Šport > Zimski športi
25 ogledov

Peter Prevc: “Lepo se je končalo in tega sem vesel!”

peter prevc EPA
V Sloveniji še vedno odmeva razplet letošnje skakalne sezone. Na eni strani so tisti, ki menijo, da bi se morali “dogovorit”, na drugi tisti, ki zagovarjajo športni fair play. Prevc sam je v slednjem taboru.

Takoj po včerajšnjem finalu finala skakalne sezone v Planici je bilo prisotne nekaj grenkobe, kajti Petru Prevcu je za veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala zmanjkala le ena točka. Lovoriko je osvojil Nemec Severin Freund, a z najmanj verjetnim razpletom, saj je zbral enako število 1729 točk kot Prevc. Slovenski skakalec je zadnjo tekmo končal na drugem mestu, Freund je bil sedmi, reprezentančni kolega Jurij Tepeš pa je zmagal in Prevcu odščipnil 20 točk.

"V bistvu bi in ne bi bilo pošteno, če bi si s Severinom razdelila veliki globus. Sem hitro samokritičen, sploh če upoštevam dejstvo, da je dobil Severin globus, ker je večkrat zmagal. Veliki globus si je nedvomno zaslužil," je razplet boja za lovoriko pospremil Prevc.

Prevc je na zadnjih dveh tekmah pred domačimi navijači nadoknadil kar 94 točk zaostanka za tekmecem. Do delitve velikega globusa ni prišlo, saj je obveljalo pravilo, da v takšnem primeru pripade lovorika tekmovalcu z več zmagami. Freund je v minuli sezoni svetovnega pokala zmagal devetkrat, Prevc trikrat. Nemec je zbral 15 uvrstitev na zmagovalni oder, slovenski as eno manj.

"Nisem pričakoval, da se bo prednost, ki jo je imel Freund pred mano, stopila. Celo skandinavsko turnejo je bil skorajda nepremagljiv. Mogoče bi celo bilo bolje, če bi že v petek to prednost povečal na več kot sto točk in bi, mislim, obema prihranil v nedeljo veliko živcev, ampak je bil zelo zanimiv boj, se vidi, zakaj si je zaslužil veliki globus, večkrat je zmagal, torej vemo, kaj mi je manjkalo," se je malce pošalil Prevc.

Grenkega priokusa, ko je veliki globus izgubil, čeprav je imel enako število točk kot njegov tekmec, je bilo kar nekaj takoj po tekmi: "A je tega priokusa čedalje manj. To zimo sem imel na voljo 32 tekem, da bi dobil vsega eno točko več na eni od teh tekem, tako da je bil problem samo v meni, ko se kakšno tekmo prej nisem dovolj zbral ter nisem dovolj dobro oddelal."

“Lepo se je končalo in tega sem vesel!”

Prevc v nedeljo ni računal na dejavnik Tepeš, ki je po treh poletih, dolgih 237,5 metra, na velikanki najboljše prihranil prav za konec in v sklepni finalni seriji Planice pristal pri daljavi 244 metrov: "Skušal sem se čim bolj umiriti. Ob vožnji z žičnico na vrh letalnice sem si celo pot dopovedoval, naj si zmago izbijem iz glave ter se zberem le na skok. Imel sem vizijo, imel sem idejo, kako se lotiti skoka. Tako je bilo potem vse praktično enako kot prejšnje dni, razen tega da je Jurij v nedeljo prebil 'zid' in je zmagal."

Čeprav sta obe zadnji tekmi potekali v znamenju slovensko-nemškega boja za veliki kristalni globus, pa se je odvijal še interni slovenski spopad za planiško prevlado, tako Tepeš in Prevc sta bila na stopničkah, v petek je bil Prevc pred Tepešem, v nedeljo pa sta si mesti na vrhu zmagovalnega odra zamenjala. Freunda na Planici ni bilo v ospredju, z nedeljskim sedmim mestom je celo vpisal najslabši dosežek na zadnjih 15 tekmah v sezoni.

"Če sem lani končal sezono z najboljšim skokom, letos pač nisem, ne glede na vse, pa se je vse skupaj tukaj v Planici zelo lepo končalo s tretjo zaporedno slovensko himno po tekmi in zaradi tega sem vesel," Prevc po tekmi ni bil povsem zadovoljen s svojim zadnjim skokom v sezoni dolgim 233,5 metra ter dejstvom, da ga je reprezentančni kolega prehitel za zgolj 2,8 točke.

"S sezono sem zadovoljen, napredek v primerjavi z lani je očiten," je kljub vsemu ocenil Prevc. "Moja sezona sicer ni bila tako 'bum-bum' kot lanska, manjkala je kolajna s svetovnega prvenstva, se pa vidi napredek v bolj stabilni sezoni, je pa treba to stabilnost še nadgraditi," je realen Prevc, ki je lani v Sočiju osvojil dve olimpijski kolajni.

Poljak Kamil Stoch je lani skupni seštevek osvojil s 1402 točkama, Prevc je za drugo mesto zbral 1312 točk, Freund pa 1303 točk. Tokrat sta oba s Freundom osvojila 327 točk več od lanskega zmagovalca, kar kaže, kako sta bila dominantna. Prepričljiv je bil tudi Avstrijec Stefan Kraft, ki je za skupno tretje mesto zbral 1578 točk, torej več, kot je lani za veliki globus potreboval Stoch.

“Treba je vztrajati!”

"V bistvu je bilo toliko govora o boju za veliki kristalni globus, da mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov sploh ni prišel do izraza. Je bilo zelo veliko olajšanje, ko sem videl še skupni seštevek v poletih, in sem bil zelo vesel, da sem ga obdržal. Po eni strani zgleda kot tolažilna nagrada, je pa predvsem potrditev, da sem znova najboljši v poletih in da je treba vztrajati," je bil vesel še druge lovorike v poletih.

V seštevku poletov je bil Prevc (345) za zgolj devet točk boljši od Freunda (335). Tretji najboljši letalec sezone je postal Tepeš (287).

Komentarjev 2
  • OF 10:29 23.marec 2015.

    Pero je car. Skromen, pošten fant z Dolenje vasi. Ima še kar nekaj let na voljo, da osvoji pokal, ima pa problem po imenu Cene. OK fanta dajta vse od sebe pa nas z ostalimi orli ponesita čim dlje.

  • dragec 08:08 23.marec 2015.

    Bravo Peter