Šport > Zimski športi
24212 ogledov

Poljakinja izpostavila pereč problem v smučarskih skokih

Dawid Kubacki Epa
Poljska teniška zvezdnica je odkrito spregovorila o tem, zakaj se težko navdušuje nad smučarskimi skoki.

Številka ena svetovnega tenisa Iga Swiatek je dvignila veliko prahu s svojim stališčem do smučarskih skokov, ki sicer veljajo za eno najbolj priljubljenih športnih panog v njeni domovini.

Poljakinja je kot glavni težavi izpostavila nejasnost pravil in zapleten točkovni sistem kot posledica vetrne ter zaletne izravnave.

"Kadar ne igram, si raje vzamem premor od športa," je na vprašanje, ali je pred začetkom OP Avstralije sledila nastopom poljskih skakalcev na domači tekmi v Zakopanah, odvrnila najboljša teniška igralka na svetu.

"Če bi se zgodilo kaj odmevnega ali pa bi Poljaki dosegli velik uspeh, bi izvedela v vsakem primeru. Tako da vsem želim veliko sreče. Sama nisem preveč za smučarske skoke. Gledam tekmo, ampak ne vem, kaj se dogaja. Morala bi se malce izobraziti na tem področju " je priznala komaj 21-letna šampionka.

Iga Swiatek | Avtor: Profimedia Profimedia

Na njene besede se je kmalu zatem odzval njen rojak in trenutno vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Dawid Kubacki.

"Če kar najbolj poenostavim. Ni pomembno, kako in na kakšen način, pomembno je le, da pristaneš v dno skakalnice. Če ti uspe dvakrat, boš v teoriji zmagal tekmo, čeprav  je zaradi izravnav lahko končni vrstni red drugačen," je povedal nosilec rumene majice ter rojakinji ponudil nasvet.

"Če želiš spoznati in bolje razumeti smučarske skoke, ti predlagam ogled kakšne stare tekme iz preteklosti, saj je zaradi izravnav trenutni sistem nekoliko težje razumljiv."

Kubacki | Avtor: Epa Epa

Oglasil se je tudi direktor tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Sandro Pertille, znan kot velik zagovornik napredka in sprememb, s katerimi bi povečali prepoznavnost smučarskih skokov ter izboljšali navijaško izkušnjo.  

"To je njeno mnenje in jaz ga spoštujem, tako kot spoštujem vsako mnenje o našem športu. Strinjam se, da so smučarski skoki športna disciplina, ki je ni lahko razumeti. Po drugi strani imamo tehnologijo, ki gledalcem omogoča lažje razumevanje dogajanja. Ena izmed teh tehnologij je vsekakor laserska črta. Zahvaljujoč tej črti lahko gledalci že ob pristanku tekmovalca vedo, kdo vodi. Trudimo se, da bi bilo vse kar se da razumljivo, vendar to zahteva veliko dela," je za Sport.pl pojasnil prvi mož smučarskih skokov.

Vetrovna in zaletna izravnava sta bili v preteklosti že večkrat predmet polemike, med drugim tudi pred skoraj dvema letoma v Planici, ko se je v središču znašel polet Bora Pavlovčiča. Takrat sta se v prid sistemu v pogovoru za naš portal opredelila tako Jernej Damjan kot Miran Tepeš. Več o tem TUKAJ.

stolp sodniki | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 4
  • munja 19:43 22.januar 2023.

    Mene pa pri skokih zelo moti pristranskost sodnikov. Če ne bi vedeli imen skakalcev, bi bile njihove ocene zelo drugačne - realne.

  • Toma 16:49 22.januar 2023.

    Bljak, koje sranje od babe!

  • Boschtjan Zupanchich 13:41 22.januar 2023.

    Joj, ta revica je ... skoraj dec ,,,