Šport > Zimski športi
8530 ogledov

Fak v šoku: Po 18-letni karieri bi rekel, da je to nemogoče, a očitno ni

Jakov Fak Profimedia
Jakov Fak je moral na biatlonski štafetni tekmi v Hochfilznu kar petkrat v kazenski krog, potem ko je na streljanju leže zgrešil vseh osem poskusov.

Norvežani Sturla Holm Lagreid, Tarjei in Johannes Thingnes Boe ter Vetle Sjaastad Christiansen so zmagovalci biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v Hochfilznu. Slovenci so po ponesrečenem nastopu Jakova Faka, ki si je na streljanju leže pridelal kar pet kazenskih krogov, nepričakovano vendarle osvojili deveto mesto.

Na vrhu je bil vrstni red pričakovan. V prvih dveh predajah so se za prvo mesto borili Francozi in Norvežani, v tretji pa je razliko naredil Johannes Thingnes Boe in Christiansen je zmago le še potrdil.

Nemci, ki so morali v prvi predaji v kazenski krog, so se v tretji vrnili med najboljše, Švedi pa so po nastopu Oskarja Brandta popolnoma izgubili stik z vrhom in vprašanje o zmagovalnem odru je bilo rešeno, pa čeprav je Italijan Lukas Hofer močno ogrožal tretje mesto Benedikta Dolla. Odločitev o končnem vrstnem redu je med njima padla na zadnjem streljanju.

Slovenci so le malenkost zaostali za pričakovanji, na koncu pa se je izkazalo, da bi bila štafeta ob idealnem razpletu uvrščena vsaj okrog petega mesta, če ne celo v boju za bron. Sprva je kazalo zelo dobro, saj je Miha Dovžan z enim popravkom na strelišču Jakovu Faku predal kot četrti.

Kaj se je nato zgodilo na strelišču, bodo pokazale analize. Fak je zgrešil vseh pet strelov, porabil tudi rezervne tri naboje in moral kar petkrat v kazenski krog. Prvi sum je bila okvara na orožju, morda na nastrelitvi, saj je v stoječem položaju nato po hitri predstavi z dvema popravama vendarle zadel tarče. Slovenija pa je zdrsnila na 17. mesto.

Iskreno povem, da prvič v karieri nimam odgovora, kaj se je zgodilo. Ne morem najti razloga, kje je bila sama napaka. S samo pozicijo ni bilo nič narobe, opravil sem tudi korekcijo, ker je bil veter drugačen. Tudi s tem ni padla nobena tarča, tako da resnično ne vem. Z orožjem je bilo vse vredu, tako sem tudi zadel stoje. Tam sem poskušal malce na silo, tako da sem moral dvakrat popravljati. To resnično ni enostavno, ko se ti to zgodi na ekipni tekmi, saj ne narediš napake samo zase. Res ne vem, kaj je šlo narobe na licu mesta. V 18-letni karieri bi rekel, da je kaj takega nemogoče, a očitno je.”

Jakov Fak 

Sledil je še padec Lovra Planka v tretji predaji, a je najmlajši v slovenski vrsti to nadoknadil z brezhibnim streljanjem in dobrim tekom ter Antonu Vidmarju predal kot 14.. Ta je šel kljub popravi na strelskem postanku stoje v zadnji krog kot 10. in s hitrim tekom ugnal še Romuna.

"Za vse veliko vprašanje, kaj je šlo narobe pri Jaku. Nastrelitev smo naredili ob rahlem vetru iz leve na strelišču številka devet.  Nato je prišel na strelišče štiri ob popolnem brezveterju. Mislim da je to tisto, saj je vse tarče zgrešil na četrto oziroma peto uro. Žal se to dogaja."

trener Ricco Gross

* Izidi:
 1. Norveška          1:15:38,5 (0+5)
(Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Vetle
Sjaastad Christiansen)
 2. Francija            +  28,7 (0+6)
 3. Nemčija              1:06,9 (1+9)
 4. Italija              1:24,1 (0+11)
 5. Ukrajina             2:24,2 (0+3)
 6. Švedska              2:36,4 (2+14)
 7. Švica                4:01,6 (0+12)
 8. Avstrija             4:23,5 (3+10)
 9. Slovenija            4:42,1 (5+10)
(Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko, Anton Vidmar)
10. Romunija             4:46,9 (0+6)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 22:00 10.december 2023.

    Prejšnji dan se ga nacukaš, potem je pa puška kriva, hehehe.

  • Ender3 14:09 10.december 2023.

    Vedno slabše kaže našim športnikom..že južni sosedi nas prehitevajo..