Šport > Zimski športi
1 ogledov

Peterka: Za začetek med 15

Primož Peterka je na tekmah novoletne turneje zmagal dvakrat. Obakrat v nemškem Žurnal24 main
29. decembra se s tekmo v Oberstdorfu začenja 57. nemško-avstrijska novoletna turneja štirih skakalnic. Pogovarjali smo se z zmagovalcem iz sezone 1996/97 Primožem Peterko.
 

Spored 57. novoletne turneje

29. 12. 2008 Oberstdorf
1. 1. 2009 Garmisch-Partenkirchen
4. 1. 2009 Innsbruck
6. 1. 2009 Bischofshofen

Konec koledarskega leta je tradicionalno na sporedu turneja štirih skakalnic. Kaj lahko po slabem začetku, nihče od Slovencev skupno ni uvrščen med najboljših 30, pričakujemo od vas?
Vse skupaj ni tako slabo, kot je videti. Nikomur izmed nas se na tekmi načrt ni odvil tako, kot bi se lahko. Treba je imeti tudi malo sreče z vremenskimi pogoji, pravi skok narediti v pravem trenutku. Zaradi tega do zdaj še ni bilo nobenega vidnega rezultata. Po zadnji tekmi v Engelbergu smo v Švici ostali na treningu še tri dni. Meni osebno ni šlo najbolje, vse pa tudi ni bilo slabo. Imamo še nekaj dni, da se fizično okrepimo. Na novoletni turneji so štiri povsem drugačne skakalnice, vsaka je zgodba zase. Zna se zgoditi marsikaj.

 
 

Z novo opremo in dovršeno tehniko lahko spremenljivi vremenski pogoji na skakalnici pomenijo tudi do 15 ali 20 metrov razlike.

Primož Peterka

 
Delo pod vodstvom Zupana še ni obrodilo sadov. Kje pri sebi opažate spremembe?
Čez poletjem sem treniral pod vodstvom Gorana Janusa. Matjaž dela na malo drugačen način, vendar pa kar zadeva samo fizično pripravo, se kaj novega ne da narediti.

Nikakor vam ne uspeta po dva dobra skoka ...
Ne želim se izgovarjati na vremenske pogoje. Pa vendar, z novo opremo in dovršeno tehniko lahko spremenljivi vremenski pogoji na skakalnici pomenijo tudi do 15 ali 20 metrov razlike. Moj drugi skok v Engelbergu, ko sem imel odlično izhodišče pred drugo serijo, je bil dejansko slabši. Je pa za menoj skočil Finec Harri Olli, ki trenutno spada med šest najboljših, pa tudi on ni naredil nič.


Sanjska sezona Primoža Peterke sega v sezono 1996/97, ko je slavil skupno zmago tako na novoletni turneji kot tudi v svetovnem pokalu. © AFP

 
Kaj vas moti pri novi opremi?
Nič. Saj je za vse enaka. Pri tej opremi se vpliv vremenskih pogojev veliko bolj pozna.

Vseeno se dokaj redno uvrščate med dobitnike točk. Je to za vas dovolj?
Ni dovolj. Za začetek si na novoletni turneji želim uvrstitve med 15 najboljših, potem pa narediti še korak naprej.

Bo to vaša zadnja novoletna turneja?
O tem se po navadi odločam po koncu vsake sezone. Trenutno nisem še nič odločen.

Na kateri od štirih skakalnic novoletne turneje si pripisujete največ možnosti za uspeh? Morda v Garmisch-Partenkirchnu, kjer ste zmagali dvakrat?
Skakalnica v Garmischu je od mojih najboljših časov povsem prenovljena. Ni mi všeč, prav tako mi ne leži prenovljena skakalnica v Inssburcku. Še največ možnosti imam v Bischofshofnu, pa tudi skakalnica v Oberstdorf je taka, ki bi mi morala ustrezati.

 

Letos brez branilca naslova

Lani je na novoletni turneji skupno zmago slavil Janne Ahonen, ki pa je po lanski sezoni skakalne smuči pospravil v kot. Finec je novoletno turnejo osvojil kar petkrat, kar je največ v zgodovini.

Kako na vas gledajo navijači v Nemčiji in Avstriji danes v primerjavi s sezono 1996/97, ko ste bili najboljši na novoletni turneji?
Z njimi takrat nisem imel toliko stika kot zdaj, ko sem si nabral že kar nekaj prijateljev. Ko pridem v Garmisch, ni več dober dan, ampak je živijo. Z avtogrami pa je vedno enako. Navijači želijo podpis od najboljših.

Kdo je po vašem mnenju največji favorit 57. novoletne turneje?
Švicar Simon Ammann. Skače najbolj konstantno. Avstrijci so bili do zadnje tekme v ospredju, kljub temu pa menim, da je Ammann trenutno premočan za vse.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.