Šport > Zimski športi
49 ogledov

Trije slovenski orli med osmerico

peter prevc EPA
Na sporedu je bila posamična tekma na letalnici v Vikersundu. Med osmerico so se uvrstili brata Prevc in Jurij Tepeš, zmagal je Kamil Stoch, skupno zmago na norveški turneji pa je osvojil Stefan Kraft.

Šesterica slovenskih skakalcev si je v petek zvečer zagotovila nastop na posamični tekmi. Izbranci Gorana Janusa so zelo dobro nastopili tudi na ekipni tekmi, a se jim višje od četrtega mesta ni uspelo povzpeti tudi zaradi poleta Anžeta Laniška, ki so ga po letalnici spustili v zelo težkih razmerah, posledično pa je bil njegov polet kratek, Slovenija pa je ostala brez pravih možnosti za uvrstitev na zmagovalni oder. V nadaljevanju so bili slovenski orli med daljšimi, kar je bil dober obet pred današnjo tekmo.

Na moštveni tekmi sta padla tudi dva svetovna rekorda, najboljša znamka zdaj znaša 253,5 metra, postavil jo je Avstrijec Stefan Kraft.

V poskusni seriji je bil najdaljši Jurij Tepeš, ki je doskočil pri 240,5 metra, Domen Prevc pa je z 234,5 metra postavil osebni rekord in zasedel tretje mesto. Začetek prve serije je bil nato prestavljen za 15 minut.

Prva serija:

Sama tekma se je začela spektakularno, Johann Andre Forfang je poletel do 242,5 metra, še pol metra daljši pa je bil Japonec Daiki Ito, ki pa je zaradi slabših sodniških ocen za več kot 10 točk zaostal za Norvežanom. Najbolj se je obema po daljavi približal Simon Ammann, ki pa je pri daljavi 239,5 metra podrsal z roko po tleh.

S številko 17 je Lanišek pristal pri 193,5 metra, Anže Semenič pa je poletel do 216 metrov in si zagotovil nastop v finalu. Tik za obema Slovencema je nato nastopil Američan Kevin Bickner, ki je z 244,5 metra popravil severnoameriški rekord in na trenerskem stolpu izjemno razveselil svojega trenerja Bineta Norčiča. Z mesto nižjega zaletnega mesta je nato znova izjemno poletel Norvežan Robert Johansson, ki je včeraj nekaj časa držal celo novi svetovni rekord, z 234 metri pa je prevzel vodstvo.

Odlično je nato nastopil Jernej Damjan, ki je z 226,5 metra postavil osebni rekord, in se s številko 27 povzpel na tretje mesto. Takoj za njim je z 239,5 metra prevzel vodstvo zimzeleni Noriaki Kasai. Še dva metra daljši je bil Avstrijec Michael Hayböck, ki se je prav tako zavihtel na prvo stopničko.

Tepeš je nato poletel do 229,5 metra in se uvrstil tik pred Damjana, nov osebni rekord pa je z 236 metri postavil najmlajši Prevc. Domen je bil po svojem skoku peti, Tepeš šesti, Damjan pa sedmi. Do konca serije je moralo skočiti le še pet najboljših letalcev. Pred njihovimi nastopi so znova znižali zalet.

To ni zmotilo Kamila Stocha (238,5 m), ki je prevzel prvo mesto, Peter Prevc pa se je s tremi metri krajšim poletom uvrstil na četrto mesto. Kasneje je Poljaka za šest desetink točke ugnal Andreas Wellinger (242 m), na tretje mesto pa je prišel Kraft (237,5 m). Peter Prevc je bil po prvi seriji šesti, Domen deveti, Tepeš 10., Damjan pa 11. V finale sta se prebila tudi Semenič kot 22. in Lanišek kot 30.

Druga serija:

Slednji je v drugo poletel do 201,5 metra, precej tekmovalcev za njim pa je obstalo precej višje na hrbtišču skakalnice. Lanišek se je tako povzpel po lestvici, enako pa je s poletom 223,5 metra uspelo tudi Semeniču.

Tik pred nastopom Damjana je ob pristanku padel Bickner, ki so ga po nekaj minutah z nosili odnesli s prizorišča. Čakanje na slovenskega skakalca ni dobro vplivalo, takoj po odskoku je zanihal v zraku in nato doskočil pri le 135 metrih. Povsem drugačen je bil polet Tepeša, ki se je ustavil šele pri 242 metrih, še meter in pol daljši je bil Domen Prevc. Ta je vseeno zaostal za Tepešem, saj pri doskoku ni tvegal telemarka, njegov moštveni kolega pa je bil slogovno odličen. Pred zadnjo osmerico sta bila tako Slovenca na prvih dveh mestih.

Sledilo je novo znižanje zaleta. Forfang je vseeno poletel do 245,5 metra in prevzel vodstvo. Peter Prevc je nato z 232,5 metra prehitel Tepeša in mlajšega brata ter ju potisnil na takrat tretje in četrto mesto.

Kasai je prevzel vodstvo (241,5 m), japonski veteran pa je vodil tudi po ponesrečenih nastopih Avstrijcev Hayböcka in Krafta. Brez težav pa se je končal polet Stocha (237 m), ki je pred zadnjim nastopom dneva vodil. Sledil je le še polet Wellingerja, ki je imel na dosegu roke skupno zmago na norveški turneji in nagrado 60.000 evrov, a je podlegel pritisku in pristal le pri 166 metrih. Kralj Norveške je tako postal Kraft, skupno peti je bil Peter Prevc.

Ta je na tekmi osvojil šesto mesto, za njim pa sta se zvrstila Tepeš in Domen Prevc. Semenič je bil 19., le za mesto je zaostal za nesrečnim Wellingerjem, Lanišek 24., Damjan pa 27.

Svetovni pokal, poleti, Vikersund, posamična tekma (M):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.