, pa bodo določili naslednje prireditelje.

Na tekmah okoli 18.000 ljudi

Letošnja Pokljuka je v mednarodnem merilu navdušila predvsem z velikim obiskom gledalcev in slovenski prireditelji so se z letošnjo izvedbo po tej plati postavili ob bok prirediteljem iz Avstrije, Skandinavije in Rusije. Po neuradnih ocenah je bilo v treh tekmovalnih dneh na Pokljuki kakšnih 18.000 gledalcev, kar je nov rekord največje biatlonske prireditve v Sloveniji.

Razlogov je bilo več. Nedvomno so slovenski navijači še pod vplivom olimpijskih uspehov, tudi bronaste kolajne Teje Gregorin, sicer pa so bili v organizacijskem odboru Pokljuke izredno uspešni tudi pri promociji v tujini, kjer so prodali več kot 1.300 paketov za obiskovalce, kar je bil dodaten kamenček v mozaiku prireditve. Prirediteljem pa je šlo na roko tudi vreme, ki je gorenjsko gorsko planoto, na kateri je dvometrska snežna odeja, spremenilo v pravo zimsko pravljico.

A številne so bile tudi druge majhne spremembe in novosti, kar je opazil tudi predsednik IBU Besseberg in o tem povedal, da ga pri Pokljuki veseli konstanten napredek, in prav vsako leto se naredi kakšen majhen korak naprej.

Dogodkov za letos še ni konec

Prostora za izboljšave je še kar nekaj. Najbolj kritične točke so cesta z Bleda na Pokljuko in parkirni prostori na Rudnem polju. Kot pravi Šušteršič, pa bi se dalo kaj postoriti tudi pri družabnem življenju, kjer je glede na trend vse večjega števila obiskovalcev še kar precej manevrskega prostora. Morda jim bo to uspelo že do naslednje prireditve, ki bo na Pokljuki med 17. in 21. decembrom.

A z biatlonsko tekmo na Pokljuki še ni konec dogodkov v letošnji zimi. Že ta teden bo tam tradicionalni maraton v smučarskem teku, teden kasneje finale alpskega pokala v biatlonu, nato še različna državna prvenstva, prireditelji pa vabijo tudi vse rekreativne smučarje tekače, ki bodo glede na količino snega na Pokljuki lahko uživali vsaj do konca aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.