Šport > Zimski športi
29 ogledov

Orli razpirajo krila na prvi tekmi v Klingenthalu

Ahonen Klingenthal kvalifikacije smučarski skoki svetovni pokal EPA
Ekipna tekma v Klingenthalu bo za slovenske smučarske skakalce Jurija Tepeša, Roberta Kranjca, Jako Hvalo in Petra Prevca prvi preizkus v olimpijski sezoni.

Ob 16. uri bo na sporedu prva preizkušnja zimske sezone; v Klingenthalu bo najprej izpeljana tekma ekip, jutri pa še posameznikov. Slovenski orli so v prejšnji sezoni sicer dobili kar tri moštvene preizkušnje, še dvakrat pa so stopili na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Pestra sezona

"Pred nami je pestra sezona z veliko tekmami. Nastopili bomo v Sočiju in pred koncem še na svetovnem prvenstvu v poletih. Prvi cilj je, da bi skoke s treninga prenesel na tekme, saj bi mi bilo tako lažje v nadaljevanju sezone. Tako se mi ne bi ponovil začetek prejšnje sezone," je pred odhodom v Nemčijo razmišljal Robert Kranjec, ki je prejšnjo zimo osvojil skupno šesto mesto, le mesto za njim pa je zaostal Peter Prevc.

"Če bi bil s pripravljenostjo na istem kot pred letom, bi zaostal za konkurenco. Vsekakor sem naredil korak naprej," pa je prepričan srebrni in bronasti s posamičnih tekem na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme.

Dekleta čez dva tedna

Sezona se bo naslednji konec tedna nadaljevala v Kuusamu na Finskem, vrhunec pa bo dosegla februarja s tekmami na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Po tradiciji se bodo skakalci za konec sezone sredi marca pomerili v Planici. Svetovni pokal za dekleta se bo začel v Lillehammerju, prva tekma pa bo 7. decembra.

Slovenci so v prejšnji sezoni na šestih ekipnih tekmah petkrat osvojili stopničke. Po dve prvi in tretji mesti so osvojili z ekipo, ki so jo sestavljali Kranjec, Prevc, Jurij Tepeš in Jaka Hvala; slednjega je ob zmagi v Planici zamenjal Andraž Pograjc.

Pred vrati naporna sezona

Slovenske barve bo tudi tokrat zastopal zmagoviti kvartet Tepeš-Kranjec-Hvala-Prevc. V nedeljo bo v tem nemškem prizorišču na vrsti še prva posamična tekma s peterico Slovencev. V petkovih kvalifikacijah za nedeljsko posamično tekmo so bili uspešni Tepeš, Hvala in Matjaž Pungertar.

Na uvodni tekmi bo tako nastopilo pet Slovencev, saj imata Prevc in Kranjec zaradi dosežkov iz prejšnje sezone nastop zagotovljen neposredno. V petek sta v kvalifikacijah obtičala Jernej Damjan in TomažNaglič.

Zima z vrhuncem v Sočiju bo za skakalce zelo naporna. Čaka jih več kot 30 tekem svetovnega pokala, pa tudi marčevsko svetovno prvenstvo v poletih v Harrachovu, kjer bo Kranjec branil naslov svetovnega prvaka. Glavni trener skakalne reprezentance Goran Janus veliko pričakuje od svojih izbrancev, v olimpijski zimi želi, da bi v svetovnem pokalu trikrat prišli do 3. mesta, petkrat do 6. in desetkrat do 15. Na koncu sezone pa želi imeti enega skakalca v najboljši skupni deseterici in enega do 15. mesta.

Svetovni pokal, Klingenthal, ekipna tekma, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.