Šport > Zimski športi
54 ogledov

"Peter Prevc se je s tem moral soočiti"

planica 2016 Saša Despot
Letos mineva 26 let, odkar je nekdanji smučarski skakalec Franci Petek kot prvi Slovenec osvojil zlato medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu.

V finskem Lahtiju se bo danes začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, prva preizkušnja za varovance Gorana Janusa pa bo v soboto, ko se bodo orli v postavi Peter Prevc, Domen Prevc, Cene Prevc, Jernej Damjan in Anže Lanišek merili na mali skakalnici. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek.
Slovenci so dvakrat osvojili naslov svetovnega prvaka v smučarskih skokih. Prvi, ki mu je to uspelo, je bil Franci Petek leta 1991 v Val di Fiemmeju. Več kot deset let kasneje je njegov dosežek v Oberstdorfu ponovil Rok Benkovič (2005).

''Moji spomini so še vedno zelo živi in prijetni. Glede na to, da nisem osvajal številnih medalj, je bilo to zares nekaj posebnega. Nekakšen višek in ključen trenutek moje kariere. Na dosežek gledam z velikim spoštovanjem,'' se je v pogovoru za zurnal24.si v preteklost ozrl Petek in dodal, da ima naslov svetovnega prvaka v njegovih očeh danes še večjo težo kot pred dobre četrt stoletja. ''Absolutno takrat ne veš točno, kaj si dosegel. Danes na vse skupaj gledam bolj razumno in brez evforičnih čustev. Takšna stvar ti res ostane v spominu.''

Petek ni bil serijski zmagovalec tekem za svetovni pokal, zato je bil naslov svetovnega prvaka na veliki skakalnici manjše presenečenje. Čeprav ni pričakoval zmage, je imel pred tekmo občutek, da lahko poseže po odmevnem rezultatu. ''Moram reči, da sem bil tiste dni v zelo dobri formi. Tisto je bil moj dan, tudi razpoloženje je bilo pravo in pozitivno. Bil sem zelo osredotočen, obenem pa relativno sproščen, ker sem vedel, da sem kar v redu pripravljen,'' je povedal 45-letnik.

Slovenski športniki so po uspehih na velikih tekmovanjih ob vrnitvi v domovino praviloma deležni bučnega sprejema javnosti in nič drugače ni bilo že pred 26 leti. ''Mene je tako pozitiven odziv popolnoma presenetil. Sprejem v domačem kraju je bil izjemen. Zbralo se je več tisoč ljudi, kar je bilo za Lesce nekaj neverjetnega. In za celotno Slovenijo prav tako. V tem pogledu sem bil kar nekoliko šokiran, v pozitivnem smislu seveda. Nisem si misli, da toliko ljudi spremlja in da jim toliko pomeni.''

Slovenija še vedno (pre)majhna

V igri za organizacijo nordijskega SP 2017 je bila tudi Planica, vendar se je Mednarodna smučarska zveza (FIS) odločila za Lahti. Razlog za takšno odločitev ni pomanjkanje organizacijskih izkušenj ali slaba infrastruktura, temveč majhnost naše države.

''Enostavno so v ozadju višji interesi. Naša šibkost je naša majhnost. Druga stvar je majhnost v pomembnosti našega smučarskega naroda. V nordijskem smučanju imajo Avstrija, Nemčija in skandinavske države skoraj status 'višje rase', če rečem grdo. Ostati moramo potrpežjivi in vztrajni ter ostati aktivni predvsem na diplomatski ravni. Drugega nam ne preostane. Ne glede na to, da imamo dokazane organizacijske sposobnost, morda celo večje kot drugi narodi. Da imamo infrastrukturo, s katero se lahko pohvali malokdo. S tega vidika nobenih težav. Soočamo se z višjo diplomacijo, vendar sem prepričan, da bo morala mednarodna smučarska srenja spoznati, da zaprt krog ni spodbudno sporočilo narodom, ki se ukvarjajo s smučanjem,'' je razloge, da je Planica spet ostala praznih rok, pojasnil Petek.

Neprecenljive izkušnje

Peter Prevc je na zadnjih tekmah pred svetovnim prvenstvom spet spomnil na svoje boljše čase in z majhnimi koraki premaguje krizo, v kateri se je znašel v letošnji sezoni. ''Petrovo situacijo vidim kot nekaj zelo življenjskega. To je nekaj, kar bi Peter slej ali prej moral doživeti in se s tem soočiti. Če hoče svoje potencialne še naprej kronati z uspehi, mora nadgraditi svojo modrost in izkušnje. In to, kar doživlja zdaj, so nujne izkušnje. Meni osebno se zdi pozitiven znak, kar je Peter pokazal v zadnjih tednih. V tekmovalnem smislu je kazal vrhunske skoke tudi na tekmah. Njegova preizkušnja je bila kratka, čeprav še ni 100-odstoten. Nima še tiste mehkobe in sproščenosti med tekmo, kar prinaša meter, dva ali tri, kolikor je potrebno za zmago. Peter je zelo blizu. Ni nujno, da bo že letos serijski, a njegovi skoki so zelo pozitivni,'' je povedal Petek in potegnil vzporednice med Prevcem in še enim slovenskim šampionom, Primožem Peterko. ''Vsak tekmovalec ima svojo zgodbo. Petrova pot je bila zelo mehka, linearna. Sezono za sezono je postajal močnejši, ni se zgodilo čez noč. Takšna pot ti daje trdnejšo in bolj zdravo osnovo. S tega vidika sta si neprimerljiva.''

Petek je stari znanec trenerja Janusa, s katerim sta leta 1989 na ekipni tekmi osvojila naslov mladinskih podprvakov. ''Predvsem je njegova velika prednost v tem, da ne izgublja besed. Njegove odločitve so jasne in o njih ne premišljuje veliko. To bi bila ena njegovih zares močnih lastnosti,'' je Janusovo skrivnost uspeha razkril Leščan.

''Pohlep ni lepa lastnost družbe''

Petek se zaveda pomembnosti navijaške podpore, priznava pa, da smo Slovenci v tem pogledu postali nekoliko razvajeni. ''Javnost je postala zelo razvajena, ne samo zaradi skokov, ampak na splošno, saj smo Slovenci v športu izjemno uspešni. Še posebej v individualnih športih se vedno pojavi posameznik, ki poseže po vrhu,'' je povedal in opozoril na zelo majhne razlike v svetovnem vrhu. ''Treba se je zavedati, da uvrstitev med najboljših deset v kateremkoli športu pomeni, da si povsem zraven. V tehničnem in gibalnem smislu si sposoben narediti enako kot zmagovalec. Takrat je samo vprašanje časa, kdaj ti bo uspelo na takšen nivo spraviti tudi svojo glavo. Navijači pomagajo takrat, ko znajo spoštovati tvoja prizadevanja.''



''Športniki za 10., 20. ali 30. mesto delajo ravno toliko kot za prvo. Vložek je enak. Po količini časa in energiji zagotovo. Športniku pomaga, če znajo ljudje to spoštovati. Tudi v tem je moč velikih športnikov, ko na primer navijači narobe reagirajo in ne cenijo dosežka, da znajo to preslišati. Ne sme se te preveč dotakniti, kar je seveda težko. Zelo smo veseli, da imamo takšno podporo in včasih moramo vzeti v zakup, da tudi nestrokovno reagirajo. Smo pa včasih kar malo pohlepni. Še tretjega mesta ne znamo spoštovati. Pohlep ni lepa lastnost družbe,'' je sklenil nekdanji svetovni prvak.

PREBERITE ŠE:

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.