Šport
30 ogledov

Lanišek izenačil dosežek kariere

Peter Prevc EPA
Na olimpijski skakalnici v Pjeongčangu so se po dekletih merili še skakalci. Tokrat je bil najboljši Slovenec Anže Lanišek s četrtim mestom. Slavil je Stefan Kraft.

Na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, ki bodo na sporedu čez leto dni, je bila na sporedu še moška tekma. Pred tem so se na nekoliko manjši skakalnici pomerila tudi dekleta, Ema Klinec pa se je uvrstila na zmagovalni oder.

Že včerajšnje kvalifikacije so obetale dober rezultat tudi za slovenske orle, blestel je predvsem Anže Lanišek, ki je med kvalifikanti zasedel drugo mesto, Peter Prevc pa je imel najdaljšo daljavo med najboljšo deseterico, ki je imela nastop na tekmi že zagotovljen. Prevc je bil nato četrti v poskusni seriji, Lanišek pa je zasedel deveto mesto. Najboljši so bili vodilni možje svetovnega pokala Stefan Kraft, Kamil Stoch in Daniel Andre Tande.

Lanišek in Peter Prevc v deseterici

Kot prvi Slovenec je na tekmi nastopil Anže Semenič, ki pa je imel najslabše razmere do takrat, in bil tako daleč od uvrstitve v finale. Povsem drugačen je bil nastop Laniška, ki je s številko 12 in s 130 metri prevzel vodstvo. S številko 20 ga je kot prvi premagal Nemec Andreas Wank.

Cene Prevc je nato skočil 121,5 metra daleč, Jernej Damjan pa je zmajeval z glavo tudi ob meter in pol daljšem skoku. Za njegovo uvrstitev v finalno serijo bi ga morala za njim polomiti še dva skakalca, drugi skok pa mu je omogočil Jurij Tepeš, ki je za rojakom zaostal za 1,9 točke. Tepeš je dosegel enako daljavo kot Cene Prevc.

Peter Prevc je s številko 41 zasedel tretje mesto, za vodilnim Karlom Geigerjem je zaostal le za točko, na četrto mesto pa potisnil Laniška. Kasneje so branilca skupne zmage premagali po vrsti Michael Hayböck, Andreas Wellinger, Maciej Kot, slabši pa je bil Domen Prevc. Tako kot v poskusni seriji je blestel Kraft, Tande se je uvrstil za Wellingerja, Stoch pa je bil v slabih vetrovnih razmerah na četrtem mestu ujel Hayböcka.

Peter Prevc je bil deveti, Lanišek deseti, v finalno serijo pa sta se uvrstila še 16. Domen Prevc in 30. Damjan. Tepeš je bil 31., Cene Prevc 36., Semenič pa 44. Najstarejšega od bratov Prevc je od četrtega mesta ločilo manj kot pet točk.

Lanišek fenomenalno v drugo

Damjan je v drugi seriji skočil 123 metrov in pridobil kar nekaj mest na lestvici, slabše pa se je v drugo odrezal Domen Prevc, ki je ob doskoku jezno zamahnil z rokama. Odlično pa je nato nastopil Lanišek. Poletel je kar do 139,5 metra in prevzel vodstvo. Le za desetinko je sicer ugnal Stephana Leyheja, ki je zabeležil enako daljavo. Zaradi odličnega Laniška je žirija nato zmanjšala zalet.

Ob slabem vetru, skakalcem je začelo pihati v hrbet, je Peter Prevc nato izgubil nekaj mest. Lanišek je vodil do nastopa Stocha, za tokrat najboljšim Slovencem, ki je izenačil svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, pa je nato zaostal še Tande. Zanesljiva sta vila ob koncu serije Wellinger in Kraft. Avstrijec je zbral kar 13,7 točke več kot Nemec.

Peter Prevc je bil 13., Domen 17., Damjan pa 24.

Svetovni pokal, Pjeongčang, velika skakalnica:

 
Komentarjev 1