Šport > Zimski športi
24 ogledov

Pero mišica: Ob pravem trenutku sem potegnil aduta iz rokava

nordijsko sp skoki predazzo prevc EPA
Mladi slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je na nordijskem svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme s tretjim mestom poskrbel za veliko veselje v slovenskem taboru. Bronaste kolajne sicer še nima v rokah, a pravi, da si jo bo vsekakor lepo nadeti okrog vratu.

Pero mišica, kot Petra Prevca v šali kličejo reprezentančni kolegi, se ob velikem uspehu za slovensko nordijsko smučanje ni prepustil evforiji, ampak se je mirno veselil tretjega mesta. "Jah, ne vem, kaj naj sploh rečem? Svoje sem 'oddelal' in glede na minule treninge res naredil preskok. Pred tekmo sem bil kar zaskrbljen, ker se mi treningi tu v Predazzu niso najbolje posrečili. Zaradi tega sem se sekiral precej bolj, kot pa se zdaj veselim te medalje. Ampak vseeno mislim, da bodo pravi občutki šele prišli za menoj," je v pogovoru uvodoma povedal skakalec iz Dolenje vasi.

Vedno mu je malo zmanjkalo

Prevc je bil že velikokrat povsem blizu stopničk, a mu je vedno le malo zmanjkalo, tokrat jih je na najpomembnejši tekmi sezone le dočakal: "Res se je splačalo čakati nanje. Dolgo časa sem jih čakal, a super, prišle so ob pravem času. Svetovno prvenstvo je brez dvoma tekma, ki ima največjo težo v vseh pogledih, tako da sem zelo vesel, da so te stopničke prišle ravno tu v Predazzu."

"Treme nisem imel nič!"

Petouvrščeni po prvi seriji je bil pred finalom v odličnem položaju za napad, kljub mladosti - septembra je dopolnil komaj 20 let - pa je ohranil mirno kri, prikazal dober skok in nato v ciljni areni mirno spremljal, kaj bodo pokazali tekmeci. "Treme pred finalnim skokom nisem imel nič. Ravno zato, ker nisem prav nič razmišljal o samem rezultatu, ampak bolj o tem, kako moram skočiti, saj sem imel v minulih dneh na tej skakalnici nemalo težav sam s seboj. Tako sploh nisem imel časa, da bi razmišljal o kolajni, ampak sem se lahko osredotočil le na nalogo, ki sem jo imel pred seboj," je razkril mladi skakalec in dodal, da je bilo nekoliko lažje napadati s petega mesta, kot bi bilo braniti stopničke.

"Mislim, da je bilo res lažje napadati s petega mesta. Razlike med nami pri vrhu so bile izjemno majhne, tako do prvega kot tudi do desetega mesta, tako da je bilo vse odprto. Je pa res lažje biti na petem mestu, ker lahko napadaš na polno, kot pa če si že na stopničkah, potem braniš rezultat in mislim, da takrat že ne greš več na vso moč," je pojasnil bronasti junak.

"Ekipno vzdušje nas iz tekme v tekmo krepi"

Poudaril je, da je velik del kolajne tudi na strani sotekmovalcev in trenerjev, saj skupaj že vso sezono ustvarjajo odlično vzdušje v ekipi. "Po mojem so bili fantje res še nekoliko bolj veseli tega uspeha kot jaz. To je to naše ekipno vzdušje, ki nas krasi in nas s tekme v tekmo dviguje ter vodi do novih zmag, do novih uspehov. Sam mislim, da je prav to vzdušje zelo velik pozitivni krivec za vse naše uspehe to sezono," je v smehu pojasnil Prevc, ki sta mu na stopničkah družbo delala asa, kot sta Norvežan Anders Bardal in Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

"Malo je bil res čuden občutek, ker je bilo okoli mene na stopničkah za spremembo tokrat nekam veliko prostora," se je šalil Prevc, ki je z ekipo že velikokrat stal na zmagovalnem odru, tokrat pa se je prvič v karieri sam zavihtel na stopničke: "Zelo lepo je bilo pozdraviti navijače, videl sem kar nekaj slovenskih zastav."

"Ob pravem trenutku sem potegnil aduta iz rokava in vsem nam se je odvalil kamen od srca. Ne glede na vse, se je zaradi prejšnjih odličnih rezultatov čutil pritisk pred prvenstvom. Mislim, da bomo šli zdaj vsi lažje spat, tudi tekačice in kombinatorci, saj že imamo eno medaljo v žepu, tako da ni takšne panike, če nobene več ne prinesemo domov," je po tekmi še dejal Prevc, preden je odhitel na obvezno dopinško kontrolo.

Že danes ga spet čaka nov izziv, saj bo kapetan slovenske vrste na tekmi mešanih ekip, ob njem pa bodo za Slovenijo skakali - prva serija se bo začela ob 17. uri - še Jaka Hvala, Špela Rogelj in Urša Bogataj: "V kolajni bom užival po 24. marcu, ko bo konec sezone. Do takrat je še kar nekaj tekem. Na tekmi mešanih ekip se bomo vsi potrudili po najboljših močeh in videli bomo, kaj se bo izcimilo."

Komentarjev 1
  • Scott 11:44 24.februar 2013.

    Bravo Peter, pa še SDS-ovi ste pri vas doma vsi!Iskrene čestitke, res!