Šport > Zimski športi
12 ogledov

Pod Poncami bo šlo daleč

Björn Einar Romören ima v lasti zadnji planiški rekord: 239 metrov iz leta 2005. Žurnal24 main
Na planiški velikanki, ki bo tekme v dolini pod Poncami gostila od 19. do 22. marca, bi lahko letos spet videli nov svetovni rekord. Favoriti so Avstrijci.

V Planici, slovenski skakalni meki, je bilo od leta 1934 do leta 2005 postavljenih 67 svetovnih rekordov. Mnogi menijo, da je napočil čas za 68. "Delamo na tem. Imamo dovolj snega, da profil skakalnice pripravimo tako, da bo omogočal dolge in varne skoke. Sicer rekordov ne moremo obljubiti, saj tekem ne delamo zaradi njih, vendar bi lahko prave okoliščine pripeljale tudi do najdaljših poletov v zgodovini," je pojasnil generalni sekretar planiških tekem Primož Finžgar. Ta med najresnejše kandidate za rekordne polete uvršča avstrijske skakalce, visoko pa naj bi se uvrstil tudi slovenski rekorder Robert Kranjec. Tekme v dolini pod Poncami bodo na sporedu od 19. do 22. marca. "Na prireditev se pripravljamo normalno in tako, kot že znamo. Zaradi trenutne infrastrukture je vsako leto več stroškov, ob zdajšnji recesiji pa je težko zbirati finančna sredsta," je še povedal Finžgar.

Stopnjevanje rekordov v Planici © m4!

 
Slovenci z rezervo
Tudi v slovenskem skakalnem taboru so prepričani, da bodo poleti v Planici tokrat izjemno dolgi. "Ob ugodnih razmerah so svetovni rekordi mogoči. Veliko bo odvisno od profila in razmer. Predvsem se morata poklopiti ugoden veter in odličen skok. Še verjetnejši je nov slovenski rekord, tu imamo še nekaj rezerve," meni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan .

Norvežani pred tekmeci
Na planiških letalnicah so najdlje leteli Norvežani. Svetovni rekord z 239 metri drži Björn Einar Romören , prvega pa je leta 1934 postavil njegov rojak Birger Ruud (92 metrov). Med njima je še pet norveških skakalcev podiralo rekorde, skupno pa so jih zbrali kar 13. Drugi najuspešnejši so Nemci z osmimi rekordi, sledijo pa jim Finci (7), Avstrijci (6), Poljaki (3) ter Švicarji in Čehi (2). Stometrsko znamko je leta 1936 prvi premagal Sepp Bradl , 200 metrov pa je 58 let pozneje prvi preskočil Finec Toni Nieminen .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.