Šport > Zimski športi
60 ogledov

Peto in šesto mesto za slovo od Ruhpoldinga

Fourcade Ruhpolding biatlon skupinski start svetovni pokal
1/4
EPA
Slovenska biatlonca Teja Gregorin in Jakov Fak sta na tekmi svetovnega pokala s skupinskim startom v nemškem Ruhpoldingu osvojila peto oziroma šesto mesto. Zmagala sta Norvežanka Tora Berger pri ženskah in Francoz Martin Fourcade pri moških.

Slovenska biatlonka Teja Gregorin je na tekmi svetovnega pokala s skupinskim startom v nemškem Ruhpoldingu osvojila peto mesto. Za zmagovalko, Norvežanko Toro Berger (37:14,4/1), je ob enem zgrešenem strelu zaostala 1:01,8 minute. Drugo mesto je osvojila Belorusinja Darja Domračeva (26,7/2), tretja pa Rusinja Olga Zajceva (37,8/1).

Gregorinova, ki je dosegla drugo najboljšo uvrstitev v sezoni, je bila vnovič zelo hitra v smučini, saj je po zadnjem streljanju snežni stadion zapustila kot sedma, v zadnjem krogu pa je v finišu ugnala tudi Finko Kaiso Mäkäräinen.

"To je povsem druga zgodba, kot je bil sprint. Tekaško sem še napredovala, predvsem pa sem dosegla višji nivo kot na preteklih tekmah, še posebej tistih v Oberhofu. Še vedno so se mi pojavljale težave na streljanju stoje, vendar sem se zbrala in vsaj devet strelov je zadelo tarčo. Najbolj pomembno je, da si brezhiben na prvem in zadnjem postanku. Tretje streljanje niti ni tako odločilno, zato sem lahko še vedno dosegla dober rezultat. Taktično je bila tekma dobljena v teku, kjer sem vsak krog poskušala držati priključek z najboljšimi, če pa se je pred menoj pojavila slabša tekmovalka, sem jo enostavno prehitela," je po tekmi ugotavljala Gregorinova.

Druga slovenska tekmovalka, Andreja Mali, ki je morala na vsakem od štirih strelskih postankov enkrat v kazenski krog, je bila na 12,5 kilometra dolgi tekmi 29. (4:35,2/4), a je bila zadovoljna že z dejstvom, da se je uvrstila med tekmovalke, ki so imele pravico nastopa v skupinskem startu.

"Štiri zgrešene tarče v Ruhpoldingu ne obetajo veliko. Ker sem startala s številko 30 in sem bila na koncu kolone vseh tekmovalk, sem zaostajala že pred streliščem. Potem pa še v kazenski krog in izguba časa je bila prevelika. Poleg tega nisem imela nobene sotekmovalke ob sebi, tekla sem sama, zato tekaško ni bilo možno narediti več," je v cilju pojasnila Andreja Mali.

Norvežanka Bergerjeva si je s peto letošnjo zmago vknjižila že 21. najvišjo stopničko v karieri in povečala tudi prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prihodnji teden bodo biatlonke in biatlonci nastopali v italijanski Anterselvi.

Fourcadu ekipni sprint, Fak šesti

Francoz Martin Fourcade (36:27,7/0) je dobil moško tekmo s skupinskim startom. V sklepnem sprintu je za pol sekunde ugnal Rusa Dimitrija Mališka, ki je moral pred tem enkrat v kazenski krog. Edini slovenski tekmovalec Jakov Fak (+ 11,6/2) je bil šesti.

V sprintu sta tekmo med seboj odločala Fourcade in Mališko, Francoz pa je imel več moči in dosegel že svojo 18. zmago v karieri. Fak je bil v končnici v skupini šestih tekmovalcev, ki se je borila za tretje mesto, največ moči pa je imel v sprintu Norvežan Emil Hegle Svendsen (10,6/2). Ta zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala za Fourcadom zaostaja za 75 točk.

Fak je kljub dvema zgrešenima streloma spet prikazal zelo dober nastop. Prvič leže in prvič stoje je zgrešil po eno tarčo, sicer pa na progi ves čas lovil tekmece pred seboj in v zadnjem krogu uprizoril najmočnejšo tekaško predstavo med vsemi. Žal to ni bilo dovolj, da bi posegel po zmagovalnem odru, saj mu je po stalnem lovljenju zmanjkal kanček energije, kljub temu pa si je priboril "cvetlično podelitev" za najboljših šest biatloncev na tekmi.

"Lahko bi bilo bolje, vendar sem se preveč 'pokuril' na progi v prejšnjih krogih in za finale ni ostalo več dovolj moči. Na takšnih tekmah je potrebno tudi dobro ustreliti in vsaj leže bi moral zadeti vse tarče, pa bi bilo vse lažje. Zgrešena tarča leže je bila odveč, vendar če primerjam z Oberhofom, se zdaj tudi v tem položaju popravljam. Kadar je želja po dobri uvrstitvi prevelika, se naredijo tudi napake," je svoja pričakovanja strnil Fak.

"Zaradi teh napak gre potem tudi preveč energije na progi, ko je se je treba priključiti najboljšim v teku. Kadar tečeš sam izven skupine, pa je to še toliko težje. Za zadnji krog sem ohranil še nekaj moči, vendar premalo in fantje so bili boljši. Oberhof je bil spodrsljaj, v Ruhpoldingu se mi je uspelo popraviti, v Anterselvi pa upam, da bom spet na ravni Hochfilzna in Pokljuke. Vsekakor bi si želel še več konstantnosti, da bi ohranjal dobro uvrstitev tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala."

Biatlonci se zdaj selijo v italijansko Anterselvo, kjer bo izbrano vrsto okrepila tudi "povratnica" Dijana Ravnikar, ki bo nastopila v sprintu. "Tako smo se odločili, ker pred štafetnim nastopom na svetovnem prvenstvu potrebuje kakšno tekmo. Po izpolnitvi kvalifikacijskih kriterijev na tekmah nižjega ranga se bo zdaj udeležila svetovnega pokala. Ker je trenutno še v fazi intenzivnega treninga in pridobivanja forme, ne pričakujemo veliko, bo pa nastop vsekakor primeren za oceno njenega stanja in njeno dodatno motivacijo," je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.

Svetovni pokal, Ruhpolding, skupinski start (12,5 km/Ž), rezultati:

1. Tora Berger (Nor) 37:14,4/1
2. Darja Domračeva (Blr) + 26,7/2
3. Olga Zajceva (Rus) 37,8/1
4. Vita Semerenko (Ukr) 53,5/1
5. Teja Gregorin (Slo) 1:01,8/1
6. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:02,9/3
7. Selina Gasparin (Švi) 1:21,0/2
8. Miriam Gössner (Nem) 1:21,7/6
9. Anastazija Kuzmina (Slk) 1:36,1/3
10. Olena Pidrušna (Ukr) 1:40,0/2
...
29. Andreja Mali (Slo) 4:35,2/4
...

Skupno:

1. Tora Berger (Nor) 574 točk
2. Miriam Gössner (Nem) 471
3. Darja Domračeva (Blr) 443
4. Andrea Henkel (Nem) 427
5. Marie Dorin Habert (Fra) 380
6. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 363
7. Olga Viluhina (Rus) 351
8. Gabriela Soukalova (Češ) 346
9. Olga Zajceva (Rus) 342
10. Vita Semerenko (Ukr) 333
...
14. Teja Gregorin (Slo) 293
41. Andreja Mali (Slo) 55
...

Moški (skupinski start, 15 km):

1. Martin Fourcade (Fra) 36:27,7/0
2. Dimitrij Mališko (Rus) + 0,5/1
3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 10,6/2
4. Alexis Boeuf (Fra) 10,9/1
5. Simon Schempp (Nem) 11,0/1
6. Jakov Fak (Slo) 11,6/2
7. Andrea Birnbacher (Nem) 16,0/1
8. Henrik L'Abee-Lund (Nor) 21,7/1
9. Björn Ferry (Šve) 22,8/0
10. Lars Birkelans (Nor) 31,3/0
...

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Martin Fourcade (Fra) 564 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 489 
3. Jevgenij Ustjugov (Rus) 446
4. Dmitrij Mališko (Rus) 418 
5. Jevgenij Garaničev (Rus) 355
6. Andreas Birnbacher (Nem) 348
7. Jakov Fak (Slo) 345
8. Alexis Boeuf (Fra) 343
9. Fredrik Lindström (Šve) 297 
10. Ondrej Moravec (Češ) 287
...
31. Klemen Bauer (Slo) 112
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.