Šport > Zimski športi
8 ogledov

Polom Avstrijcev, Svindal končal SP

Matthias Mayer
1/6
Reuters
Smukaško tekmo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju je dobil Švicar Patrick Küng. Avstrijci so zabeležili najslabši rezultat v zgodovini tekmovanja. Aksel Lund Svindal po dveh tekmah odhaja domov.

Praktično vsi favoriti so na smuku na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku pogoreli, le povratnik po poškodbi Norvežan Aksel Lund Svindal, petkratni svetovni prvak, je na svoji drugi tekmi v sezoni končal na šestem mestu tako kot v superveleslalomu.

Pred nekaj dnevi je ob vrnitvi v belo karavano po poškodbi Ahilove tetive tik pred zimo bron v superveleslalomu zgrešil za 13 stotink, na smuku le za eno več. Njegov rojak in prvi favorit Kjetil Jansrud je bil le 15.

Blamaža severnih sosedov

Olimpijski zmagovalec Matthias Mayer je bil na 12. mestu le mesto in dve stotinki pred rojakom Hannesom Reicheltom, superveleslalomskim prvakom na tem prvenstvu, obenem pa najboljši Avstrijec. Ta alpska velesila je s tem zabeležila najslabši smukaški izid v zgodovini SP. Pred tem so bili najnižje davnega leta 1937, ko je bil v Chamonixu Rudolph Matt deveti. V moškem smuku na zmagovalne stopničke na SP čakajo od leta 2005 in Bormia, ko je bil bronast Michael Walchhofer.

Avstrijce pa je moč srečati v tokrat zmagoviti švicarski zasedbi. Salzburžan Rudi Huber je vodja alpske švicarske ekipe, Štajerec Sepp Brunner je glavni trener smukačev, nekdanji pilot boba Jürgen Loacker pa je kondicijski trener.

Küng smukaški kralj, zadovoljni tudi Američani

"Zelo dobro sem se pripravil na nastop. V moški konkurenci je težko priti na sam vrh, veliko smukačev je zelo hitrih. Zmagal sem v kraljevski disciplini našega športa in sem vesel tega dosežka. Zelo vesel sem, presrečen. To je uresničitev skoraj vseh mojih ciljev. Imel sem dovolj veliko mero sreče in zelo dobro pripravljene, hitre smuči. Včasih so bile na tej zahtevni progi celo prehitre," je bil vesel 31-letni Patrick Küng. Švici je po 18 letih in Brunu Kernenu priboril prvo zlato v smuku. Šele dan pred tekmo si je na petkovem treningu priboril vozovnico za tekmo, ko je ugnal Silvana Zurbriggna.

V odsotnosti Bodeja Millerja so Američani največ pričakovali od Stevena Nymana. Tretjega na generalki decembra lani pred SP na tem prizorišču je na četrto mesto presenetljivo izrinil Travis Ganong. "Neverjetno, uspelo mi je. Nastopil sem povsem sproščeno, nihče ni nič od mene pričakoval in tako razbremenjen sem bil osredotočen le na tekmo. Če želiš zmagati na takem tekmovanju, mora vse teči odlično. In meni danes je," je dejal Ganong. S petim mestom je 26-letnik opozoril že lani v Sočiju na olimpijskem smuku, v tej disciplini pa je prvo in edino zmago v svetovnem pokalu dosegel konec decembra lani v Santa Caterini.

''Ah, kaj zato, če nisem prvi, osvojil sem medaljo''

Sedemindvajsetletni Beat Feuz, nekdanji trikratni mladinski svetovni prvak (2007), je nekaj časa celo vodil, na koncu pa z bronom po petih zmagah v svetovnem pokalu prav tako kot Küng prvič prišel med prve tri na OI ali SP. "Ah, kaj zato, če nisem prvi, osvojil sem medaljo in to šteje. Imel sem tudi precej sreče, saj sem v spodnjem delu veliko tvegal. V zadnjih dveh letih sem imel obilo težav s poškodbami, nič ni šlo tako, kot sem si želel. Decembra lani pa sem že stopil na zmagovalne stopničke in tedaj pomislil, da bo do SP gotovo steklo. Ne morem imeti vedno smolo," je dejal Feuz.

Komentarjev 1
  • wyatt 10:50 08.februar 2015.

    goo.gl/Ph9YyRPaidverts je unikaten koncept mešanice PTC (paid to click) in Revenue Share. Zaslužek je odvisen od vaše vztrajnosti, začetni vložek NI POTREBEN (tako ni bojazni da bi izgubil svoj denar). Posebnost so BAP točke. Več ko jih imaš, boljše ...prikaži več oglase dobivaš. Ko zaslužiš 1$, ga vložiš nazaj v oglaševalno kampanjo, prejmeš večje število BAP točk, ki ti nato zagotovo prinesejo za 1.55$ oglasov. Klikanje ti dnevno vzame od 30 do 60 min, odvisno od števila oglasov. Stran ne obljublja velikega zaslužka že od začetka, ampak s pridnim delom lahko v nekaj mesecih že nekaj zaslužiš. Po prijavi najprej klikaš aktivacijske oglase, ki ti prinesejo BAP točke, te točke pa se nato spremenijo v plačane oglase.goo.gl/Ph9YyR