Šport > Zimski športi
39 ogledov

Peter Prevc še četrtič osvojil Ōkurayamo

Peter Prevc EPA
Peter Prevc je bil v Sapporu z naskokom najboljši v kvalifikacijah za posamnično tekmo. Njegov poskusni skok je bil precej slabši, nato pa se je izkazal v prvi seriji z najdaljšo daljavo in tretjim mestom. V drugo je še napredoval in si delil zmago s Poljakom Maciejem Kotom.

Peter Prevc je na skakalnem stadionu Ōkurayama pred tokratnim nastopom slavil že trikrat. Prvič 24. januarja leta 2014 in drugič nalsednji dan, 25. januarja, tretjič pa 30. januarja lani. Dobil je tudi kvalifikacijah za današnjo tekmo svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Sapporu na Japonskem. S skokom dolgim 138 metrov je bil kar 10 metrov daljši od drugouvrščenega Francoza Vincenta Descombesa Sevoieja, še meter in pol krajši je bil Poljak Jan Ziobro.

Na tekmo se je uvrstilo vseh sedem Slovencev. Anže Semenič je bil s 125,5 metra v kvalifikacijah osmi, Anže Lanišek, ki je pristal pri 123 metrih, pa 9. Jernej Damjan je osvojil 19. mesto, Jurij Tepeš 24. in Cene Prevc 31. Domen Prevc, ki je skočil vsega 114 metrov, je imel nastop zagotovljen vnaprej.

Slabe kvalifikacije in prva serija

V poizkusni seriji je bil od Slovencev najboljši Damjan s sedmim mestom, ostali slovenski orli pa niso blesteli. Na zadnji dve mesti sta se s skromnima skokoma pod 80 metrov uvrstila Domen Prevc in Jurij Tepeš, veliko bolje pa ni šlo niti Petru Prevcu, ki je s 115 metri zasedel 34. mesto. Poskusno serijo je krojil spremenljiv veter.

Na tekmi je kot prvi Slovenec skočil Lanišek in s številko 14 zasedel drugo mesto (121,5 m), takoj za njim pa je Semenič (118 m) pristal na šestem mestu. Še slabše se je odrezal srednji od bratov Prevc, Cene je doskočil pri 110,5 metra in bil tako daleč od uvrstitve v finalno serijo. Povsem enako daljavo je nato dosegel še Damjan, ki je v preteklosti že zmagal v Sapporu. Tudi Tepeš se ni izkazal, s 117,5 metra je za las zaostal za Semeničem. Slednji se je kot 30. uvrstil v finale.

Peter Prevc izjemno

Sledil je nastop Petra Prevca. Ta je poletel do 143 metrov in prevzel vodstvo. Kasneje ga je za sedem desetink točke premagal v zadnjem času izjemno razpoloženi Nemec Andreas Wellinger, Poljak Maciej Kot pa si je pred zmagovalcem minule sezone priskakal 3,8 točke prednosti. Nemški in poljski skakalec sta skočila 139 metrov.

Domen Prevc, ki se v teh dneh nikakor ne znajde v Sapporu, je bil daleč od finala, s 97 metri je bil zadnji na tekmi. Nekoliko sta ga polomila tudi Daniel Andre Tande, ki je bil po prvi seriji 12., in vodilni v skupnem seštevku Kamil Stoch, ki je bil deseti. Stefan Kraft je prišel tik za Petra prevca na četrto mesto.

22. zmaga za Petra Prevca

Drugo serijo je odprl Semenič, ki mu je s skokom dolgim 116,5 metra uspelo pridobiti nekaj mest. Slabše se je nato odrezal Lanišek, ki je s 113 metri precej nazadoval na lestvici. Tande je vodil pred nastopom najboljših desetih iz prve serije. Sledil je nov spodrsljaj Stocha, ki je izgubil precej mest.

Norvežana je s prvega mesta z daljavo 128 metrov izrinil Čeh Roman Koudelka. Ta je vodil do nastopa Krafta, ki je še enkrat skočil odlično, tokrat kar 139 metrov. Peter Prevc je zaradi premočnega vzgornika moral dvakrat na zaletno rampo, nato pa skočil 134 metrov in prevzel vodstvo. Nato je za njim zaostal Wellinger, do enakega števila točk pa je prišel Kot. Ta si je tako svojo prvo zmago v svetovnem pokalu razdelil s Petrom Prevcem. Za slednjega je bil to 22 uspeh v svetovnem pokalu.

"Sapporo je zame poseben kraj. Macieju čestitke za prvo zmago. Lepo tekmovanje, imel sem srečo z vetrom v prvi seriji, lahko sem skočil daleč. Tudi v drugo sem naredil dober skok. Zelo sem srečen zaradi mojega nastopa danes," je takoj po tekmi dejal Peter Prevc.

V nedeljo bo v Sapporu še druga tekma, ki se bo začela s prvo serijo že ob drugi uri zjutraj po slovenskem času.

Svetovni pokal, Sapporo, velika skakalnica;

 
Komentarjev 7
  • Žvižgač 13:26 11.februar 2017.

    Bravo PeterTudi sam verjamem vate in vem, da nas boš še razveseljeval z lepimi rezultati.

  • Zmago 11:30 11.februar 2017.

    Bravoooooooo Perooooooo !!!! ......... ampak, kje si pa ostale naše pustil ?? ;-(((

  • res.no 11:19 11.februar 2017.

    meni je pa Stare najboljši komentator. In ob ob rumenjakcu se smejim :) Prav zabaven mi je s svojimi komentarji.