Šport > Zimski športi
2393 ogledov

Slovenka sporočila slabo novico: "Tudi če bi se želela vrniti ..."

Tina Robnik Profimedia
Slovenska alpska smučarka je zaradi težav z zdravjem končala profesionalno športno pot.

Slovenska alpska smučarka Tina Robnik se je po koncu tekmovalne sezone 2022/23 pri 31 letih starosti odločila za konec tekmovalne poti. Odločitev o koncu kariere je razkrila na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani. Robnik avgusta čaka tretja operacija na desnem kolenu, ki ga je poškodovala pred dvema mesecema.

"Odločila sem se, da zaključim svojo profesionalno športno kariero. To je bilo pričakovano. Zadnja poškodba je bila kar huda. V pogovoru z zdravniki je bilo tudi to nakazano, da bi bila vrnitev na tekmovalno raven smučanja slabo za koleno," je dejala Robnik, ki je na novinarsko konferenco prišla z berglama. Te bo še nekaj časa uporabljala pri hoji.

"Rehabilitacija bo zelo dolga. Tudi če bi se nekako želela vrniti, se niti naslednjo sezono ne bi uspela," je še dejala Robnik. Konec avgusta oziroma začetek septembra jo čaka še tretja operacija, v kateri ji bodo obnovili strgane kolenske vezi na desnem kolenu ter odstranili vijake in ploščice, ki so ji jih vstavili.

"Tudi v pogovoru z zdravniki je bilo nakazano v to smer, da bi bila v bistvu vrnitev na tekmovalno raven smučanja zelo slaba za koleno in bi si lahko naredila dolgoročno škodo," je še dodala.

"Ni bilo dvomov, odločitev ni bila težka, sem zelo hitro vedela pri sebi, da pač pomeni to konec. Stanje kolena gre počasi na bolje. Danes sem imela zdravniški pregled in imam dovoljenje, da lahko začnem stopati na nogo, še vedno pa moram uporabljati bergle," je dodala. Gibljivost kolena je precej zmanjšana, tako da še ne more denimo voziti avta.

Tina Robnik | Avtor: Profimedia Profimedia

V kariero sicer odlične veleslalomistke so zarezale poškodbe, osemkrat je imela zlom kosti, zaradi katerih ni mogla v celoti razviti svojega potenciala. Tekmovalka iz Luč v Zgornji Savinjski dolini je v obdobju petih mesecev doživela dve poškodbi. Po prvi pred začetkom sezone se je še vrnila nazaj v tekmovalno karavano, po drugi pa se je odločila, da bo tekmovalne smuči pospravila v kot.

Lani septembra si je ob padcu na treningu v Saas Feeju poškodovala desno koleno in izpahnila ramo. Nato se je vrnila na tekmovalne proge ter je osvojila dve točki z 29. mestom na drugem veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori. A je sledila nova poškodba na isti nogi.

Robnik se je v začetku februarja huje poškodovala med pripravami v Kranjski Gori. Za 31-letno veleslalomistko sta dve operaciji desne noge. Med prvim posegom so ji naravnali golenico in fiksirali koleno z zunanjim fiksatorjem.

Ko se je koleno umirilo, so na njem opravili nov poseg, ko so ji z vijaki ploščico fiksirali na kost. Poškodovanih križnih vezi takrat niso mogli operirati, ker se zlomljena kost še ni zacelila, kolenske vezi ji bodo lahko fiksirali na kost pol leta po operaciji, predvidoma konec avgusta. Okrevanje po takšni operaciji seveda zahteva čas, kar bi skorajda zanesljivo pomenilo še eno izgubljeno sezono.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Meribelu bi morala Slovenijo zastopati v veleslalomu ter na ekipni in posamični paralelni tekmi.

Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je posegla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta.

Poškodbe so Lučanko spremljale tudi že prej. Marca 2018 si je poškodovala levo koleno, najhuje pa jo je skupila na uradnem treningu smuka pred mladinskim svetovnim prvenstvom leta 2011 v Crans Montani, ko si je pri hudem padcu zdrobila tri vretenca in bila nato dolgo odsotna.

V svetovnem pokalu je zbrala 69 nastopov. Na velikih tekmah ni posegla po stopničkah. Z državnih prvenstev ima dve zmagi, leta 2013 je osvojila naslov slovenske prvakinje v slalomu, lani pa je k temu dodala še naslov državne prvakinje v veleslalomu. V evropskem pokalu je trikrat zmagala, dvakrat v veleslalomu, enkrat v smuku.

Nastopila je na olimpijskih igrah v Pekingu in Pyeongchangu ter na svetovnih prvenstvih v Schladmingu, v St. Moritzu in Cortini d'Ampezzo, kjer je bila leta 2021 na individualni paralelni tekmi s petim mestom najboljša Slovenka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Robnik (@tina.robnik)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.