Šport > Zimski športi
34774 ogledov

Skakalni svet se klanja Kasaiju, ki mu je uspelo nemogoče

Profimedia
Na sobotni posamični tekmi v Saporu, na kateri bo nastopilo pet orlov, bodo vse oči upre v Noriakija Kasaija.

Smučarski skakalci so v japonskem Saporu opravili s kvalifikacijami za sobotno posamčno preizkušnjo svetovnega pokala. Nastop na tekmi si je zagotovilo vseh pet slovenskih predstavnikov. Domen Prevc je dosegel sedmi rezultat, Lovro Kos je bil osmi, Peter Prevc 12., Timi Zajc 15., Žak Mogel pa 44. 

Kvalifikacije je dobil Avstrijec Manuel Fettner, ki je 136,5 metra zabeležil tudi najdaljši skok. Drugo mesto je zasedel domačin Ren Nikaido, tretji pa Nemec Philipp Raimund.

Domen Prevc je skočil 131,5 metra in za Avstrijcem zaostal 11,6 točke, Kos je bil pol metra krajši, Peter Prevc je pristal pri 129 metrih, Zajc pri oznaki 127,5, Mogel pa pri oznaki 107,5 metra.

Vodilni v svetovnem pokalu Avstrijec Stefan Kraft je bil deseti, njegova glavna konkurenta Nemec Andreas Wellinger in Japonec Ryoyu Kobayashi pa 12. oziroma peti.

Velika vrnitev Noriakija Kasaija

V kvalifikacijah se je za nastop na tekmi pred domačimi geldalci potegoval tudi 51-letni japonski superveteran Noriaki Kasai. Legendarni 'Kasasan', čigar forma je bila v zadnjem času v strmem vzponu, je priložnost v reprezentanci dobil po zaslugi nedavnih uspehov na tekmah nižjega ranga.

Kasaiju se kvalifikacijski nastop ni najbolje posrečil, a je s 45. mestom vseeno ujel vstopnico za tekmo. To bo že njegov 570. nastop na tekmi svetovnega pokala (absolutni rekord) in prvi po februarju 2020, ko je obstal v prvi seriji tekme v Saporu.

Zadnje točke svetovnega pokala je osvojil marca 2019 v Planici. Za zadnjo od skupno 17 posamičnih zmag se je potrebno vrniti v leto 2014, ko je slavil na skakalnici v Kuusamu. 

 | Avtor: X X
"Mislim, da vsi čakajo name, jaz pa želim upravičiti njihova pričakovanja," je še pred kvalifikacijami, ki so se začele z enourno zamudo, povedal Kasai. "To bo zame takšen pritisk, kot če bi se potegoval za zmago. Toda želim vzdržati pod tem pritiskom," je dodal svetovni prvak v smučarskih poletih iz leta 1992.

Zadnji v dolgi vrsti preporodov 51-letnega skakalnega velikana je presenetil tudi njegovega trenerja Matjaža Zupana. "Glede na njegovo formo v lanski sezoni, nisem pričakoval, da se bo lahko vrnila na ta nivo. Danes je v povsem drugačnem fizičnem stanju. Trenira bolje in spet ima telesno težo, ki mu dovoljuje tekmovati na tem nivoju," je za NRK komentiral Zupan, trener japonskega kluba Tsuchiya Home Ski Club, katerega član je tudi Kasai.

"Kasai je letos v precej boljši formi kot lani, težko pa je reči, kaj to pomeni za tekme svetovnega pokala. Na velikih skakalnicah  je sposoben osvajati točke," še meni slovenski strokovnjak.

 | Avtor: X X

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Francs 17:52 16.februar 2024.

    Legenda . Samuraj Noriaki bo še pri šestdesetih skakal

  • Kmodri_ 17:31 16.februar 2024.

    Bravo!