Šport > Zimski športi
40 ogledov

''Petru za vrat diha Severin Freund''

goran janus skoki trener Boštjan Tacol
Slovenska skakalna reprezentanca se vnovič po zaslugi šampiona Petra Prevca, ki si je pod Hudičevo goro v Harrachovu na svetovnem prvenstvu v poletih priskakal bronasto odličje, z nove velike tekme domov vrača s kolajno.

Do konca sezone skakalce čaka le še finale v Planici, kjer bodo pod Poncami na sporedu tri tekme na Bloudkovi velikanki. Glavni trener reprezentance Goran Janus je bil zadovoljen z razpletom prvenstva, saj je Prevc prišel še do pete zaporedne kolajne na velikih tekmovanjih, moštveno preizkušnjo pa je na letalnici Čertak odpihnil premočan veter, tako da so organizatorji podelili le en komplet odličij. "Ko sem gledal Petra na odru za zmagovalce, so mi šle kar kocine pokonci. In to je največji užitek," je nov uspeh skakalca kranjskega Triglava komentiral Janus.

''Vprašanje je le, ali bo Peter drugi ali tretji''

Zdaj njegove varovance do konca izjemno dolge, a tudi izjemno uspešne olimpijske sezone čaka le še sklepno dejanje v Planici prihodnji konec tedna. "V pokalu narodov bomo zasedli tretje mesto. To zagotovo, saj imamo pred Poljaki veliko prednost. Edino odprto vprašanje do konca sezone je še, ali bo Peter zadržal drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala ali bo tretji. Vodilni, Poljak Kamil Stoch ima namreč skorajda neulovljivo prednost, zato pa Petru za vrat diha novopečeni svetovni prvak v poletih Nemec Severin Freund, ki je ob koncu sezone v odlični formi," je o možnih scenarijih do konca sezone razmišljal trener.

"Odgovor na vse to bomo dobili že prihodnji teden v Planici. Pričakujem, da bo gledalci pod Ponce prišli v čim večjem številu in nam pomagali še na zadnjih tekmah," si je zaželel Janus, ki ta čas še ne razmišlja o vseh uspehih v olimpijski sezoni.

''Verjetno me bo nekje aprila zadelo''

"Ne vem, kaj mi vsi ti uspehi pomenijo, saj o tem še nisem imel časa zares razmišljati. Glede na to, da hodimo s tekme na tekmo, teden za tednom, da smo letos imeli ogromno tekem in je za nami zelo uspešna sezona, nisem še nič razmišljal o uspehih. Verjetno me bo nekje aprila 'zadelo', kaj vse smo dosegli in bo sezona počasi prihajala za mano," je z nasmeškom razkril Janus, ki je v sezoni užival.

"Moram povedati, da sem v tej sezoni, ki sicer še ni povsem končana, zelo užival. Čez poletje smo opravili zelo dobre priprave in to je tisto, kar ti omogoči uspešno zimsko sezono. Resda pozimi nismo veliko zmagovali, a na vsaki tekmi smo bili konstantno med deseterico in dvajseterico, kakšen tekmovalec je malo potegnil, tako da smo bili iz vikenda v vikend lahko zadovoljni in smo na tem gradili naprej," je sklenil glavni trener slovenske reprezentance.

Tepeš: Ne skačem najbolje, zato je treba biti realen

jurij tepeš smučarski skoki | Avtor: EPA EPA
Za slovenskega smučarskega skakalca Jurija Tepeša velja, da raje kot skače, leti. Lani je na tekmi svetovnega pokala na letalnici Čertak v Harrachovu stal na odru za zmagovalce, nato pa sezono sklenil še z zmago na letalnici bratov Gorišek v Planici. Letos pravi, da mu ne gre, zato je na svetovnem prvenstvu v poletih iztržil manj od želja.

"Malo sem razočaran nad prvim skokom, saj bi lahko šlo tudi precej dlje. Prvi prvem skoku se nisem ustrezno prilagodil razmeram, saj nisem vedel, da malo piha 'v rit', pa še nizko zaletno hitrost sem imel. Sam sem naredil napako. Drugi skok je bil že boljši in mislim, da sem lahko z njim kar zadovoljen. A vseeno to še ni tisti pravi skok. Trenutno ne skačem najboljše, zato je treba biti realen," je svoja nastopa na posamični tekmi na letalnici Čertak, ki sta jo zaradi premočnega vetra odločili le dve seriji, ocenil Tepeš, ki je SP končal na 15. mestu.

Hudičeve razmere na Hudičevi gori

Petindvajsetletni član smučarskega društva Dolomiti je pojasnil, da je v takšnih razmerah, ki so v petek vladale pod Hudičevo goro, zelo težko skakati: "Zelo težko je skakati, ker veter tako močno piha v hrbet, da po zraku sploh ne čutiš, kakšne so razmere. To je tisto, česar na velikanki ne maram, in česar si ne želi nobeden od skakalcev. A tako pač je."

Tepeš je dodal, da v takšnih razmerah pride še do večjih razlik med skakalci. "Kadar veter piha od zadaj, so tisti, ki že sicer dobro skačejo, še v večji prednosti. Najboljši skakalci so tako še močnejši od nas, ker veliko bolje odrivajo. Tudi zato v bistvu tisti, ki znajo dobro leteti, sploh ne pridejo do svojih pet minut slave," je z nasmehom pojasnil Stanežičan, ki sicer že ima kolajno s SP v poletih. Skupaj z Robertom Kranjcem, Jernejem Damjanom in Juretom Šinkovcem je osvojil ekipni bron na prvenstvu v Vikersundu pred dvema letoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.