Šport > Zimski športi
25 ogledov

Orli zaspali v domačem gnezdu: slavje Avstrijcev

Peter Prevc Planica 2014 finale svetovnega pokala posamična tekma
1/7
Saša Despot
Slovenska skakalna reprezentanca je na domačem dvorišču prišla do najslabšega rezultata v letošnji sezoni. Orli so v novi postavi z bratoma Prevc, Nejcem Dežmanom in Robertom Kranjcem zasedli peto mesto. Avstrijci premočno slavili pred Poljaki in Norvežani.

Planiško ekipno tekmo, tokrat se je sezona zaključila s skoki in ne poleti, so prepričljivo dobili Avstrijci, ki so za 38 točk premagali Poljake, tretje mesto so z minimalnim zaostankom 0,3 točke zasedli Norvežani, četrto mesto pa so zasedli olimpijski prvaki Nemci.

Slovenija je bila na premierni tekmi prenovljene "triglavske" postave Cene Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec in Peter Prevc peta, potem ko je v finalu za mesto poslabšala uvrstitev iz prve serije. To je bila 26. zmaga za Avstrijo v zgodovini pokala narodov, Slovenci tako nizko v letošnji sezoni še niso bili.

Dež dodobra razredčil gledalce

Danes so imeli Slovenci teoretično še nekaj možnosti za preboj oziroma odločilen napad na drugo mesto pokala narodov (tudi v tej konkurenci imajo prvo mesto že zagotovljeno Avstrijci), a so s petim mestom v težavnih vremenskih razmerah – tekmovalce in gledalce v Planici, slednjih je bilo tokrat manj od pričakovanj in precej manj kot zadnja leta na sobotni spored planiškega praznika, je pošteno motil predvsem dež, ki je v drugi seriji zoprno zavladal dolini pod Poncami –, nazadnje ostali pri končnem tretjem mestu.

A kljub težavam in spremenljivim razmeram, nekateri skakalci so skočili v izrazito slabih vetrovnih razmerah, drugi so imeli precej sreče, so Slovenci dolgo ostali v igri za stopničke. Po prvi seriji so bili četrti, razlike od drugega do četrtega mesta pa so bile minimalne. Le Avstrija si je že na polovici priborila veliko prednost, gledalci pa so takrat kljub muhastemu vremenu videli dva nova rekorda skakalnice.

V prvi seriji je bil med Slovenci najdaljši mlajši Prevc, Cene, s 134 metri, meter manj je dosegel Dežman. V finalu pa je bil najboljši letos prvo ime slovenskega skakanja Peter Prevc, a nazadnje tudi njegovih 125 metrov ni bilo dovolj, da bi Slovenci popravili peto mesto, kar je njihova najslabša uvrstitev na letošnjih ekipnih tekmah. Avstrija je tekmo dobila prepričljivo, s kar 38 točkami naskoka pred Poljaki, ti pa so le za tri desetinke točke ugnali Norvežane. Četrti so bili Nemci, ki pa so tudi imeli 24 točk več kot Slovenija.

P. Prevc: Drugi so bili boljši, razlike pa majhne

"Vreme je bilo, kakršno je bilo. Zmanjkalo nam je malo sreče, ki je bila potrebna, da bi bolj umirjeno skočili. Kakšna napaka več se je pripetila, ampak konec koncev moramo biti zadovoljni. Nihče ni naredil kakšne velike napake, drugi so bili boljši, razlike pa so bile majhne," je tekmo ocenil Peter Prevc. Njegov brat Cene je prvič okusil ekipni nastop na tej ravni.

"Bil je poseben občutek, prva ekipna tekma v svetovnem pokalu. V drugem skoku sem sicer naredil manjšo napako, pritisk pa je bil veliko manjši kot včeraj, ko sem osvojil prve točke svetovnega pokala," je dejal bolj redkobesedni od Prevcev.

"Avstrijci in Nemci so imeli veliko 'krompirja'"

"Ni se izšlo. Jaz in Peter sva imela slabše razmere, drugi v skupini pa boljše. V drugi seriji pa je bilo toliko dežja, da sploh ni šlo. Načeloma dež ne ovira, a dejstvo je, da mora smučka steči, sicer je težko. Avstrijci in Nemci pa so imeli danes tudi veliko 'krompirja', ob takšnih razmerah se naredijo razlike," je tekmo ocenil najizkušenejši v slovenski vrsti Kranjec.

"Fantom bi čestital, bila velika borba. Po prvi seriji je kazalo še bolje, a je tudi peto mesto super. Vreme se je mešalo, mi smo 'pokasirali' najslabše, kar je možno, tako da je rezultat dober. V pokalu narodov bomo mi tretji, danes smo imeli priložnost za drugo mesto, vendar je zdaj razlika takšna, da se je ne da nadomestiti," pa je bila ocena trenerja Gorana Janusa. Nedeljsko zadnje dejanje sezone se bo v Planici začelo ob 9. uri s kvalifikacijami.

Cene Prevc v finalni seriji ni nastopil tako blesteče kot v prvi (124,0 metra) in Slovenija je po prvem krogu finala zaostala tudi za Poljaki. Avstrija je po novem dobrem skoku Stefana Krafta (133,5 m) še pobegnila prvim zasledovalcem Norvežanom in Poljakom.

Dežman v čudnem krogu napredoval

Tom Hilde je storil veliko napako in z zgolj 117,0 metra močno otežil delo do tedaj drugim Norvežanom. Novopečeni rekorder prenovljene planiške naprave Poljak Piotr Žyła prav tako ni ponovil svojega dosežka iz prve serije (126,0 m) pred drugim nastopom Nejca Dežmana.

Tudi Dežman (119,0 m) ni navdušil, toda v drugi skupini so hitro pristali tudi Nemci (Marinus Kraus s 117,5 metra), ki so jih orli prehiteli. Avstrijci medtem niso popuščali in z 131,5 metra Andreasa Koflerja še dodatno utrdili vodilni položaj.

Po pristanku Kranjca že konec upov

Robert Kranjec bi lahko po še drugem skomnem poskusu Poljaka Klemensa Muranke orle pred nastopom Petra Prevca odločilno približal stopničkam, a je njegovih 124,0 metra Slovence močno oddaljilo od najboljših, celo na skromno šesto mesto. Nezgrešljiva Avstrija je po novem šolskem poskusu Thomasa Dietharta denimo pred orli vodila že za 59,2 točke. 

Prevc je ničkaj blesteč tekmovalni dan za Slovenijo končal s pristankom pri 125 metrih. Po ponesrečenem skoku Romana Koudelke (104,5 m) so orli napredovali za eno mesto mimo Češke, Nemec Severin Freund pa je s 133,5 m vrgel rokavico najboljšim. Norvežani so se z meter krajšim skokom Andersa Bardala vrnili na vrh, meter daljši od Freunda pa je bil Kamil Stoch in Poljake za 0,3 točke popeljal na drugo mesto.

Brez težav je prvo mesto Avstriji s še enim izvrstnim skokom prinesel Gregor Schlierenzauer (136,0 m), drugega mesta so se razveselili Poljaki, tretjega pa Nemci.

Mladi Cene spet navdušil

Vreme, ki je še na začetku jutranje posamične tekme žensk navduševalo gledalce, se je hitro poslabšalo, malce je začelo tudi deževati in začetek ekipne tekme se je prestavil za dobrih pet minut. Kljub vsemu so lahko gledalci za razliko od prve serije uživali v nekaj rekordnih poletih.

V prvi skupini tekmovalcev je za Slovenijo nastopil Cene Prevc. Po izvrstnem debitantskem nastopu na tekmah svetovnega pokala, ko je v petek zasedel 16. mesto, je srednjega od treh sinov Julijane in Dareta Prevca iz Dolenje vasi čakal še debi v pokalu narodov. Cene je dosegel daljavo, ki se je ne bi sramoval niti sloviti brat – 134,0 metra –, ki so jo huronsko pozdravili tudi navijači v izteku.

Slovenija je po nastopu Prevca za točko zaostajala za vodilno Japonskoin bila po prvem krogu tretja, saj je Reruhija Šimizuja (133,0 m) preskočil še Avstrijec Kraft(135,0 m).

Rekorda Hildeja in Žyłe

Drugo skupino tekmovalcev je najprej zaznamoval Norvežan Hilde, ki je s 138,5 metra postavil nov rekord skakalnice in pognal "Vikinge" po lestvici navzgor. Znamko je takoj za njim izboljšal še Poljak Žyła (141,0 metra), kar je žirijo tik pred nastopom Dežmana primoralo v krajšo prekinitev zaradi premočnega vetra.

Tudi Dežman je skočil zelo dobro, a ne tako ekstremno kot njegovi predhodniki (133,0 m), s čimer so orli zasedli drugo mesto, 1,6 točke za Poljaki. Če ne bi podrsal, bi rekord v drugem krogu popravil tudi Nemec Kraus (141,5 m), ki se je lahko le jezil v izteku. Kljub znižanju naleta za kar dve mesti je Kofler (135,5 m) obdržal Avstrijce v zanesljivem vodstvu, medtem ko so Slovenci minimalno zaostajali za drugo Poljsko.

Kranjec iztisnil največ

V skupini s Kranjcem so vetrovne razmere postale zelo neugodne. Poljak Muranka je pristal pri vsega 118,5 metra in odprl vrata za slovenski skok na vsaj drugo mesto, a je moral Kranjčan čakati na vrhu zaletišča in se nato v globino podati z vetrom v hrbet. 126,0 metra je bilo več kot dovolj za trenutni prevzem vodstva, 6,2 točke pred Poljaki. Nemec Richard Freitag (134,0 m) je nato močno zmanjšal zaostanek za orli in svojo reprezentanco vrinil med Slovenijo in Poljsko.

Diethart ni zablestel, a je Avstrija z njegovih 127,5 metra ostala v vodstvu. Slovenci so za prvim mestom pred nastopom junaka sezone Petra Prevca zaostajali za 22,4 točke. Norvežani so z izvrstnim Bardalom prehiteli Poljake, za katere je malce slabše skočil najboljši posameznik sezone 2013/14 Stoch (127,5 m).

Prevc je ob navdušenju navijačev neprepričljivo pristal pri 130,0 metra, kar je bilo premalo za dvig mimo Norvežanov, priložnost pa je tako ponudil tudi Nemcem in v zaključku sezone navdušujočemu Freundu. Nemški "prijatelj" je skočil tri metre dlje od Prevca in za 1,1 točke z rojaki prehitel tudi Slovenijo. Prvo serijo je z enim slabših skokov zaključil Schlierenzauer(128,5 m).

Svetovni pokal, Planica, ekipna tekma (M), rezultati:

1. Avstrija 1045,6 točke (Stefan Kraft, Andreas Kofler, Thomas Diethart, Gregor Schlierenzauer)
2. Poljska 1007,6 (Maciej Kot, Piotr Žyła, Klemens Muranka, Kamil Stoch)
3. Norveška 1007,3 (Andreas Stjernen, Tom Hilde, Anders Fannemel, Anders Badal)
4. Nemčija 1001,5 (Andreas Wank, Marinus Kraus, Richard Freitag, Severin Freund)
5. Slovenija 976,8 (Cene Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec, Peter Prevc)
6. Japonska 943,1
7. Češka 938,2
8. Švica 901,5
9. Finska 461,8
10. Rusija 450,9
11. Italija 450,7

Komentarjev 1
  • hej 12:18 22.marec 2014.

    Samo 30% igralcev lahko preseže mejo 100 metrov na smučarski skakalnici. Vašemu prijatelju je že uspelo. Lahko tudi vam?Pojdite skakat na:http://s1.skijumpmania.com/r54537