Šport > Zimski športi
34 ogledov

Orla zanihala v zraku, Janusu zastal dih

peter prevc Profimedias
Tekmovalna žirija je po 26 tekmovalcih odpovedala posamično preizkušnjo turneje Raw Air v Lillehammerju. V nemogočih vetrovnih razmerah sta nastopila dva Slovenca.

Karavana smučarskih skokov se je preselila na prizorišče olimpijskih iger iz leta 1994, kjer je bila na sporedu druga posamična tekma oziroma peta preizkušnja desetdnevnega spektakla Raw Air 2017.

Organizatorji so kljub težkim vremenskim pogojem želeli tekmovanje na vsak način spraviti pod streho, na koncu pa so vseeno morali priznati premoč naravi. Zaradi premočnega vetra so najprej odpovedali poskusno serijo, začetek prve serije pa prestavili za pol ure (17.30).

Po številnih prekinitvah in izrednem sestanku žirije so tekmo dokončno odpovedali po nastopu 26 tekmovalcev. Od slovenskih orlov sta skočila le Anže Lanišek in Jernej Damjan, ki sta odnesla celo kožo.

Nastopiti bi morali Lanišek (#20), Damjan (#25), Jurij Tepeš (#32), Peter Prevc (#41) in povratnik v slovensko reprezentanco Domen Prevc (#45). Anže Semenič in Nejc Dežman se nista uvrstila na tekmo. Najboljši orel v kvalifikacijah je bil Damjan (11. mesto), sledili pa so Lanišek (13.), P. Prevc (14.), D. Prevc (33.) in Tepeš (37.)

Tekma v Lilehammerju se je začela s polurno zamudo. Po nekaj negotovosti so skakalci vendarle prišli na svoj račun, vremenske razmere so se vsaj začasno umirile in tekmovanje se je lahko začelo.

Pred nastopom Anžeta Laniška je vodstvo prevzel Avstrijec Markus Schiffner (137,5 m / 126,2 točke). Tekmo so nato prekinili in Lanišek je moral zaradi močnega vetra zapustiti startno rampo. Kmalu zatem je spet zasedel startno izhodišče. Skok se mu ni najbolje posrečil, saj se je ujel v vetrovno past, a jo na srečo odnesel brez posledic. Po odrivu se je znašel visoko nad hrbtiščem skakalnice, nato pa med letom nevarno zanihal in adrenalinsko izkušnjo komaj končal na dveh nogah. Pristal je pri 119,5 metra (85,8 točke). Slovenskemu strokovnemu vodstvu se je ob tem močno oddahnilo.

Po nastopu Gregorja Schlierenzauerja (118,5 m) je bila tekma znova prekinjena. Farsa se je nadaljevala tudi pred nastopom Jerneja Damjana, ki je tako kot Lanišek moral zapustiti startno klop. Po dolgem premoru se je Damjan pognal po smučini, a že takoj po odrivu začel kriliti z rokami in pristal pri 75 metrih. ''To ni fer. Res ni fer!'' se je v ciljni areni jezil slovenski skakalec.

Žirija je nato razglasila tehnični premor. Ob 18.40 so se prireditelji zbrali na sestanku in tekmo dokončno odpovedali.

Svetovni pokal, posamična tekma (M), Raw Air (5/10), izidi:

Komentarjev 5
  • leonardo 07:38 15.marec 2017.

    In kaj pravzaprav za Damjana ni bilo fer. Veter, organizatorji, kaj? Saj je vedno med zadnjimi, no skoraj vedno. No na repu 30 terice. Ha,ha,ha, ta se pa res lahko priduša.

  • Jožef Koprivnikar 21:04 14.marec 2017.

    Zakaj niso skakali testni skakalci ki se jih izbere izven nastopajočih?Denar ne sme prevladovati nad razmerami Ki ogrožajo

  • blueone 19:51 14.marec 2017.

    Pretiravanje...dobro, da se je tako izšlo