Šport > Zimski športi
342 ogledov

Pohvale na račun slovenskih organizatorjev kar dežujejo

Pokljuka biatlon Epa
Pokljuka je po dveh sezonah vnovič gostila biatlonsko elito.

Prireditelji tekmovanj so zelo zadovoljni s tekmovanjem, pa tudi finančno bo letos Pokljuka leto končala dobro, saj bo ta teden gostila še pokal IBU, ki ga je prevzela od nemškega Arberja.

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) bo izvedbo podprla s 100.000 evri.

"Prav vsi tukaj so pohvalili izvedbo in odhajajo s pozitivnimi vtisi. Vesel sem, da je na obisk prišel tudi predsednik IBU, Ole Dahlin. Vsi pogovori kažejo na to, da prepoznavajo korak naprej, ki smo ga naredili pri organizaciji tekem in pripravi pogojev, ki jih ponujamo vsem deležnikom," je ob koncu tekmovanja povedal generalni sekretar organizacijskega odbora Tim Farčnik.

Pokljuka biatlon | Avtor: Epa Epa
Osnova za dobro izvedbo je še vedno svetovno prvenstvo 2021, s katerim je Športno društvo Pokljuka prišlo do prepotrebne infrastrukture za izvedbo tekmovanj na najvišji ravni. Obenem pa se je z izvedbo zadnjih treh tekmovanj izoblikovala tudi izkušena ekipa, ki vodi tekmovanje na vseh področjih.

Obenem ne gre prezreti snežnih razmer, ki jih zagotavlja prizorišče na Rudnem polju. Medtem ko so po Srednji Evropi na nekaterih priznanih prizoriščih zaradi pomanjkanja snega tik pred odpovedjo, Pokljuka ponuja zimsko pravljico s snegom tudi ob progah in je s tem tudi zagotovilo za izvedbo.

Na Pokljuko se po pandemiji koronavirusa vračajo tudi gledalci, čeprav organizacijski odbor ciljev v celoti ni izpolnil. "V resnici smo vseeno z obiskom zelo zadovoljni. V četrtek, petek in soboto je bil dober. Žal nam jo je v nedeljo zagodlo vreme in je komu prekrižalo načrte," je dejal Farčnik.

Ta ni skrival, da je bila želja 20.000 gledalcev, prišlo jih je 15.000. Kakšen je manjkal tudi zaradi Zlate lisice v Kranjski Gori, ki je potekala sočasno.

"Mislim, da lahko z optimizmom zremo naprej. Seveda pa bo treba že zdaj razmišljati, kako postati še boljši do marca 2025, ko bo tukaj naslednja tekma svetovnega pokala. Že letos smo imeli veliko tujcev in moramo ponuditi še boljše pogoje."

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi vsesplošne rasti cen in življenjskih stroškov je bila izvedba letos težka. Medtem ko so bili prihodki bolj ali manj jasni, je prišlo do nepričakovanih podražitev. Vseeno na Pokljuki računajo, da bo za razvoj biatlona ostalo 100.000 evrov. "Vseh številk še ne poznamo, a potrudili se bomo, da ta sredstva zagotovimo," pravi Farčnik.

Del sredstev bo ta teden ostal tudi od izvedbe pokala IBU, ki ga bo Pokljuka gostila namesto nemškega Arberja, kjer ni snega. Mednarodna zveza bo projekt, ki ga je Sloveniji dodelila prejšnji teden, podprla s 100.000 evri, nekaj sredstev bo ostalo iz drugih postavk.

"Prav izvedba pokala IBU kaže na našo odločenost, da pomagamo in smo na voljo, ko je to treba. Upamo, da se bo na ta način ponudila priložnost, da gostimo kakšno tekmo svetovnega pokala več. Te zadeve so dobro sprejete v mednarodni zvezi," je še povedal Farčnik.

Nekaj manjših težav bo sicer pri zagotavljanju kadrov, saj morajo številni, ki so pomagali pri svetovnem pokalu, nazaj na delovna mesta, a ima Pokljuka dovolj široko ekipo, da bo popolnila vrzeli. Biatlonski praznik se bo na Rudnem polju tako nadaljeval tudi ta teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.