Šport > Zimski športi
10 ogledov

Počutil se je kot smučarski skakalec

sp vail superveleslalom boštjan kline Reuters
Klemen Kosi je superveleslalom na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku kot najboljši Slovenec končal na 10. mestu, kar je njegov najboljši izid kariere.

"Zelo sem vesel, to je moja najboljša uvrstitev. Zgoraj sem imel malo vzgonskega vetra, kar pri alpskih smučarjih ni tako dobrodošlo, kot pri skakalcih, je pa res, da pri nas ni odbitka točk. Sedaj vem, zakaj sem tako daleč skočil na zadnjem skoku; ker sem imel vzgonski veter, samo mi nimamo takih sposobnosti, da bi med letom spreminjali smer kot skakalci," se je nekoliko pošalil Kosi in dodal: "To je bila šele prva tekma SP. Sam se bom še naprej držal načela, da ne bom veliko govoril, ampak bom skušal veliko postoriti."

"Potiho sem si želel take uvrstitve, vendar o tem nisem na glas govoril. Med tekmo sicer nisem imel občutka, da sem hiter, poleg tega pa se mi je zgodila še napaka pred ciljem. Ves trud se mi je poplačal, saj sem bil doslej nekajkrat blizu podobnega dosežka, pa mi nikoli ni uspelo. Proga pa je bila izvrstno pripravljena, nastopil sem po televizijskem premoru in sem se kar spraševal, če sem na pravi progi, saj je bila zelo gladka. Ni bilo smučin in sem tvegal ter vozil po svojih občutkih, ki sem jih dobil med ogledom pred tekmo," je dejal Kosi. Triindvajsetletni Mariborčan je za manj kot pol sekunde (0,47) zgrešil bronasto medaljo. Posebej hiter je bil v vrhnjem delu proge, ko je bil povsem blizu najboljšim, sam pa je dejal, da je večjo napako napravil v spodnjem delu.

sp vail superveleslalom boštjan kline | Avtor: Reuters Reuters

"Ker sem imel občutek, da nisem dovolj hiter, sem napravil napako tik pred ciljem. Pričakoval sem, da ne bi skočil tako daleč, kot sem. Rekel sem si, zakaj bi šel po predvideni smeri, če lahko tvegam in pridobim na času, ker bi imel po skoku dovolj časa, da ujamem količek. Pa se mi je zgodilo povsem nasprotno. Bil sem hiter in sem skočil daleč. Med skokom nisem mogel spremeniti smeri, to sem pa moral potem loviti po doskoku. Tako sem izgubil kar nekaj časa."

V svetovnem pokalu je kot najboljši uvrstitvi doslej nanizal 14. mesti na smuku v Kitzbühlu in v superkombinaciji v Wengnu. Na SP je bil pred dvema letoma v Schladmingu 12. v superkombinaciji, s 24. mestom na smuku lani v Sočiju pa zabeležil svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev.

"Med sezono sem bil že kar malo zaskrbljen, tudi na treningih tu na SP. Na precej krajši superveleslalomski progi sem zelo zaostal. Čeprav sem bil v Beaver Creeku pred tem vedno hiter, pa mi nikoli ni uspelo doseči dobre uvrstitve. Danes, ko sem bil dovolj samozavesten, pa je bilo obratno. Dober izid mi je uspel, čeprav vožnje v vsakem zavoju nisem opravil tako, kot sem načrtoval," je pojasnil Kosi, ki je bil na petih tekmah sezone svetovnega pokala v superveleslalomih trikrat med trideseterico, na smuku pa na sedmih tekmah le enkrat. Prav zaradi tega ni želel posebej napovedovati naslednjih izidov.

Kline in Čater nista izpolnila ciljev

martin čater sp vail superveleslalom | Avtor: Reuters Reuters
Tako kot Kosi bosta na smuku in kombinaciji nastopila tudi Martin Čater in Boštjan Kline, ki je po solidnem začetku padel. Kot tudi Mariborčan Alek Glebov v dresu ruske reprezentance, ki jo vodi njegov someščan Urban Planinšek.

"Proga je danes dopuščala dober izid, že na ogledu se je videlo, da so jo po sneženju dan prej zelo dobro pripravili. Sam nisem izpolnil ciljev, saj nisem prišel med petnajsterico, zato nisem zadovoljen. Največ težav sem imel v gornjem delu in potem proti skoku, kjer sem šel v celec in sem se zelo ustavil," je povedal Čater.

"Na dobro pripravljeni progi sem naredil napako, ki me je pripeljala do padca. Napačno sem se lotil strmine. Nisem imel dobrega občutka, čeprav nisem imel slabega prvega vmesnega časa. Z glavo pa sem že pri smuku in bom skušal kar najbolje izkoristiti naslednji trening," je dejal Kline.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.