Šport > Zimski športi
14 ogledov

"Peter ima vsaj še 10, 15 metrov rezerve"

Peter Prevc Planica 2017 kvalifikacije Profimedias
Pomočnik glavnega trenerja slovenske skakalne reprezentance Jani Grilc optimistično pričakuje petkovo tekmo na Letalnici bratov Gorišek.

Glavni slovenski trener smučarskih skokov Goran Janus je pred kvalifikacijami za petkovo tekmo na finalu svetovnega na velikanki v Planici pričakoval, da se bo sedem, osem slovenskih skakalcev uvrstilo na petkovo tekmo, uspelo pa je šesterici, od tega je imela trojica, Peter in Domen Prevc ter Jurij Tepeš, nastop že zagotovljen.

Nastopili bodo še Anže Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol. Anžeta Laniška je na 34. mestu od trideseterice, ki bo tekmovala, ločilo le 1,2 točke ali natančno en meter, Jako Hvalo (35.) pa še 1,4 točke več ali skupaj dobra dva metra.

"Če bi bilo treba danes odločati, kdo bo nastopil na sobotni ekipni tekmi, bi bili to Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, ki so tako ali tako med prvo deseterico letalcev sveta v svetovnem pokalu ta čas, ter Anže Semenič, ki se na letalnicah prebudi. Žal ni več slovenskih skakalcev na tekmi, le šesterica, toda okrog 30. mesta je zelo tanka meja in svetovni vrh je zelo širok. V naslednji sezoni se bo treba v strokovnem vodstvu dogovoriti, tudi z ekipo B, da bi se lahko krog naših najboljših še razširil, da bi kot nacija postali nekako še močnejša sila v skokih in poletih," je pojasnil Janusov pomočnik Jani Grilc.

Tako drznega kot Tepeš ni

Jurij Tepeš Planica kvalifikacije 2017 | Avtor: Profimedias Profimedias
Največjo daljavo je v kvalifikacijski seriji zabeležil Jurij Tepeš (238 m), ki pa se je je v poskusnih serijah zelo lovil. "Jurij je v kvalifikacijah dokazal, da je izjemen letalec. Tako drznega, kot je on, ni v svetovnem pokalu, zelo veliko tvega, nedvomno pa ima dobre občutke. Peter Prevc izgublja v drugem delu leta, ker je njegovo skakanje še preveč zakrčeno. Upam, da je danes začutil letalnico in užival v letu, da bo jutri v drugem delu še bolj delal z nogami. S tem bo smučka ostala pod njim in bo on nad njo. V tem drugem delu leta ima zagotovo še vsaj deset, petnajst metrov rezerve," je ocenil Grilc, ki je bil vesel tudi nastopov Semeniča.

"Semenič je tudi dobro skakal. Tehnično pravilno, ima občutek, a v zadnji tretjini leta ima še rezerve. To bomo danes še analizirali, da bo šel jutri in naslednje dni še bolj samozavesten na tekme," je napovedal Grilc, ki je Domnu Prevcu, ko je ta prišel do njega po kvalifikacijskem skoku in malo zmajeval z glavo po svojem prvem nastopu na velikanki bratov Gorišek, dejal: "To je bila le uvertura, glavni del prihaja jutri."

Toplo vreme v zadnjih tednih in dež v prvih dveh serijah pred kvalifikacijami je še dodatno otežil pripravo letalnice. "Organizatorji so se neverjetno potrudili, saj je mesec dni že zelo toplo. Tudi profil letalnice je lepo speljan in je še nekaj rezerve, kar se možnih daljav tiče. Tako da upam, da bodo do petka naprej še daljši poleti, kar letalnica to gotovo dopušča. Težko pa je reči, ali bo v Planici izboljšan svetovni rekord iz Vikersunda, ker je pomemben tudi vpliv vzgonskega vetra. Skok mora biti tudi optimalen, ustrezen nalet, da parabola leta ni previsoka, da gre skakalec vzporedno s strmino in ohranja hitrost. V tem primeru je mogoče še preseči rekord za kakšen meter," je menil Grilc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.