Šport > Zimski športi
43 ogledov

Prevcu po uvodni krizi uspel velik preskok

peter prevc EPA
S petkovimi kvalifikacijami se je na severu Evrope začela desetdnevna skakalna turneja Raw Air 2017. Tekmovanje je od slovenskih orlov najbolje začel Peter Prevc.

Norveška skakalna turneja Raw Air 2017, novost v koledarju smučarskih skokov, bo potekala od 10. do 19. marca. V tem času se bodo tekmovalcu pomerili na desetih preizkušnjah, vseh deset pa bo štelo v posebni seštevek, ki bo podal končni vrstni red desetdnevnega skakalnega spetkakla na Norveškem. Najboljši trije si bodo razdelili 100.000 evrov denarne nagrade, 60 odstotkov bo prejel prvi, 30 drugi, 10 pa tretji.

V seštevku turneje se bodo upoštevali vsi skoki - kvalifikacije, ekipne in posamične tekme. V petek so bile v Holmenkollnu kvalifikacije za nedeljsko posamično preizkušnjo, odlično pa se je odrezal Peter Prevc, ki je pristal na drugem mestu. Turnejo je najbolje začel Nemec Andreas Wellinger, tretji pa je bil njegov roak Richard Freitag.

Prevc je v kvalifikacijah skočil 130,5 metra, dva metra manj od Wellingerja (132,5 m) ter dva in pol več od Freitaga (128 m). Dvakratni svetovni prvak Avstrijec Stefan Kraft je kvalifikacije končal na petem mestu (126,5 m), vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Poljak Kamil Stoch je bil šele 11. (124,5 m). 

Na tekmi bo nastopilo šest slovenskih orlov, z izjemo Anžeta Laniška, ki je bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Prevcu se bodo na nedeljski tekmi pridružili Jernej Damjan, Tilen Bartol, Nejc Dežman, Jurij Tepeš in Anže Semenič.

"Kaj pa vem, če je kaj novega glede meritev. Kontrolorji so morda poslušali očitke in so se odločili, da ne popuščajo niti za nekaj milimetrov in so postavili mejo. Morda je bilo zato toliko diskvalifikacij. Morda pa so si tekmovalci rekli, da če lahko drugi tekmujejo z dresi, kot so, potem bomo pa še mi, a se izgleda ni izšlo,'' je na temo osmih diskvalifikacij povedal najboljši slovenski skakalec in podal oceno prvega uradnega nastopa na norveški turneji.

"Z zadnjim skokom sem zelo zadovoljen, saj sem po dolgem času naredil napredek v tehniki. Spet sem malo užival v zraku, medtem ko sem se pri prvih dveh skokih za trening še zelo mučil. Bila sta zelo podobna, s starimi napakami, zato sem vesel, da mi je v kvalifikacijah uspelo narediti preskok in sem naredil lep skok. Tokrat kvalifikacijski skok daje večjo težjo vsemu skupaj, a kako bi rekel... že do zdaj sem kvalifikacijsko serijo, ne glede na to, ali sem se moral kvalificirati ali ne, vzel kot tekmo, da sem sam sebe malce preizkusil, testiral, poizkusil kaj novega. Tako sem naredil tudi tokrat. Glavo je bilo potrebno razdražiti, da vidiš, kaj je še za spremeniti in to mi je uspelo,'' je pojasnil Prevc.

Danes bo v Holmenkollnu na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa posamična.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.